Hushovd slo Armstrong i alpene

- Jeg tok det som trening, sier nordmannen.

Thor Hushovd viste fredag at han kan mer enn å spurte. I de franske alpene syklet han inn til en sterk 10. plass.

Belgiske Axel Merckx gikk et imponerende sololøp i fjellene mellom Vaison-la-Romaine og Grenoble i sykkelrittet Dauphiné Libéré, etter at han slo til halvveis ut i den 220 kilometer lange etappen.

Tok opp jakten

I 11-mannsgruppa som tok opp jakten på sønnen til fem ganger Tour de France-vinner Eddy Merckx, satt ingen ringere enn Thor Hushovd, Credit Agricoles spurter.

«Oksen fra Grimstad» fikk det imidlertid litt tungt opp til Grenoble, og han endte til slutt på 10. plass, sju minutter og 32 sekunder bak den belgiske Davitamon-syklisten.

– Er du blitt en klatrer også nå?

– Hehe, nei, det er jeg ikke. Men følte meg veldig bra i dag, og planen var faktisk å gå i et brudd før etappen startet, sier Hushovd til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tok det som trening

STERKT: Thor Hushovd imponerte i alpene i dag. Foto: SCANPIX
STERKT: Thor Hushovd imponerte i alpene i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Hushovd holdt hovedfeltet bak seg til tross for at han ble dyktig sliten mot slutten, og slo blant andre Lance Armstrong med over to minutter.

– Jeg tok dette som trening. Jeg følte meg veldig sliten torsdag, så da var det greit å prøve å kjøre hardt i dag. Og jeg klarte å henge greit med, så jeg er fornøyd, sier han.

Planene hans for lørdag og søndag er å ta det med ro, slik at han sparer krefter foran NM senere i måneden og Tour de France neste måned.

– Selv om det gikk bra i fjellene i dag, er det helt utelukket å satse på etappeseire i noen av fjelletappene i touren. Dette var kun ment som trening, og det ble en god gjennomkjøring, sier han.

Landaluze leder
Kurt-Asle Arvesen tok det rolig under fredagens etappe av det franske rittet, og endte på 117. plass. CSC-syklisten var over 20 minutter bak Merckx, og 12 minutter bak Hushovd.

I sammendraget tok Inigo Landaluze over ledelsen. Euskaltel-syklisten satt i Hushovds gruppe som tok opp jakten på Merckx, og den spanske syklisten ble nummer to på fredagens etappe.

– Jeg føler meg i god form, men lørdagens etappe kommer til å bli tøff. Det kan fort bli differanser da, sier Landaluze.

Nummer to i sammendraget er Merckx, to minutter og 32 sekunder bak. Tidligere leder Levi Leipheimer er nummer tre, mens Lance Armstrong følger på fjerdeplass. Armstrong er tre minutter og 12 sekunder bak lederen.

Torsdagens etappevinner Alexandre Vinokourov fra Kasakhstan er nummer fem, fem sekunder bak Tour de France-kongen Armstrong.

(ANB)