Hushovd vant gårsdagens Tour de France-etappe

Ti meter før mål slapp Thor Hushovd styret og klappet seg seierssikkert på brystet. Så strakk han armene i været, knep igjen øynene og svelget en aldri så liten klump. Etterpå var det bare moro.

I går var det ingen velt, ingen brudd, ingen dramatikk som kunne ødelegge. Det var duket for Hushovd. Og som han innfridde. Etter strålende lagarbeid gjennom hele rittet slapp han hjulet til opptrekker Julian Dean 250 meter fra mål og parkerte feltet.

Foran flere titalls millioner TV-tittere rullet han alene over mål mens han eksponerte det norske flagget og sin egen idrettsglede.

-  I dag vant jeg en real spurt og fikk vist at jeg er verdens beste spurter. Denne seieren er mye større enn den første jeg vant i Tour-en for to år siden, sier Hushovd til NTB.

Trygghet i Susanne

Folk som kjenner Thor Hushovd godt har aldri opplevd ham så trygg, harmonisk og selvsikker som nå. En stor del av årsaken heter Susanne Haaheim. Hun er Thors samboer og støtte i tykt og tynt.

Sammen med henne har Thor funnet roen og tryggheten. En å snakke med om alt og ingenting. En som forstår hva han driver med, hva som skal til og som støtter ham fullt ut.

Men også en person som kan hjelpe Thor å tenke på noe annet enn jobben.

-  Sånn som jeg lever er det utrolig viktig å ha ei dame som er så rolig som Susanne og som også tenker på noe annet enn sykling. Hun er en enorm støtte for meg, sier Hushovd.

-  Ei flott jente til en flott kar. Det er ganske tydelig at Thor har harmoni i livet sitt. Det er ikke minst Susannes fortjeneste, sier Thors personlige trener Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

Et spark i rumpa

-  Susanne vet hva som kreves for at jeg skal kunne gjøre slikt jeg gjorde i dag, sier Thor.

Derfor slipper han å ha dårlig samvittighet for å sitte på sykkelen i ensomhet i 7-8 timer daglig.

Han vet han har full støtte i satsinga han gjør for å bli så god han kan bli.

Han er på god vei dit.

I fjor høst innså Hushovd at han måtte ta et tak, legge om litt, for å komme videre. Han ba på en måte om et spark i rumpa. Og fikk det av Olympiatoppens Atle Kvålsvoll.

FAKTA

Thor Hushovd
Alder: 26 år (født 18.1.1978) Sivil status: Samboer med Susanne Haaheim Bosted: Le Boulou (Frankrike)/Grimstad Høyde: 183 cm Vekt: 81 kg Hvile- og makspuls: 32 og 190 slag/min Høyest målte O2-opptak: 78 ml/kg Lag: Credit Agricole (Frankrike)/Ringerike Tidligere lag: Ringerike, Grenland, Grimstad.

Ekssyklisten la opp et treningsopplegg som ikke akkurat er for folk flest.

Hushovd har fullt Kvålsvolls opplegg til punkt og prikke.

-  Han er et ja-menneske. Lett å jobbe med og en utrolig behagelig fyr. Det er moro at han får så godt betalt for det han har lagt ned.

-  Det eneste som er dumt, er at jeg ikke sørget for å skrive en avtale med ham og sikre meg prosenter, ler Kvålsvoll.

Store penger

Ei slik avtale kunne vært kjekk å ha. For det er store penger i det Hushovd driver med om dagen. Drøye 50 000 kroner i bonus for etappeseieren, men desto mer i bonus fra laget. Men de pengene deler Hushovd likt med alle på laget. Slik fungerer det, og det er lett å forstå. I går kjørte hjelperytterne i Credit Agricole som dyr for å hente inn bruddet før mål og bringe Thor i spurtposisjon.

Da den jobben var gjort, kom opptrekker Julian Dean og dro Thor i perfekt posisjon til den siste solospurten. Uten laget hadde Thor vært sjanseløs i går.

-  De gjorde en kjempejobb igjen. Dean er verdens beste opptrekker, sier Thor.

Og dermed en perfekt makker til verdens beste spurter -  Thor Hushovd.

-  Det var helt perfekt. Jeg er fryktelig glad. Og stolt. Stolt over den norske mesterskapstrøya mi, stolt over landet mitt og stolt av meg selv.

Hyllet av konkurrentene

Kurt Asle Arvesen trillet inn til 110. plass i går, han risikerte ikke noe i spurten.

Da han kom i mål, ville han bort og gratulere Thor. Det var umulig.

-   Jeg hørte speakeren rope navnet hans, og pressefolkene stormet mot Thor. Jeg hadde tenkt å sykle bort og gratulere ham, men kom ikke fram i kaoset. Jeg får ringe og gratulere ham i kveld i stedet, sier Arvesen til NTB.

Han er overbevist om at Hushovd er tidenes beste norske syklist.

Utrolig artig å være her nede og oppleve en slik dag. Thor er nok den aller beste rytteren Norge har hatt noen gang. Det er jeg ikke i tvil om, sier Arvesen til NTB.

Også Robbie McEwan, som ble firer i går og overtok den grønne trøya, tok av seg hatten for Hushovd i går.

-  Han fortjente å vinne i dag, sier McEwan.

Økt status

Thor Hushovds status og markedsverdi som syklist steg i takt med selvtilliten hans da han krysset mållinja i går.

-  Bildet av Thor der han går i mål med henda i været og det norske flagget på hele overkroppen er helt enormt, sier Atle Kvålsvoll.

-  Det er helt opplagt at markedsverdien og stjernestatusen øker drastisk med dette. Det var helt konge, noe jeg aldri glemmer, sier Kvålsvoll.

Det gjør helt sikkert ikke Thor Hushovd heller.

KONGEN: Thor Hushovd viser at han er i ferd med å bli spurtkongen i Thor de France. I ensom majestet krysser han mållinja og klapper stolt den norske mesterskapstrøya han kjører Tour-en med.
STØTTESPILLER: Thors samboer Susanne Haaheim har en stor del av æren for den tryggheten, harmonien og selvsikkerheten Hushovd framstår med denne sesongen.