Hushovd ofret seg i Tour de France

Thor Hushovd måtte ofre seg for lagkaptein Christophe Moreau. Han kom inn 11.26 minutter bak teten på første Tour-etappe.

zThor Hushovd måtte ofre seg for lagkaptein Christophe Moreau. Det gjorde at han kom inn 11.26 minutter bak teten på første Tour-etappe søndag.

- Det er klart jeg ikke er fornøyd med dette, verken med egen innsats eller lagets. Det er rett og slett krise når kapteinen vår detter av på den første dagen, og vi måtte kjøre for ham alle sammen. Der hadde vi rett og slett ikke noe valg, sa Thor Hushovd til NTB etter søndagens etappe.

Moreau var i asfalten tre ganger. Først veltet han stygt og fikk ødelagt sykkelen. Lagkameratene måtte tilbake og hjelpe ham opp i feltet igjen. Han måtte også bytte sykkel etter den første velten fordi giret gikk i stykker.

Etter manns jobb av alle lagkameratene klarte Credit Agricole-laget å få Moreau tilbake i hovedfeltet, men han hadde ikke mer enn så vidt fått kontakt, så gikk han overende igjen.

Dermed ble det ny kraftinnsats av lagkameratene for å kjøre ham opp igjen.

Det kostet så mye krefter at Thor Hushoved måtte slippe hovedfeltet på de siste milene inn mot mål i Luxembourg. Han kom til mål sammen med en gruppe på ni ryttere, 11.26 minutter bak Lampre-rytteren Rubens Bertogliati fra Sveits.

Sveitseren tok «en fransk en» i den siste bakken før spurten startet, stakk fra feltet og sikret seg seieren på åpningsetappen, men selv om han var noen meter foran det spurtende hovedfeltet, fikk alle samme tid.

For tøft

- Alle måtte ofre seg for Moreau bortsett fra Stuart O'Grady, og jeg var sjanseløs til å henge med mot slutten da jeg måtte «gampe» som jeg gjorde underveis, sa Hushovd, som fortalte at farten var på topp med hastigheter på over 60 km/t på flatene da laget hjalp Moreau opp i hovedfeltet etter de to veltene.

Det kostet krefter, og Grimstad-syklisten måtte betale for det på de siste kilometerne. Det meste av tidsdifferansen fikk han på de tre siste milene. Da var det tomt for krefter. Fire av Credit Agricole-rytterne, lagkamerater av Hushovd, måtte slippe seg over ti minutter bak teten. Det sier sitt om den jobben de gjorde for lagkapteinen sin.

- Jeg måtte bare være med å gjøre den jobben vi gjorde for Moreau i dag, for ellers ville jeg blitt den store syndebukken i kveld, sa Hushovd.

Han var nedtrykt da han kom til mål, for prologen og den første ordinære etappen har vært veldig skuffende for nordmannen. På prologen lørdag hadde han tatt sikte på en plass blant de fem beste; han endte på 124. plass.

Den glatte veibanen og regnet som kom like før han startet skal ha noe av skylden for den svake innsatsen lørdag, men det forklarer ikke alt.

Ikke satt ut

- Nå er Moreau over tre minutter bak de aller beste, og det betyr at vi må kjøre for at den avstanden ikke skal bli større. Men når det gjelder min rolle i laget, blir vel ikke den noe annerledes enn den var i dag.

- Jeg er på ingen måte satt ut, selv om det har vært to trøblete løp til nå. Jeg følte meg bra i dag og mener fortsatt jeg kan være med å kjempe om en etappeseier, sa Hushovd, før han satte seg på sykkelen og forsvant av gårde til hotellet.

I sammendraget ligger nordmannen på 182. plass. Han er over 12 minutter bak Bertogliati som leder.

Laurent Jalabert, som kjørte glimrende på prologen lørdag, har fortsatt annenplassen i sammendraget, mens Lance Armstrong ligger på tredjeplass. Han måtte gi fra seg den gule ledertrøya etter søndagens 194,5 kilometer i Luxembourg, men hadde ikke noe imot det, for Bertogliati er ingen farlig mann i sammendraget.

Mandag går Tour de France fra Luxembourg til Saarbrucken i Tyskland. Rytterne skal ut på en etappe på 174 kilometer.

(NTB-Per-Kristian Eriksen)