Hushovd tok tilbake den grønne trøya

Cavendish datt av i første bakke - Thor klatret med.

VANT: Heinrich Haussler fikk den første Cervelo-jubelen da han trillet alene over mål på den trettende etappen, men Thor Hushovd sørget snart for mer jubel i den leiren. Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles Platiau
VANT: Heinrich Haussler fikk den første Cervelo-jubelen da han trillet alene over mål på den trettende etappen, men Thor Hushovd sørget snart for mer jubel i den leiren. Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles PlatiauVis mer

(Dagbladet.no): Cervelo fikk en fantastisk dag med den trettende etappen i årets Tour de France.

Ikke bare vant Heinrich Haussler etter en lang tur i brudd - men mot slutten dukket plutselig en okse fra Grimstad opp da hovedfeltet skulle spurte om poeng.

Thor Hushovd hadde styrtet ned bakkene etter siste stigning, funnet plassen i feltet, og kjempet seg inn til sjetteplass. Det betydde 15 spurtpoeng mer enn Mark Cavendish - som for lengst var hektet av bakerst i feltet.

Dermed overtar Thor den grønne trøya, dagen etter at han selv mente han hadde gitt den opp.

- Jeg var bare litt sånn fed-up av det Columbia drev og sa, så det var en baktanke der i går. Men Columbia-laget og Erik Zabel og de kjenner meg og vet jeg kommer til å gå for hvert eneste poeng, sier Hushovd til TV 2.

Hushovds kjempekrefter bar virkelig frukter i de ganske tøffe fjellene inn mot Colmar. Og nordmannen gjorde nok en gang en knallsterk etappe i sprutregn og sure forhold.

- Når det er regn får jeg liksom ikke dårlige bein. De andre sliter litt med moralen, men i dag satt jeg nesten bare og lo, sier nordmannen med et glis.

Et glis som kom tilbake til tross for at han måtte slenge litt med leppa da Milram-rytter Peter Velits stjal femteplassen fra ham på målstreken.

- Det var kjedelig å bli slått i spurten der. Jeg syntes det var tullete av ham å gjøre det. Men jeg er jo bare litt gira etter spurten. Jeg snakket med ham etterpå, så det er sånn det er, sier Hushovd.

Kampen om poengtrøya blir uansett nervepirrende helt til Paris.

Tidlig brudd igjen
Men det var altså Heinrich Haussler som viste størst styrke i bakkene inn mot Colmar, og som knuste konkurrentene på den trettende etappen i årets Tour de France.

Thor Hushovds lagkamerat rykket fra bruddrival Sylvain Chavanel i nedoverbakken etter nest siste stigning, og kunne etter siste andrekategori-fjell fosse ensom ned de siste utforbakkene, og til slutt alene over målstreken til sin første etappeseier i Tour de France.

25-åringen kom seg unna i bruddet som dannet seg tidlig på etappen. Sammen med Sylvain Chavanel (Quickstep), Ruben Perez (Euskatel) og Linus Gerdemann (Milram) fikk han etter hvert luke til hovedfeltet, og de fire kjørte sammen over de tre første kategoriserte stigningene.

Etter Col du Firstplan med drøye fire mil igjen, på et tidspunkt da bare Haussler og Chavanel holdt stand i bruddet, gikk det imidlertid bratt nedover på regnglatte veier.

KAN TREKKE I GRØNT IGJEN: Thor Hushovd viser at selv om Cavendish har vist seg som den beste spurteren hittil, så har nordmannen flere strenger å spille på. Foto: SCANPIX/EPA/CHRISTOPHE KARABA
KAN TREKKE I GRØNT IGJEN: Thor Hushovd viser at selv om Cavendish har vist seg som den beste spurteren hittil, så har nordmannen flere strenger å spille på. Foto: SCANPIX/EPA/CHRISTOPHE KARABA Vis mer

Og da stakk unge Haussler fra sin utbryterkamerat.

Rykket i nedoverbakke
Tysk-australieren fosset fra Chavanel ned bakken, og gikk inn i den nest siste kategoriserte stigningen opp mot Col du Bannstein med et halvt minutt på Quickstep-rytteren. Bak jaget en ny kjenning, Brice Feillu, og Euskatels Amets Txurruka, med hovedfeltet enda noen minutter bak.

Og Haussler fikk snart energien som kommer med målsnora stadig nærmere. Chavanel måtte snart slippe helt, mens Txurruka og Feillu måtte være dem som tok opp jakten de siste to milene.

Men da 25-åringen fikk gå over den siste toppen med tre minutter ned til nærmeste forfølger, da ble det klart at dette var Cervelos dag for andre gang i årets Tour de France.

Haussler styrtet ned nok et lite fjell og sørget for jubel i Hushovd-leiren, som ble forsterket da Thor Hushovd selv dukket opp i hovedfeltet.

- Dette var som en drøm for meg. Nå har vi to etappeseire og den grønne trøya tilbake, ganske perfekt, sier Haussler etter løpet.

Etappeseier og grønn trøye, da kan man unne seg et glass vin i Colmar.

Franco Pellizotti tok over klatretrøya etter dagens etappe, mens stillingen i sammendraget fortsatt er relativt uforandret. Rinaldo Nocentini leder Tour de France.