FORTSETTER I RITTET: Garmin-Transitions-rytter Tyler Farrar forstuet albuen da han veltet under den kaotiske Tour de France-etappen mandag. Foto: Bogdan Cristel, Reuters/Scanpix
FORTSETTER I RITTET: Garmin-Transitions-rytter Tyler Farrar forstuet albuen da han veltet under den kaotiske Tour de France-etappen mandag. Foto: Bogdan Cristel, Reuters/ScanpixVis mer

Hushovd-rival sykler videre med brudd i håndleddet

Tyler Farrar var Kaggestads favoritt til å ta den grønne trøya.

||| (Dagbladet): En av de aller største favorittene til å vinne den grønne poengtrøya i årets Tour de France, amerikanske Tyler Farrar, er ute av konkurransen, meldte belgiske HLN.be mandag kveld.

Farrar var et av mange ofre av den kontroversielle 2. etappen mellom Brüssel og Spa i Belgia i dag. En stor del av feltet veltet eller ble hindret av andre syklister som falt.

Farrar ble sendt til sykehus for undersøkelser, og der ble det konstantert flere skader.

Forstuet albue
Ifølge Garmin-teamet har Farrar pådratt seg brudd i venstre håndledd, forstuet albue samt en rekke slagskader.

Likevel prøver Farrar seg på tirsdagens etappe, syklisten forteller at han bare brukte én hånd på de tre siste milene i går.

- Ingen ønsker å gi seg i Tour de France, så du pusher deg gjennom smerten mye mer enn i hvilket som helst annet ritt i verden. Jeg vil virkelig starte i morgen, og nå er det planen, sier Farrar til teamsida.

Garmin-leder Jonathan Vaughters slår fast at dagen blir smertefull for sprinteren.

- INGEN SPURTER! Fabian Cancellara i gul trøye gir klar beskjed til Thor Hushovd (t.h.) og resten av feltet om at ingen skal spurte om andreplassen. Foto: Heiko Junge, Scanpix
- INGEN SPURTER! Fabian Cancellara i gul trøye gir klar beskjed til Thor Hushovd (t.h.) og resten av feltet om at ingen skal spurte om andreplassen. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

- Han har betydelige skader, og at han starter er et stort skritt. Vi får se hvordan det går, sier Vaughters.

TV 2s ekspert Johan Kaggestad holdt på forhånd Farrar som den største favoritten til å vinne poengtrøya i år.

- Min største favoritt er Tyler Farrar. Deretter Thor, og så Oscar Freire som nummer tre, sa Kaggestad til Dagbladet sist uke.

Oppgitt Hushovd Hushovd var eitrende forbannet i går. Saxo Bank-rytter Fabian Cancellara, som syklet i gul ledertrøye, avtalte med løypesjefen at det ikke skulle spurtes om andreplassen bak Sylvain Chavanel, som vant etappen i ensom majestet.

Hushovd måtte kjøle seg ned i lagbussen før han møtte pressen, men var fortsatt irritert.

Og da cyclingnews.com snakket med nordmannen seinere i kveld, var han minst like oppgitt.

Hushovds Cervelo-lag var et av lagene som ønsket å kjøre inn Chavanel, som var i brudd  da de mange veltene splittet hovedfeltet.

SMERTER: Tyler Farrar hadde det vondt etter velten. Foto: Bas Czerwinski, AP/Scanpix
SMERTER: Tyler Farrar hadde det vondt etter velten. Foto: Bas Czerwinski, AP/Scanpix Vis mer

Men feltet bestemte seg for å la Chavanel gå, og seinere for ikke å kjempe om spurtpoeng ved målpassering. Kun Chavanel fikk poeng for etappeseieren, ingen andre poeng ble delt ut på målstreken.

- Jeg synes veldig synd på rytterne som falt. Det var et eneste stort rot. Men samtidig er dette et sykkelritt. Velt skjer hele tiden. Det er en stor tabbe av ASO- og UCI-kommisjonærene å gå med på å nøytralisere slutten av etappen. Tour de France er et stort, stort ritt. Slike ting burde ikke skje, sier Hushovd.

Han er bitter over å sitte igjen uten poeng etter å ha kjempet for å overta den grønne trøya hele etappen.

Hva skjer tirsdag? Nå frykter han at avgjørelsen vil få konsekvenser også for de kommende etappene. Tirsdag er det flere tøffe brosteinspartier, der det fort kan bli massevelt igjen.

- Dette er ikke rettferdig. Vil det samme skje i morgen? Vil tidene i sammendraget bli tatt før brosteinspartiene? Hvis Alberto Contador eller en annen favoritt velter på brosteinene i morgen, er han også i sin rett til å be om at løpet blir nøytralisert. Så når skal vi egentlig konkurrere? spør Hushovd retorisk.