Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hushovd sjanseløs i spurten

Skylder på tidlig opptrekk. Oscar Freire slo Robbie McEwen med noen få centimeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAX/OSLO (Dagbladet.no): Etter at hovedfeltet hentet inn utbryterne Walter Beneteau (Bouygues Telecom), Christian Knees (Team Milram) og Stéphane Auge (Cofidis) rett før mål, var det klart for massespurt.

Der var Thor Hushovd (Crédit Agricole) sjanseløs, og han endte til slutt på tiendeplass.

 - Sébastien (Hinault) startet (opptrekket) for tidlig. Litt dumt, men det er ikke lett, sier nordmannen til TV 2.

Samtidig bør det ikke stikkes under et sykkelsete at Hushovd virker sliten, og det dagen etter hviledagen og dagen før hardkjøret starter i fjellene.

- God timing ga seier 

- Jeg er litt kjørt, innrømmer «Oksen fra Grimstad» overfor TV 2.

Han forklarer Oscar Freires spurtseier med god timing, men det var bare noen centimeter som skilte Rabobank-rytteren og Robbie McEwen (Lotto) over mål.

Den spanske vinneren var naturlig nok i atskillig bedre humør, og han dediserte umiddelbart seieren til foreldrene, som fulgte med fra sidelinja.

- Jeg visste at jeg hadde den positive holdningen som skal til for å vinne, og jeg måtte bare forsøke. Foreldrene mine var her, og dette var den beste gaven jeg kunne gi dem, sier Freire til Eurosport.

JAKTET ETAPPESEIER: Etappeseire er det eneste som teller for Thor Hushovd, etter at han disket seg ut av kampen om den grønne trøya. Den kom ikke i dag, heller. Foto: AP/SCANPIX
JAKTET ETAPPESEIER: Etappeseire er det eneste som teller for Thor Hushovd, etter at han disket seg ut av kampen om den grønne trøya. Den kom ikke i dag, heller. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Ingen trøyebytter

Likevel var han langt fra sikker før han var i mål og fikk et klapp på skulderen av sin australske konkurrent.

- Spurter er alltid vanskelig, og denne ble vanskeligere enn jeg ventet. McEwen var veldig sterk, og jeg var veldig heldig, legger vinneren til.

Til tross for han i dag sikret seg sin andre etappeseier i årets Tour de France, skjer det ingen endringer i fordelingen av de ulike trøyene.

Dagbladet.no fulgte niende etappe direkte:

17.35: Trøyenes fordeling:
Serhiy Honchar (den gule ledertrøya)

Robbie McEwen (den grønne spurttrøya)

Jérôme Pineu (den prikkete klatretrøya)

image: Hushovd sjanseløs i spurten

Marcus Fothen (den hvite ungdomstrøya)

17.25: Topp fem sammenlagt
1. Honchar (TMO), som dermed beholder den gule ledertrøya

2. Landis (PHO) +1.00

3. Rogers (TMO) +1.08

4. Sinkewitz (TMO) +1.45

5. Klöden (TMO) +1.50

17.20: Dagens topp fem + Thor Hushovd
1. Oscar Freire (RAB)

2. Robbie McEwen (DVL)

3. Erik Zabel (MRM)

4. Tom Boonen (QSI)

5. Cristian Moreni (COF)

(...)

10. Thor Hushovd (C.A.)

17.12: Thor Hushovd taper spurten. Spanske Oscar Freire (Rabobank) vinner hårfint foran Robbie McEwen (Lotto), og spanjolen sikrer seg dermed sin andre etappeseier i årets Tour de France. Erik Zabel (Milram) tre, Tom Boonen (Quick Step) fire. Thor Hushovd (Credit Agricole) blir nummer ti.

17.11: En kilometer igjen i mål. Thor Hushovd vil være med og kjempe om seieren.

17.10: Bare et par kilometer igjen nå, og det er klart for massespurt.

17.07: Walter Beneteau (Bouygues Telecom) gjør også et forsøk på å stikke fra. Han blir raskt hentet inn igjen. Hovedfeltet henter dem straks inn.

17.06: Christian Knees (Team Milram) forsøker igjen å stikke fra de to andre som ligger i tet. Det går dårlig. Deretter forsøker Stéphane Auge (Cofidis) også, men også dette forsøket på å stikke fra, blir mislykket.

17.05: Avstanden er nå 30 sekunder, men det kan holde hardt for hovedfeltet å hente inn den tre mann store utbrytergruppa før mål. Fem kilometer igjen.

17.00: Flere ryttere går over ende, men problemene rammer ingen av favorittene, og ingen ser ut til å bli alvorlig skadd.

16.55: Christian Knees (Team Milram) forsøker igjen å sykle ifra i tet. Walter Beneteau (Bouygues Telecom) og Stéphane Auge (Cofidis) tar opp jakta, og Knees hentes raskt inn igjen. Tettrioen har nå under en og en halv mil igjen til mål.

