SVENSKENES HÅP: Johan Olsson har ennå ikke konkurrert i Lahti. Han blir en viktig mann på de gjenstående øvelse, 15-kilometer, stafett og femmil. Svenskene håper han kan gjøre som i Falun - der han vant gullet på 15 kilometer - og redde et hittil heller dårlig VM for de blågule. Foto: NTB Scanpix 
SVENSKENES HÅP: Johan Olsson har ennå ikke konkurrert i Lahti. Han blir en viktig mann på de gjenstående øvelse, 15-kilometer, stafett og femmil. Svenskene håper han kan gjøre som i Falun - der han vant gullet på 15 kilometer - og redde et hittil heller dårlig VM for de blågule. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trått VM for svenskene - her er deres siste håp:

- Husk at Johan Olsson ikke har begynt å konkurrere ennå

Håper femmils-helten kan redde VM.

LAHTI (Dagbladet): Sveriges to største gullsjanser i VM er kjørt, uten en eneste svensk medalje.

På den individulle sprinten ramlet Stina Nilsson, på gårsdagens lagsprint ble hun slått i bronsespurten av USAs Jessica Diggins.

Det har ikke vært Sveriges VM så langt, Charlotte Kallas bronse fra 15-kilometeren med skibytte er eneste medalje så langt. Til gjengjeld har det vært fokus på dårlige ski og skuffende prestasjoner.

- Nei, det har ikke gått helt som vi håpet, det har det ikke. Nå hadde vi ikke definert noe konkret medaljemål på forhånd, men resultatene har vel vært litt svakere enn vi håpet på forhånd, innrømmer sportssjef Johan Sares til Dagbladet.

En skuffelse

- Samtidig har vi hele tiden vært med i løpene, vært en trussel, og det har vært små marginer som har holdt oss utenfor pallen, sier han og nevner at både Hanna Falck og lagsprint-jentene var hårfine marginer fra hver sin bronsemedalje.

- Men spesielt på lagsprinten hadde vi nok større forhåpninger. Det var en skuffelse at det ikke ble medalje der, sier Sares.

Han hevder dog at stemningen i den svenske troppen fortsatt er både offensiv og munter.

Godt humør

LANDSLAGSSJEF: Johan Sares har fortsatt tro på svensk VM-suksess. Foto: Bjørn Langsem
LANDSLAGSSJEF: Johan Sares har fortsatt tro på svensk VM-suksess. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Her er det ingen nederlagsstemning. Humøret er godt, og det jobbes knallhardt for å være med og prege de siste distansene i VM, sier han, og trekker fram selveste VM-jokeren - Johan Olsson.

- Han har ennå ikke konkurrert, og er frisk og sugen på å få gå, sier Sares om mannen som vant VM-gull på 15-kilometeren, og bronse på femmila bak Petter Northug og Lukas Bauer på femmila, i Falun for to år siden.

Olsson har - nærmest som vanlig - vært plaget av sjukdom i VM-oppkjøringa, og har ladet opp i kamp mot klokka i høyden i Seisser Alm.

Nå er han både frisk og ikke minst klar for onsdagens 15 kilometer, bekrefter landslagssjef Richard Grip.

- Johan er klar, og han er i form, sier Grip.

- Og glem heller ikke at Charlotte Kalla kun har gått et løp i VM. Der tok hun medalje, hun er full av selvtillit før damenes 10-kilometer i morgen, sier Sares.

Gode venner

Om ordkrigen med Norge om astmarapporten som ble lagt fra av ekspertutvalget som har gransket de norske prosedyrene rundt medisinering av utøverne, sier Sares:

- Jeg har snakket med Vidar Løfshus, og vi har ikke noe usnakket. Vi er gode kolleger som snakker godt sammen og forstår hverandre.