Husker du den dagen det var NM i Tour de France i 2011?

Thor Hushovd: Fra debut, til grønt, gult og vraking.

 FØRSTEMANN:  Thor Hushovd ble den første nordmannen til å tre på seg den gule ledertrøya, etter den 3.etappen i 2004.
Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
FØRSTEMANN: Thor Hushovd ble den første nordmannen til å tre på seg den gule ledertrøya, etter den 3.etappen i 2004. Foto: Daniel Sannum Lauten/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Forrige tirsdag fikk Thor Hushovd beskjeden han ikke ville ha - at han ikke er med på BMCs Tour de France-lag.

Siden da har «Oksen fra Grimstad» vunnet lagtempoen i NM, tatt sølv på tempoen, og i går kronet han uken med å vinne NM i landeveissykling.

Sykkelekspert i TV 2, og tidligere lagkamerat i Crédit Agricole, Mads Kaggestad, mener man absolutt ikke skal avskrive Thor Hushovd som syklist, selv om han ikke er med på årets Tour de France-lag.

- Det er ganske rått det han leverte i går, og han nærmer seg nivået han var på i 2011, mener Mads Kaggestad.

Husker 2011 best Thor Hushovd har allerede hatt en lang karriere i Tour de France, og gitt det norske folk mange flotte øyeblikk siden han debuterte i rittet i 2001.

Og Mads Kaggestad er ikke i tvil om hva han husker best av det Thor Hushovd har prestert i Tour de France så langt.

- Det er helt opplagt 2011. Både fordi det er nærmest i tid, men også fordi han tok to etappeseiere, vant lagtempoen og hadde en uke i gult, minnes Kaggestad.

 KLATREREN:  På den 13. etappen av 2011-utgaven viste Hushovd at han også takler bakker, og vinner foran Jeremy Roy. Foto: AP Photo / Laurent Rebours / NTB Scanpix
KLATREREN: På den 13. etappen av 2011-utgaven viste Hushovd at han også takler bakker, og vinner foran Jeremy Roy. Foto: AP Photo / Laurent Rebours / NTB Scanpix Vis mer

Kaggestad var lagkamerat med Hushovd i det franske laget Crédit Agricole fra 2003 til 2007.

Og nettopp derfor var det magisk å se Hushovd trille først over målllinja to ganger i 2006. Først på prologen, og sist, men ikke minst, sisteetappen på Champs-Élysées.

- Vi syklet sammen i Crédit Agriocole, og jeg fikk da se en lagkamerat vinne, og det gjorde mye med lagmoralen, minnes Kaggestad.

Om du ikke husker alt hva Thor Hushovd har prestert i Tour de France så langt, kan du friske opp minnene her:

2001:
Fem dager før starten av 2001-utgaven av Tour de France startet, fikk 23-år gamle Thor Hushovd beskjeden han hadde drømt om.
Crédit Agricole hadde funnet Grimstad-gutten verdig en plass på laget.
- Å få sykle med den gule ledertrøya i Tour de France er noe av det aller største for en syklist. Men det er langt opp dit, sa en drømmende 24-år gammel Hushovd til NTB i forkant av løpet.

Allerede på 5.etappe fikk han oppleve suksess, da hans franske lag vant lagtempoen. 23-åringen rakk gjøre seg bemerket med
en fjerdeplass i debuten, før han måtte gi seg på den 12. etappen med en kneskade.

 I GRØNT:  I 2005 vant Thor Hushovd den grønne poengtrøya for første gang. Lance Armstrong tok den gule, mens Mikael Rasmussen tok klatretrøya. Foto:    REUTERS/Stefano Rellandini
I GRØNT: I 2005 vant Thor Hushovd den grønne poengtrøya for første gang. Lance Armstrong tok den gule, mens Mikael Rasmussen tok klatretrøya. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini Vis mer

2002:
26. juli 2002 fikk Norge oppleve noe de ikke hadde gjort på 15 år. På den 18. etappen stakk Thor Hushovd, danske Jakob Piil og franske Christophe Mengin fra feltet tolv kilometer før mål. I spurten viser nordmannen seg sterkest, og rullet over målstreken centimetre foran Mengin - til stor glede for norsk sykkelsport.
- Nå er deler av mitt liv forandret. Nå er jeg en stor rytter. Nå er jeg en respektert rytter, fortalte Hushovd til VG etter
hans første seier i verdens mest prestisjefulle sykkelritt.

