Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hushovds neste mål: Den gule TdF-trøya

Holdt løftet om å gjøre slutt på seierstørken i dag.

SEIERSFJESET: Så godt smakte det for Thor Hushovd å vinne sin første etappe på over åtte måneder. Foto:  EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
SEIERSFJESET: Så godt smakte det for Thor Hushovd å vinne sin første etappe på over åtte måneder. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Vis mer

(Dagbladet): De som var bekymret for Thor Hushovds form foran Tour de France fikk svar i dag:

31-åringen er akkurat der han skal være, og beviste at kjempekreftene er intakt gjennom å spurtslå Peter Sagan fra Liquigas-Cannondale på fjerdeetappen av Sveits Rundt.

Trener Atle Kvålsvoll finnes ikke overrasket - Hushovd hadde nemlig varslet seieren på forhånd.

- Han var veldig bestemt allerede da han så etappeprofilene, og mente han kunne vinne denne. Da jeg snakket med ham før starten i dag sa han at han hadde bestemt seg for å ta det. Det er ikke alltid like lett, men når Thor sier at han skal vinne, så stemmer det veldig ofte. Han har en god egenskap der, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

- I særklasse
Mannen som ble nummer to i dag, Peter Sagan, vant den tøffe fjelletappen dagen i forveien. Det kan tenkes at den kraftanstrengelsen fortsatt satt litt i beina, men Kvålsvoll understreker at Hushovds avslutning holdt høy klasse.

- Sagan er en av de absolutt skarpeste i en sånn avslutning, helt på toppnivå. Så det var veldig god matching.

- Thor hadde ingen lagkamerater rundt seg og måtte gjøre alt selv. Han lå litt for langt framme en periode, og måtte slippe seg litt bak før han startet på nytt igjen. Det er ganske krevende. Sagan prøvde seg på en «spansk en», og gikk ganske tidlig. Det ble en veldig tung spurt, men de to var i særklasse. Du kan se det på Thor når han er i støtet - da klarer han å akselerere enda en gang helt på slutten. Da han kom opp på siden av Sagan greide han å slå om enda en gang, sier Kvålsvoll.

I tidligere Tour de France-utgaver har mange her hjemme klaget på den manglende støtten Hushovd har fått fra lagkameratene sine. Ofte har han blitt liggende isolert der framme mot slutten av etappene, der konkurrentene gjerne har hatt én eller flere hjelpere rundt seg.

Selv om Hushovd måtte klare seg på egenhånd i dag er Kvålsvoll trygg på at det blir annerledes i Tour de France, som starter lørdag 2. juli. 

- De har splittet laget sitt nå. Ett lag har kjørt i Dauphiné Libéré, og et lag i Sveits Rundt. De har en del sterke løpere i det andre rittet, sier treneren.

Vil låne den gule trøya
I Tour de France skal Garmin-Cervelo i utgangspunktet kjøre for Tyler Farrar i kampen om den grønne poengtrøya. TV 2-ekspert Johan Kaggestad er blant dem som mener Hushovd er den sterkeste kandidaten i den sammenhengen.

Grimstad-oksen har imidlertid hovedfokus på å låne den gule sammenlagttrøya i løpet av den første uka.

- Vi får se hvordan det blir med den grønne trøya. Thor går for å vinne en etappe eller to den første uka, og eventuelt kapre den gule trøya. Førsteetappen er ganske tøff, med kupert avslutning. Og så er det lagtempo ganske tidlig, der Garmin Cervelo har et bra lag. De bør være med og kjempe i toppen, sier Kvålsvoll.

- Den første uka i Tour de France er gjerne lettere å kontrollere, for da er det mange som er ute etter den gule trøya. Det er gjerne litt lenger ut i rittet at det blir mye taktikk og brudd. Men Thor blir ikke lett å bryne seg på.

Hushovd har hatt æren av å sykle i gult to ganger tidligere i Tour de France-sammenheng. Den ene gangen mistet han den på dramatisk vis, da en tilskuer kom i skade for å snitte ham opp i armen på oppløpet med en supportereffekt.

Verdens beste i slak motbakke
I fjor kjempet Hushovd lenge om den grønne trøya, og særlig i fjellene kjempet han heroisk for å sanke spurtpoeng, men Alessandro Petacchi og Mark Cavendish for sterke i de flate spurtene.

VERDENS BESTE I SLAK MOTBAKKE: Ingen myte - men et faktum, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
VERDENS BESTE I SLAK MOTBAKKE: Ingen myte - men et faktum, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Vis mer

Ingen av dem har imidlertid nubbesjans mot Hushovd i avslutninger av samme type som i dag - selv ikke Oscar Freire eller Tom Boonen var i nærheten av å henge med de siste hundre meterne.

- Når Thor presterer som i dag, får han en bekreftelse på at han er verdens beste i den type avslutninger. Det er godt å ha med seg, for en del av etappene i Tour de France avsluttes på samme måte.

Det er blitt spøket en del i Norge om Hushovd og «verdens beste i slak motbakke», men Kvålsvoll er klar på at det ikke er noen myte.

- Det er et faktum. Thor er utrolig sterk i utgangspunktet, og forholdsvis hurtig, og det er en god kombinasjon. Han er blitt veldig god teknisk etter hvert også. Noen veldig hurtig spurter har han aldri vært, han vet at Cavendish er nesten umulig å slå i de flate spurtene. Så derfor har han trent enda mer på det han er best på fra før.

- Var du i tvil om formen hans før han ga en bekreftelse i dag?

- Etter California Rundt har han følt han har vært gjennom en veldig god treningsperiode. Thor har som sagt trent en del tunge spurter en periode foran Tour de France, og kjent at han har fått bedre og bedre svar. Han visste at han var i god form. Sveits Rundt er så hardt i år at du må være i bra form for å ha godt utbytte av konkurransen, ellers blir det vanvittig tungt. I så fall kjører du deg mer ned enn opp. Derfor er det viktig at Thor har gått inn i konkurransen i god form.

- Hvor stor lettelse var det at seieren kom nå?

- Han har vært på jakt etter en seier i klassikerne, og deretter på jakt etter en seier før Tour de France. Så dette passer veldig godt, sier Kvålsvoll.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media