SUKSESS: Trenerne Jimmy Alexander Lidberg (tv) og Fritz Aanes hiver seg over Stig-Andre Berge etter at han tok en historisk bronsemedalje i bryting etter å ha vunnet over Rovsjan Bajramov fra Aserbajdsjan i Rio de Janiero søndag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SUKSESS: Trenerne Jimmy Alexander Lidberg (tv) og Fritz Aanes hiver seg over Stig-Andre Berge etter at han tok en historisk bronsemedalje i bryting etter å ha vunnet over Rovsjan Bajramov fra Aserbajdsjan i Rio de Janiero søndag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Husker nesten ingenting av kampen

- Men ubeskrivelig å få medaljen, sier Stig André Berge, som hyllet sin døde mor etter bronsetriumfen.

RIO (Dagbladet): - Jeg kjenner lettelse, stolthet, ydmykhet - og jeg er rørt. Det var en utrolig følelse å stå på pallen i et OL. Jeg nøt det skikkelig, sier Stig André Berge (33)

Rundt halsen henger bronsemedaljen han har ofret alt for å vinne de siste fire åra. Begge øya har kledelige blåveiser. Leppa er sprukket to steder inni munnen. Han har vondt i fingeren som Rovsjan Bajramov fra Aserbajdsjan «prøvde å brekke» i bronsefinalen som Berge vant etter taktisk perfekt bryting.

- Det var ingen pen kamp. Men sånn er denne idretten. Vi hadde analysert ham grundig på forhånd. Taktikken satt perfekt, sier Berge etter 1-1 kampen som han vant fordi han fikk det siste poenget.

- Det har vært en følelsemessig berg og dalbane i hele dag, sier Berge, som tapte kvartfinalen på formiddagen. Dermed røk gullsjansen, men han fikk sjansen til å bryte seg inn i medaljekampen igjen gjennom «oppsamling». Den sjansen tok han vel vare på og vant greit mot Almat Kebispajev.

Steinhard jobbing hver dag

Etter skuffelsen i London-OL for fire år siden kom Fritz Aanes og trener Jimmy Lidberg inn i teamet til Stig André Berge. De skrotet alt av gamle treningsopplegg og laget nye.

- Kortversjonen er at Stig André og hele teamet har jobbet steinhardt daglig i fire år. Jeg har voldom respekt for den jobben han har gjort for å nå målet om en OL-medalje. Og husk at det var en saftig målsetting, sier Lidberg, som var like svett etter kampen som Berge selv.

- Det er klart det har vært hard jobbing. Det er ingenting i livet som kommer av seg selv. Det må jobbes hardt for den en vil oppnå, sier Berge.

Mistet moren

Før Stig André Berge kvalifiserte seg til OL i vår, mistet han sin mor Anne Elisabeth, en av hans store støttespillere i kreft, noe han har snakket åpent om flere ganger.

- I hennes siste døgn lovet jeg henne at jeg skulle fortsette jobben og klare en medalje her i Rio, fortalte han pressen i går.

- Så mamma, vi klarte målet vårt!

Husker ikke kampen

- Hva er det beste øyeblikket i hele dag?

- Hmm, da jeg sto på pallen. Det var deilig. Da prøvde jeg å gå gjennom bronsekampen i hodet, men oppdaget at jeg nesten ikke husket noen ting fra den. Det ble litt svart der ei stund, jeg fikk en skalle i tinningen underveis.

- Følelsen av å stå på pallen var likevel ubeskrivelig, sier Berge.

TAKTISK TRIUMS.  Stig-Andre Berge tok en historisk bronsemedalje i bryting etter å ha vunnet over Rovsjan Bajramov fra Aserbajdsjan i Rio de Janiero søndag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAKTISK TRIUMS.  Stig-Andre Berge tok en historisk bronsemedalje i bryting etter å ha vunnet over Rovsjan Bajramov fra Aserbajdsjan i Rio de Janiero søndag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Takker Olaf og Martin

På vei mot OL-medaljen har Stig André Berge blant annet jobbet en del sammen med Martin Johnsrud Sundby og Olaf Tufte. Sammen er de definitvit tre av de råeste utøverne i Norge.

- Det er masse inspirasjon og motivasjon å hente fra de gutta, sier Berge.

- Se bare på hva Olaf har gjort, han tok medalje igjen her i Rio. Fantastisk. Og Martin har enorm å bidra med når det gjelder kondisjon. Ingen er råere enn han der.

- Hva nå, satser du videre?

- Hehe. Først er to og en halv uke ferie i Natal, så får vi se.

- Jeg har jo ikke stått øverst på pallen enda.