2003:
Thor Hushovd fikk ingen god vårsesong på sykkelsetet, og måtte stå over de store klassikerne på grunn av overtrening.
Nordmannen fikk likevel delta i Tour de France, og åpnet med en femte- og sjetteplass på de første ordinære etappene. «Oksen fra Grimstad» tok flere sterke plasseringer utover i rittet, men greide ikke å gjenta bedriften fra året før, ved å vinne en etappe.

2004:
Der Tour de France i 2003 ikke var det helt store for Hushovd, skulle 2004 bli et svært godt år.
Allerede etter første etappe var Hushovd kledd i grønt. Etter en sterk andreplass på tredjeetappen blir Grimstad-rytteren første nordmann som får bære den gule ledertrøyen. 
- Jeg hadde bare lyst til å strekke begge armene i været etter målpasseringen, for da visste jeg at den gule trøya var min,
men man jubler ikke på den måten etter en 2. plass, sa Hushovd til NTB kledd i gult.
Men det skulle bli enda mer å juble for under den allerde flotte touren. I en massespurt på den åttende etappen viste Grimstad-gutten seg nok en gang som en sterk spurter, og tar sin andre individuelle seier, da han slo Kim Kirchen og Erik Zabel i kampen om seieren.

2005:
Til tross for at det ikke ble noen etappeseiere, fikk Thor Hushovd endelig den grønne poengtrøya til odel og eie på avslutningsdagen av Tour de France 2005. Nordmannen høstet poeng jevnt og trutt under hele rittet, og det var Crédit Agricole-sjef, Robert Legeay, svært fornøyd med.
- Å få den grønne trøya her i Paris på avslutningsdagen i Touren er viktig. Det er slike ting som blir husket. Dessuten er det bare den gule trøya som er mer verd enn sprinttrøya til Thor. For å bli den beste sprinteren må han sikre seg poeng jevnt og trutt, og det har han klart. Derfor er jeg ikke så skuffet over at vi ikke klarte å sikre oss en etappeseier. Det var tross alt sprinttrøya vi kjørte for, sa Legeay til NTB i 2005.

2006:
Årets Tour de France åpnet på best mulig måte for Thor Hushovd. Med seier allerede på prologen, fikk Grimstad-rytteren være årets første rytter til å ikle seg den gule ledertrøya.
Dagen etter mistet han trøya etter å ha gått i bakken, etter å ha blitt truffet av en papphånd langs løypa på oppløpet. Det endte med en tur til sykehuset, men allerede dagen etter kjempet nordmannen seg tilbake i gul trøye, men beholdt den bare én dag. På rittets siste dag vant Thor Hushovd den prestisjefylte etappen på Champs-Élysées.
- Denne seieren betyr vanvittig mye. Jeg har snakket mye om å vinne her på Champs-Élysées. Derfor var det stort å komme først i mål på denne prestisjefylte etappen, sa Hushovd til TV2 etter triumfen.

2007:
- Det ville vært en stor nedtur for min del om jeg ikke vinner en etappe eller den grønne poengtrøya, fortalte Thor Hushovd til VG før Tour de France tok til i 2007.
Etter en massevelt på den 2.etappen ga Hushovd allerede opp den grønne trøya, men fikk en etterlengtet opptur to dager senere da han vant en massespurt på fjerdeetappen. Et perfekt opptrekk av lagkamerat Julian Dean sørget for at Hushovd kunne ta sin femte TdF-seier, foran Robert Hunter. Hushovd havnet til slutt på en fjerdeplass i kampen om poengtrøya.
2008:
I 2008 kom Thor Hushovd til Tour de France som en av favorittene til å vinne den grønne trøya. Med tre dager igjen av en antibiotika-kur, tok han tok årets første etappeseier, på den andre etappen etter en massespurt. Da han også vant den 5.etappen, kunne nordmannen nok en gang tre på seg den grønne poengtrøya. Dessverre var det Oscar Freire som fikk beholde trøyen til slutt.

