GLEMTE SOFAEN: Langrennsdronningen Marit Bjørgen fant seg en staselig lenestol på Fleischers Hotell i Voss i går, men var for lite flink til å ligge på sofaen etter Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GLEMTE SOFAEN: Langrennsdronningen Marit Bjørgen fant seg en staselig lenestol på Fleischers Hotell i Voss i går, men var for lite flink til å ligge på sofaen etter Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Husker ikke hvor mange gull jeg har

Men i dag kan Bjørgen ta innpå NM-legendene Brå og Skari.

Langrennsstudio kl. 10.45/12.30: 10 km fri kvinner/15 km fri menn

VOSS (Dagbladet): I dag innledes årets ski-NM med 10 km fristil på Voss. Marit Bjørgen må som alltid i NM-sammenheng finne seg i å være den store favoritten.

Vinner hun, er det hennes NM-gull nummer 14. I så fall er hun bare to titler bak tidenes mestvinnende NM-løpere i langrenn, Oddvar Brå og Bente Skari — som begge har 16 individuelle gull.

Men å ta akkurat den rekorden, er ikke noen stor drivkraft for Bjørgen.

- Hvis du hadde spurt meg, hadde jeg ikke kunnet svare på hvor mange gull jeg har. Jeg går ikke rundt og husker sånt, og det betyr vel at de rekorden ikke betyr så mye for meg, erkjenner hun.

- Men hvis jeg har 13 og rekorden er 16, så bør jeg vel klare den, legger hun til med et smil.

Inspirerende tap Uansett betyr NM mye for tidenes mestvinnende langrennsløper i verdenscupen. Og ikke minst betydde det mye før hun slo igjennom. Den første NM-bronsen på Steinkjer i 2001 nevner hun ofte som et av sine beste minner.

NM-sprinten i Molde i 2003 husker hun også veldig godt.

- Da klarte jeg nesten å slå Bente Skari. Men bare nesten. Det var utrolig inspirerende å få kjempe mot den beste i verden. Derfor vet jeg hvor motiverende det er for de unge løperne å gå mot meg nå, sier Bjørgen — som ikke mange ukene etter det nevnte NM-nederlaget i Molde tok sitt første VM-gull i sprint.

Med maks uttelling i årets NM, kan Bjørgen tangere Brå og Skari. Å gå forbi er umulig, ettersom hun kun kommer til å gå tre NM-løp. På Voss går hun dagens 10-kilometer og morgendagens sprint. Neste NM-løp blir tremila, som går av stabelen i Fauske i mars.

Sparer krefter Lørdagens 15 km fellesstart med skibytte går uten Bjørgens deltakelse.

- Jeg må spare litt krefter. Det er veldig mange løp framover, sier Bjørgen, som kjemper en innbitt kamp mot Justyna Kowalczyk om sammenlagtseier i verdenscupen.

Foreløpig leder hun med 62 poeng. Men det kan snu seg etter sprinten i Moskva torsdag i neste uke. Der stiller nemlig ikke Bjørgen.

- Jeg velger å lade opp til løpene i Rybinsk neste helg. Der er det også innlagte spurter om verdenscuppoeng, poengterer hun.

- Ikke flink nok Bjørgen føler fortsatt hun har krefter igjen. Men hun innrømmer at hun ikke er like pigg som før og under Tour de Ski, der hun ble nummer to.

- Jeg var kanskje ikke flink nok til å ligge på sofaen uka etter Tour de Ski. Det ble litt for mange andre gjøremål, medgir hun.

- Vinner du cupen?

- Jeg mener jeg har en bra sjanse. Vinner jeg, er det fordi jeg er den beste løperen. Vinner Kowalczyk, er det fordi hun er best. Så enkelt er det, konstaterer Marit Bjørgen.