16.50: Hovedfeltet henter inn omtrent fem sekunder for hvert minutt som går nå.

16.45: Avstanden er nå falt under tre og et halvt minutt, med to mil igjen til . Det store spørsmålet er om hovedfeltet klarer å hente inn utbryterne Walter Beneteau (Bouygues Telecom), Christian Knees (Team Milram) og Stéphane Auge (Cofidis) i tide.

16.40: 2,5 mil igjen til mål. Avstanden mellom hovedfeltet og utbryterne er nå under tre minutter.

16.35: Christian Knees forsøker å stikke i fra, men det virker å være mest en test av tetkameratene. De to andre henger iallfall godt med.

16.30: Tettrioens ledelse er nå nede i drøye tre og et halvt minutt. Det ligger an til at hovedfeltet henter dem inn og at vi får en massespurt.

16.24: Beneteau vinner dagens tredje og siste spurt. Knees tar annenplassen, Auge tredjeplassen.  

1. Walter Beneteau 6 p/6"

2. Christian Knees 4 p/4"

3. Stephane Auge 2 p/2"

16.22: Credit Agricole har manøvrert seg helt i tet av hovedfeltet. Toget inneholder Thor Hushovd, og lager kjører for seier til Thor nå. Utbryterne har 40 kilometer til mål, og leder med 4 minutter og 13 sekunder.

16.12: 49 kilometer igjen til mål. Hovedfeltet tar inn litt, men er det nok? 5\'12 bak nå. Det begynner å haste dersom denne luka skal tettes.

16.06: Thor Hushovds faste opptrekker, Julian Dean, har kvittet seg med bandasjen. Han ligger nesten bakerst i hovedfeltet og slapper av.

15.57: Eurosports tyske kommentator Jens Heppner snakket før start med en av rytterne i utbrytergruppa, Christian Knees. Heppner mener Knees\'s lag, Team Milram, har gitt opp håpet om at Erik Zabel kan knipe den grønne poengtrøya - og at det er grunnen til at det var viktig for laget å få med en rytter blant utbryterne i dag.

15.51: Avstanden mellom utbryterne og hovedfeltet har stabilisert seg noenlunde igjen, etter at forspranget ble betydelig kuttet en periode. Nå ligger den på 5\'32.

15.41: Francaise de Jeux og Lampre tar den tyngste jobben fremst i hovedfeltet nå. Laget til mannen med den gule ledertrøya, Serhiy Honchars T-Mobile, har sluppet seg litt lenger tilbake i feltet.

15:32: Beneteau, Knees og Auge deler broderlig på drajobben. Tallene de tre imellom er 34-32-34 prosent - altså helt jevnbyrdig. De har 6\'09 ned til hovedfeltet når 80 kilometer gjenstår.

15.24: Langt høyere tempo i hovedfeltet nå. Har hentet 50 sekunder på de siste ni kilometerne, og er bare 6 minutter og 37 sekunder bak.

15.15: Dagens andre innlagte spurt er unnagjort. Igjen var Beneteau først over streken, og han sikret seg nye seks spurtpoeng.

1. Walter Beneteau (BTL) 6 p/6"

2. Christian Knees (MRM) 4 p/4"

3. Stephane Auge 8COF) 2 p/2"

15.12: Noe mer svingete og et par småbakker 10 kilometer før mål, og fram til de siste fem. Men ingen vanskeligheter. Inne i kurbyen Dax et par kilometer fra Atlanterhavet er det tjukt med folk - og en del krappe svinger i bygatene. Men fra 2-km-merket retter det seg ut. Oppløpet er 1850 meter rett fram og mål er ved flyplassen i Dax. Da er vi framme. Norske fans med flagg venter Thor 100 meter før streken!

15.07: Bernard Eisel, mannen som juryen mente Thor Hushovd presset ulovlig mye i spurten, har punktert. Men han er nok snart tilbake i hovedfeltet.

15.05: 7\'50 er ledelsen til utbryterne. Thor Hushovds lag, Credit Agricole, ligger blant de fremste lagene i hovedfeltet, sammen med Quickstep og T-Mobile.

15.03: Veien er paddeflat, og flere av tilskuerne korter ned ventetida med å vinke og ta bølgen (!) for Dagbladet.nos bil. Noen minutter bak oss følger den såkalte caravanen med reklamebilder som deler ut gratisgaver.

14: 57: Dagbladet.nos bil kjører nå løypa de siste 17 kilometerne inn mot mål. Cirka 25 grader. Bestemødre på campingstoler ser ut til å kose seg i sommerværet.

