Hushovd ville sparke sportsdirektøren

Mente han ikke hadde nok respekt i laget til å lede et Tour de France-lag.

Oslo 20141016
PK Hushovd - boka
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo 20141016 PK Hushovd - boka Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Under løpet i Frankrike (Critérium du Dauphiné) ringte jeg sjefen, Jim Ochowicz. Det hadde murret i laget og jeg mente det var riktig å informere ham om det: «Jeg er klar over at jeg ikke sitter i en slik posisjon i laget nå, og kan ikke forlange noe som helst, men jeg ønsker å gi deg et råd. Du må bli kvitt John Lelangue som skal styre laget under Tour de France.

Det skriver Thor Hushovd i biografien, Thor, ført i pennen av Jostein Ravnåsen. Da boken ble publisert var det i hovedsak snakk om hans forhold til Lance Armstrong, men boken strekker seg fra barndommen og til nåtiden til tidenes norske syklist.

Les mer: Hushovd utleverte ikke Armstrong under dopinghøring

- Det er ingen på laget som har respekt for ham.

- Guttene liker da John, sa Ochowicz, litt undrende.

- Nei, det er ikke riktig. Ingen av kapteinene våre, hverken Cadel Evans eller Tejay Van Garderen, har respekt for ham. Kommer laget i en situasjon der han må ta avgjørelser under Touren, vil det ikke funke. Det vil bli bråk, fortsetter Hushovd.

Les mer: Hushovds ulovlige kontrakt

Gnisninger

BMC hadde på det tidspunktet møtt mye motstand av et sterkt kjørende Team Sky og Bradley Wiggins som nærmeste hadde vunnet det som var å vinne.

- Ochowicz takket for praten og sa han ville fly til Europa for å snakke med Lelangue og de andre sportsdirektørene. Men han gjorde ikke det. Kanskje angrer han, for akkurat det som jeg sa, skjedde under Tour de France. Det ble gnisninger innad i BMC-laget, Lelangue tok avgjørelser som rytterne på laget ikke likte, og det ble mye styr og dårlig stemning. Dagen etter den mislykkede Touren ble John Lelangue sparket, skriver Hushovd.    
Alltid hyggelig
I kapittelet om Tour de San Luis, hvor Hushovd endelig gjorde comeback etter sykdomsavbrekket, men mislykkes under den varme, argentinske solen, er Hushovd dog positiv til Lelangue og hvordan håndterte en sliten, nedbrutt rytter.  

- Guttene prøvde å få litt humør, muntre meg opp, men jeg brydde meg ikke. Jeg var skikkelig deppa og uansett hva de sa, ble alt feil. Bra kjempet, Thor, sa de.

- Men det var jo ikke bra. Det var elendig! Alle så jo det. Sports- direktøren John Lelangue forsøkte også. Han var alltid positiv til meg. Det skal han ha. Da motgangen begynte våren 2012 støttet han meg. «Du kommer tilbake, Thor. Det er jeg sikker på.» At han sa det, betydde mye for meg.

PS: John Lelangue har ikke besvart procycling.nos henvendelser torsdag.