Hushovd så konkurrent med sprøyte i armen

Buste inn på hotellrom uten å banke på.

BUSTE INN: Thor Hushovd overrasket et rom fullt av syklister, da han egentlig var på vei inn for å møte en kompis fra hovedfeltet. Kompisens lagkamerat satt med en sprøyte i armen, avslører 36-åringen i sin nye selvbiografi.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BUSTE INN: Thor Hushovd overrasket et rom fullt av syklister, da han egentlig var på vei inn for å møte en kompis fra hovedfeltet. Kompisens lagkamerat satt med en sprøyte i armen, avslører 36-åringen i sin nye selvbiografi. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

I selvbiografien «Thor» forteller Thor Hushovd åpent om dopingproblemet som har ridd sykkelsporten som en mare.

• Les også: Hushovd kjente til Armstrong-doping

Etter 14 år som proffsyklist har sørlendingen både sett og hørt mye. Likevel har han fastlått hele veien at han aldri har sett utøvere dope seg.

I boka forteller han nå om en episode fra et hotellværelse der han så en konkurrerende rytter sitte med en sprøyte i armen.

«Mange har spurt meg om jeg har sett noen dope seg. Jeg har svart nei, fordi jeg ikke er sikker. Men jeg sett mistenkelige ting, som da jeg skulle hilse på en kamerat. Han syklet for annet lag, men jeg visste hvilket hotellrom han bodde på og buste rett inn på rommet uten å banke på. Der satt en av lagkameratene hans med en sprøyte i armen og fem andre syklister på senga som tilskuere. Jeg snudde på hælen og gikk rett ut igjen.»

Etter Hushovds begreper var denne enkeltstående hendelsen likevel ikke som bevis på dopingbruk å regne.

«Det så skikkelig spooky ut. Det var ikke sikkert det var dop de tok, det kunne jeg ikke se. Kanskje var det vitaminer, eller sukkervann. På vei ut av hotellet tenkte jeg selvfølgelig mitt — og i mitt hode var det doping de holdt på med. Jeg har aldri giddet spørre.»

Følte seg mistenkt for doping Som vinner av 10 etappeseirer i Tour de France, VM i Australia og flere grønne trøyer i Tour de France, forstår 36-åringen at mistankene også har blitt vendt mot ham.

«Jeg forstår at det kan være vanskelig for folk å tro at jeg etter et langt liv i sykkelsporten aldri er tilbudt noen form for dopingmidler. Men det er sant. Ingen har noen gang kommet til meg og spurt om jeg vil prøve. Med hånden på hjerte kan jeg si at jeg heller aldri har vært fristet. Doping har aldri trigget min nysgjerrighet. Men jeg skal innrømme at jeg har liurt på hvor sterk jeg kunne blitt dersom jeg hadde hatt det samme i kroppen som mange av konkurrentene mine har hatt.»

Fra Vuelta a Espana i 2006 forteller Hushovd om en episode i matsalen etter at Crédit Agricole hadde forsvart ledertrøyen hans i rittet.

Nordmannen kjørte i den gullfargete trøyen fra 3. til 5. etappe det året, og endte opp med å vinne poengtrøya sammenlagt.

Laget hans, som også besto av Mads Kaggestad, syklet så godt at konkurrentene antok at de dopet seg.

«I 2006 kjørte jeg med den gullfarga ledertrøya i Spania rundt i tre etapper. Hele Crédit Agricole-laget kjørte vanvittig bra, vi lå og dro feltet hele dagen, Mads var en av gutta som bidro, og jeg satt bra med i bakkene. De kom flere italienske ryttere bort til lagkameraten min Pietro Caucchioli under den første etappen. Han er selv fra Italia. «Hva er det dere kjører på? Det går ikke an å kjøre slik uten medisin i kroppen».

• Les også: Kristoff fikk 50.000 i bonus - Edvald ingenting

«Caucchioli fortalte dette til oss under middagen samme kveld. At vi var blitt beskyldt for å ha fått «medisin» og at konkurrentene lurte på hva det var. Det er klart det er irriterende.»

Kirsipuu: - Du kunne vunnet mye mer Selv om Hushovd har tilhørt verdenstoppen i sykkelsporten, har han ikke vunnet mange av de store endagersrittene.

På CV´en hans står triumfer i Gent-Wevelgem (2006) og Omloop Het Nieuwsblad (2009).

Han har aldri vunnet noen av sykkelsportens monumenter (Flandern rundt, Paris-Roubaix, Milano-Sanremo, Liège-Bastogne-Liège eller Giro di Lombardia).

Det hadde Jaan Kirsipuu åpenbart merket seg. Estlenderen var nordmannens lagkamerat i Crédit Agricole fra 2005 til 2006.

Han var ikke kjent som noen mistenkelig rytter selv, men kjente til mange andre som drev med ulovligheter.

«Jan Kirsipuu kom bort til meg en gang og sa: Thor, hadde du kjørt på og brukt det samme som de andre, ville du vunnet Flandern rundt, Paris-Roubaix og de andre store rittene annenhvert år. Når en mann som Jaan Kirsipuu, som jeg så stor respekt for, sier slike ting, da begynner jeg å tenke: Hvilke resultater kunne jeg hatt dersom vi hadde konkurrert på like villkår.»