14.55: Thor Hushovd har knapt vært i TV-ruta ennå, men ligger komfortabelt i hovedfeltet. Hushovd sa før start at han følte seg bedre enn på lenge etter en kjærkommen hviledag.

14.51: Gruppa i tet har 111 kilometer igjen. T-Mobile sitter fremst i hovedfeltet, hvor farten ikke akkurat er skremmende høy.

14.42: Christian Knees leder for øyeblikket Tour de France. 25-åringen har sammen med Beneteau og Auge 7\'31 ned til hovedfeltet.

14.37: Avstanden fram begynner nesten å bli litt skummel, med tanke på at dagens etappe er blant Tour\'ens korteste. 7 minutter fra Knees, Beneteau og Auge ned til hovedfeltet nå.

14.33: Forspranget øker i eksplosiv fart. Nå skiller det 6\'15 mellom utbryterne og hovedfeltet. Robbie McEwens lag, Davitamon-Lotto, har lagt seg fremst i hovedfeltet og prøver å dra opp tempoet.

14.28: Tettrioen passerer 33,5 kilometer med 5 minutter og 35 sekunders ledelse.  

4.23: Stort tempo i tet. På en av Tour\'ens korteste etapper har Beneteau, Auge og Knees skaffet seg et forsprang på over fem minutter til røkla.

4.18: Trioen i tet har 4 minutter og fem sekunder ned til hovedfeltet nå.

14.14: Beneteau stikker av med dagens første spurt og sikrer seg seks poeng.

1. Walter Beneteau (BTL) 6p/6"

2. Stephane Auge (COF) 4 p/4"

3. Christian Knees (MRM) 2 p/2"

14.06: Auge og Beneteau tar straks igjen Knees, og trioen kommer til å fordele poengene fra dagens først spurt seg imellom. Den kommer om ca. fem kilometer, på 25-kilometersmerket. Avstanden til hovedfeltet er på to og et halvt minutt.

14.02: Etter å ha fått en avstand på ett og et halvt minutt ned til hovedfeltet, har Knees roet litt ned på tempoet for å vente på Auge og Beneteau.

13: 55: Knees har fått 40 sekunder til hovedfeltet, men Bouygues\' Walter Beneteau og Cofidis\' Stephane Auge har tatt opp jakten på ham. De er 20 sekunder bak.

13.50: Christian Knees fra Milram stikker, men også han blir overlatt til seg selv. Har fått 20 sekunder ned til hovedfeltet.

13. 43: Ikke overraskende er utbrytereventyret allerede slutt for Coyot. Sebastian Joly prøver å rykke, men får ingen med seg og gir opp.

13.40: Arnaud Coyot på Cofidis begynner å få et rykte på seg som syklisten som alltid prøver å stikke tidlig, men som like ofte blir hentet inn umiddelbart. Setter av sted allerede den første kilometeren.

13.36: Etappen er i gang!

13.33: 170 ryttere henger fortsatt med. Det har ikke blitt flere frafall i løpet av hviledagen. Lista over de som har måttet gi seg er:

Erik Dekker

Danilo Di Luca

Alajandro Valverde

Fred Rodriguez

Fabio Sacchi

Bobby Julich

Etter den skuffende 9.plassen på forrige etappe uttalte Tom Boonen at han har glemt hvordan man spurter.

I dag får han en ny sjanse, på den 169,5 kilometer lange etappen mellom Bordeaux og Dax.

Ekspert Johan Kaggestad tviler på hvor stor vekt han skal legge i Boonens uttalelser.

- Boonen føler nok han har mistet litt av feelingen, men var i godt humør på hviledagen i går. Selv om han kanskje er litt engstelig og redd, tror jeg dette mest er et spill for galleriet, sier Kaggestad til Dagbladet.no.

- Men han har ikke vunnet en eneste etappe?

- Nei, og han trente en del tungt i Alpene før Tour\'en. Det kan ha gjort ham litt doven og tung i beina. Det er mulig han har bommet litt på oppkjøringa. Han har faktisk ikke vært ordentlig i nærheten av en seier, sier Kaggestad.

Onsdag og torsdag bærer det opp i Pyrineene, men dagens etappe passer spurterne godt.

- Det er den flateste etappen i Tour\'en, og med 169 kilometer er det den nest korteste. Høydeforskjellen er bare 57 meter og det er meldt om medvind, så det kommer til å gå unna i dag.

- Hva med Hushovds muligheter?

- Jeg tror han hadde kjempegodt av en hviledag. Nå har han fått all uroen litt på avstand, for i det siste har han nok manglet litt fokus. I dag får vi en rett spurt - nesten 1800 meter rett fram. Jeg tror mest på Robbie McEwen, og ser på Thor som en outsider, sier Kaggestad.

JEVNT: Bare centimeter skilte vinner Oscar Freire (t.v.) fra andremann, Robbie McEwen.