 POENGKONGEN:  For andre gang vant Thor Hushovd den grønne trøya, uten at han vant en eneste etappe under 2009-utgaven av rittet. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE / NTB Scanpix
POENGKONGEN: For andre gang vant Thor Hushovd den grønne trøya, uten at han vant en eneste etappe under 2009-utgaven av rittet. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE / NTB Scanpix Vis mer

2009:
For andre gang vant Thor Hushovd den grønne poengtrøya sammelagt, denne gangen foran Mark Cavendish. Iløpet av touren tok også den da 31-år gamle rytteren sin sjuende etappeseier. De spanske fansene ventet nok på en hjemmeseier ved målgang i Barcelona. Men mens han skrek «Jaaaaa!» i gledesrus, var det en lettet Hushovd som kom seg først over målstreken - denne gangen ikledd drakten til Garmin-Cervélo.

2010:
Allerede på den tredje etappen tok Thor Hushovd sin åttende seier under verdens mest prestisjefylte sykkelritt, på den 210 kilometer lange etappen fra Wanze til Arenberg Porte du Hainaut. Og det var gledelig for nordmannen, som hadde slitt med blant annet kragebeinsbrudd i forkant av løpet.

- I tillegg tok jeg over den eneste trøya jeg rangerer over: Grønn. Derfor brølte jeg som en bjørn og slo meg på brystkassa (over målstreken), sa en fornøyd Hushovd til Dagbladet etter seieren.

Hushovd måtte se den grønne trøya glippe, men etter avsluttet ritt, kunne 32-åringen få endelig få trøst av ett-år gamle datter Isabel.
- Det var utrolig deilig å se datteren min igjen. Jeg har savnet henne og tenkt på mye på henne hver dag. Et savn man ikke kan forklare eller sette ord på. Det var rørende å se henne igjen, fortlate Thor Hushovd NTB.

2011:
Foran årets ritt ble det klart at det ikke var den grønne trøya som var hovedmålet for «Oksen fra Grimstad». Garmin-Cervélo hadde på forhånd bestemt at det var lagkompis Tyler Farrar som skulle kjøre for den, mens Hushovd skulle kjøre for å prøve å ha den gule ledertrøyen over flere dager. Det målet ble innfridd etter at Garmin-Cervélo vant lagtempoetappen, og Hushovd beholdt trøya til og med åttende etappe. På den trettende etappen viste Thor Hushovd hvordan han har utviklet seg som syklist de siste årene. På impoenerende vis rykket Hushovd ifra utrbytergruppen i bakkene opp mot Col d'Aubisque. I utforkjøringen tok Hushovd inn viktige sekunder på franske Jeremy Roy, før nordmannen takket for seg på flatene inn mot mål.
- This is the best thing in my life!, skrek Hushovd til journalistene etter målstreken, hvor han kunne nyte sin første etappeseier i verdensmesterskapstrøya.

 OKSEN I FRONT:  23. juli 2006 vant Thor Hushpvd den gjeve sisteetappen opp Champs-Élysées. Det er ett av Mads Kaggestads favoritt-øyeblikk fra TdF. Foto: REUTERS / Vincent Kessler / NTB Scanpix
OKSEN I FRONT: 23. juli 2006 vant Thor Hushpvd den gjeve sisteetappen opp Champs-Élysées. Det er ett av Mads Kaggestads favoritt-øyeblikk fra TdF. Foto: REUTERS / Vincent Kessler / NTB Scanpix Vis mer

Men bare tre dager senere skulle den norske sykkelfansen få oppleve et lite stykke NM-historie i Tour de France.
- Dette er akkurat som NM, gliste Hushovd til TV 2 etter seieren på den 16.etappen.

For rett bak Hushovd over målstreken, trillet Edvald Boasson Hagen, og bak der igjen kom norskættede Ryder Hesjedal.
De tre kom samlet mot mål etter at nordmennene hadde innhentet et bruddforsøk fra Hesjedal.

Men på oppløpet viste Thor Hushovd seg som den sterkeste spurteren, som så mange ganger før.

Thor Hushovd deltok ikke i Tour de France 2012, på grunn av sykdom.