Hushovds ulovlige kontrakt: - Alle gjør det sånn

Lagsjefen han ikke kom overens med vil endre reglene.

BRØT REGLENE: Thor Hushovd forteller at de færreste følger sykkelsportens overgangsregler. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BRØT REGLENE: Thor Hushovd forteller at de færreste følger sykkelsportens overgangsregler. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

OSLO (procycling.no): Med selvbiografien «Thor» lettet Hushovd på sløret rundt hva som foregår når nye kontrakter skal skrives i sykkelsporten.

Tilsynelatende er det frenetisk aktivitet fra 1. august og i ukene som følger hvert år da UCIs regelverk sier at lag kun kan skrive kontrakter med nye ryttere fra 1. august til og med 20. oktober.

Så er ikke tilfelle.

Brøt med spillereglene
Hvert år ser vi at særlig mange overganger blir offentliggjort 1. august og dagene like etter da kontrakten er ferdigforhandlet og signert av både lag og rytter lenge før august.

Hushovd gjorde det samme da han signerte for BMC 4. april 2011 mens han var Garmin-rytter.

Han brøt regelverket.

- Dessverre er det sånn. 1. august er rett og slett litt for sent på året. Det er en regel som er der, men som ikke mange respekterer, sier Hushovd til procycling.no på pressekonferansen i forbindelse med boklanseringen.

Overraskende tilbud
For de profesjonelle lagene er det for sent å først i august begynne forhandlinger med dem de ønsker for neste sesong. De vil få på plass rytterne så tidlig som mulig og ha forutsigbarhet på lagets utvikling.

Særlig da det også er betydelige lønningssummer i spill. Tidlige signeringer gjør det enklere å kontrollere kostnadene.

- Hvordan reagerte Garmin da de tilbød deg ny kontrakt og fikk vite at du hadde signert for BMC?

- Jeg tror de fleste skjønte at jeg ikke ville fortsette. De så at samarbeidet ikke var helt topp. Samtidig fikk jeg et bra tilbud av Vaughters som jeg syntes det var overraskende at jeg fikk, svarer Hushovd til procycling.no.

Bakgrunnen for Hushovds overraskelse over kontraktstilbudet var det kjølige forholdet han hadde til lagsjefen Jonathan Vaughters. I boka forteller nordmannen at tilbudet var en toårskontrakt og 12,6 millioner kroner for hver sesong.

- Det var selvsagt aldri aktuelt, skriver Hushovd i boka med tanke på at han tilbake i april hadde signert med BMC for de neste tre årene.

- Var Vaughters sint på deg i ettertid fordi du hadde signert bak ryggen hans?

- Nei. Det kan være noen få som forholder seg til 1. august, men alle opererer stort sett på samme måte og signerer ryttere lenge før 1. august.

Likevel fikk Hushovd en kronglete oppkjøring mot verdensmesterskapet i København. Han fikk ikke sykle vueltaen som oppkjøring selv om det var det han ønsket.

36-åringen er overbevist om at det skyldes at han forlot laget, ikke fordi han signerte med BMC i april.

- Vaughters ville ikke at jeg skulle ta plassen til andre når jeg likevel skulle forlate laget, så han vraket meg, skriver Hushovd i selvbiografien.

- Slik bør alle overganger gjøres
Garmin-sjefen har under årets overgangssesong vært klar på at han ønsker å endre systemet og reglene som gjelder.

1. august annonserte Garmin-Sharp og BMC at sistnevntes Rohan Dennis byttet til Garmin-Sharp. Det spesielle var at overgangen var gjeldende fra 1. august i år. De ventet ikke på et nytt kalenderår før australieren byttet lag.

- Det er på denne måten alle overganger i sykkelsporten bør gjøres. Umiddelbart. Det er ikke noe poeng i at rytterne skal ha splittet lojalitet i ritt de sykler, skrev han på Twitter da overgangen ble annonsert.

Gå til www.procycling.no for å lese flere saker fra Hushovds selvbiografi.

DEN GANG DA: Thor Hushovd på vei mot sin andre triumf i Tour de France i 2011 som Garmin-rytter. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
DEN GANG DA: Thor Hushovd på vei mot sin andre triumf i Tour de France i 2011 som Garmin-rytter. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer