Hushovds tidligere lagkamerat innrømmer doping

Brukte EPO før Tour de France i 1998.

INNRØMMER DOPING: Stuart O'Grady innrømmer at han brukte EPO i to uker før Tour de France i 1998. Foto: EPA/YOAN VALAT / NTB Scanpix
INNRØMMER DOPING: Stuart O'Grady innrømmer at han brukte EPO i to uker før Tour de France i 1998. Foto: EPA/YOAN VALAT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag ble lista over 18 Tour-ryttere fra 1998 som testet positivt på EPO offentliggjort.

I tillegg ble det også offentliggjort en liste med 12 navn på utøvere som hadde levert en mistenkelig prøve.

Et av navnene på den listen var Stuart O'Grady, som på mandag kunngjorde at han legger opp.

O'Grady syklet sammen med Thor Hushovd på Credit Agricole i 2000-2003.

Ingen visste noe Han kom til laget ett år før Hushovd, og noe av grunnen til at den norske syklisten valgte Credit Agricole var på grunn av deres rene profil.

Nå innrømmer imidlertid O'Grady at han dopet seg i 1998.

Han forteller til den australske avisen The Advertiser at han brukte EPO de to siste ukene før Tour de France i 1998.

Han var 24 år gammel, og sykler for det franske laget GAN. Han vant den 14. etappen, og ble den andre australieren noensinne til å sykle i gul trøye.

O'Grady sier at han følte han ikke hadde noe annet valg og måtte bruke det for å overleve og være konkurransedyktig i rittet, skriver The Herald Sun.

- Fram mot Touren bestemte jeg meg. Jeg ordnet alt selv, og det var ingen andre involvert. Jeg involverte heller ingen på laget, sier han.

- Alt jeg måtte gjøre var å kjøre over grensen og kjøpe det på et apotek. Det verste av alt er at jeg gjorde dette i to uker før Tour de France.

O'Grady forteller at han bare brukte små doser.

- Jeg brukte forsiktige doser, for jeg hadde hørt flere skrekkhistorier, og brukte bare akkurat det jeg trodde jeg måtte for å komme meg gjennom.

Han hadde stoffet med seg i Tour de France, men da Festina-skandalen begynte å rulle kvittet O'Grady seg med stoffet.

- Da dopingskandalen rundt Festina startet ødela jeg stoffet og kvittet meg med det. Det var siste gangen jeg noensinne rørte det. Det er det vanskeligste å svelge, at det er så lenge siden, og en dårlig beslutning har ødelagt så mye, og folk kommer til å ha mange spørsmål, sier han.

Måtte fortelle familien alt På mandag fortalte han foreldrene hva han hadde gjort i 1998.

- Det er det verste øyeblikket i livet mitt. Jeg ba dem høre på meg så jeg kunne fortelle alt sammen. Alt jeg ville med karrieren min var å gjlre mamma, pappa og familien min stolt. Jeg vant OL og Paris-Roubaix, men nå kommer alt det til å bli overskygget av dette, og jeg skulle ønske jeg kunne gjort det annerledes, men det kan jeg ikke.

Grunnen til at han la opp Sykkelekspert Johan Kaggestad visste at Stuart O'Grady stod på lista over utøvere som «sannsynligvis» hadde dopet seg i 1998, men ikke at han hadde innrømmet bruk av EPO.

- Det er vel grunnen til at han la opp ett døgn etter at Tour de France ble ferdig, sier Kaggestad til Dagbladet.

Han tror 39-åringen nå står frem fordi det er så klare indisier på at han var dopet i 1998, og at det er umulig å vite om han faktisk unnlot å jukse i ettertid.

O'Grady står med fire OL-medaljer i banesykling. Han vant gull under 2004-OL i Aten. Australieren gikk også til topps i Paris-Roubaix i 2007 og sikret totalt fire etappeseirer i Tour de France, der to av dem var individuelle.

I år fullførte han sitt 17. Tour de France.