- Husker jeg sto i Kollen og hørte på hopprenn

Derfor blir VM helt spesielt for de norske hopperne.

KOLLENHOPPER: For Bjørn Einar Romøren er Holmenkollen hjemme. Nå står han foran et høydepunkt i hoppkarrieren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KOLLENHOPPER: For Bjørn Einar Romøren er Holmenkollen hjemme. Nå står han foran et høydepunkt i hoppkarrieren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Nye Holmenkollen er kronjuvelen i anlegget som danner rammen for folkefesten man håper VM i Oslo skal bli de neste dagene.

For de norske hopperne er det noe helt spesielt med å være de første som forsvarer Norges farger i den nye bakken.

- Det er ekstremt viktig for norsk hoppsport at vi har fått opp et nytt anlegg her, og hvis vi klarer å starte denne perioden med masse medaljer og gode prestasjoner i dette mesterskapet, vil det gi hoppsporten i Norge noe å leve på i flere år framover, sier Tom Hilde til Dagbladet.

- Vi har lyst til å prestere for å vise oss fram, og også for å få det til å gro bak oss, sier han.

Hjemme for Romøren
Holmenkollen er hjemme for Bjørn Einar Romøren. Han kan huske synet av bakken i åsen fra så langt tilbake som han har eksistert.

- Jeg trengte ikke å dra opp hit for å drømme om å sitte i det tårnet, for jeg har sett Kollen fra utgangsdøra helt fra jeg var født. Jeg husker godt de gangene jeg har vært her oppe og HØRT på hopprenn, som jeg syntes var like gøy, og sto der og jaktet autografer etterpå, sier Romøren til Dagbladet.

- Hva er de beste minnene du har herfra?

- Det er selvfølgelig alle folkefestene jeg har deltatt på som tilskuer. Det er også en blanding av det Kollen-brølet fpran deg når du sitter på bommen selv, men det kan like gjerne være alle de gangene jeg har vært her og trent på nattestid, og hatt den utsikten med hele byen under meg, sier han.

Man trenger selvfølgelig heller ikke være fra Oslo-området for å kunne glede seg til et VM i Holmenkollen.

- VM på hjemmebane er veldig stort. De siste dagene har jeg skjønt hva det betyr, og det kribler i kroppen, sier Anders Bardal.

- Vi føler oss veldig privilegerte som kommer hit til to så flotte bakker, og jeg er stolt over å være en del av et lag som får oppleve dette. Jeg tror det blir veldig stort å komme opp i Kollen etter Midtstua. Jeg hoppet i Kollen for første gang som 14-15-åring, og det var en veldig god opplevelse, sier Johan Remen Evensen.

Gull i normalbakken like stort
Først er det imidlertid lillebror Midstubakken som gjelder kommende lørdag. Selv om det ikke er Kollen, ser nordmennene fram til å konkurrere om medaljer der også.

- Hopper man godt på ski, så hopper man godt i alle bakker. Når det er sagt, har jeg hoppet bedre i Kollen enn i Midstua, men hopper man godt, så hopper man godt, sier Bjørn Einar Romøren.

- Er det større med gull i Kollen enn i Midstubakken, Tom Hilde?

- Det kommer helt an på hvordan jeg gjør det. Et gull der nede smaker veldig, veldig mye bedre enn en fjerdeplass i Kollen. Da vil Midstubakken være det største. Kollen er kanskje det som henger høyest, men det blir delt ut tre medaljer som betyr like mye i Midstua, sier Hilde til Dagbladet.

PS! Firemannslaget til lørdagens individuelle renn i Midstubakken tas ut etter ettermiddagens trening.

I FORM: Tom Hilde er Norges kanskje beste kort foran øvelsene både i Holmenkollen og Midstubakken.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I FORM: Tom Hilde er Norges kanskje beste kort foran øvelsene både i Holmenkollen og Midstubakken.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer