DET MÅTTE BLI SAGAN, ELLER? Litt avskrevet etter den første massespurten, men mandag slo han nådeløst tilbake. Sykkelsportens superstjerne: Peter Sagan. FOTO: AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
DET MÅTTE BLI SAGAN, ELLER? Litt avskrevet etter den første massespurten, men mandag slo han nådeløst tilbake. Sykkelsportens superstjerne: Peter Sagan. FOTO: AFP PHOTO / Jeff PACHOUDVis mer

Peter Sagan, sykling, Tour de France:

- Hva endres i verden om jeg tar grønn trøye? Ingenting. Det finnes viktigere ting i livet

Peter Sagan vinner etapper og gleder seg til å bli pappa.

LONGWY (procycling.no): Når den slovakiske hulken ikke lykkes, som under den første massespurten i touren, ja - da må man ta sats og omtale det, mens man har sjansen.

Kanskje tar han ikke grønn trøye i år? Er han mett? Utenfor? I dårlig form? Spørsmålene var mange etter 10.-plassen i Liège.

Les også: Kittel tror ikke på grønt etter rekord-dårlig Sagan-spurt

For sannsynligheten er stor for at han slår tilbake den neste dagen. Som i Longwy, mandag.

I duell mot Richie Porte, Alberto Contador, Chris Froome og Rafal Majka. Ja, da sitter selvsagt Sagan der - og et knippe andre ryttere som kombinerer eksplosivitet i kortere bakker med en god spurt.

Tråkket ut av pedalen - vant likevel

Fjorårets Europa- og verdensmester behersker det aller meste på en sykkel. Også det vet vi fra før av.

På toppen av bakken, da det hadde begynt å flate ut på vei inn mot mål, fikk 27-åringen problemer. Men han ordnet opp i det også.

- Jeg tok fronten sammen med de beste klatrerne i verden. Jeg husker ikke helt nå, men jeg klikket skoen ut av festet. Jeg var heldig at jeg fikk den på plass igjen, og kunne starte spurten min. Det var fortsatt et stykke igjen til mål. Og etter det vant jeg. Det var en god følelse, fortalte Sagan etterpå.

Blir pappa: - Big party

Med Sagan får man alt. En fantastisk atlet, et forbilde, noen ganger filosoferende - andre ganger mer uinteressert. Men det skjer alltid noe.

En journalist fra Italia ville vite hvordan slovaken reagerte på nyheten om at han og kona Kataria Smolkova skal bli foreldre:

- Big party! Det var en god følelse. Akkurat nå er jeg mest opptatt av Tour de France, men når jeg ser kjæresten min, ser jeg at det vokser inne i magen. Jeg er fortsatt nødt til å vente i tre-fire måneder før jeg får se babyen. Jeg håper mest av alt at barnet er ved god helse, sa Sagan.

AV OG TIL KOMMER GULLKORNENE: Peter Sagan satte resultatmaset i sykkelsporten inn i perspektiv. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
AV OG TIL KOMMER GULLKORNENE: Peter Sagan satte resultatmaset i sykkelsporten inn i perspektiv. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix Vis mer

- Zabels rekord er ikke viktig

Deretter ble han spurt hvordan han holder motivasjonen oppe når han nesten har vunnet det som finnes innenfor sykkelsporten.

- Jeg har ikke vunnet alt. Eller, jeg har nesten vunnet alt, hehe. Jeg prøver å holde meg gående i sykkelsporten med litt humør, og ikke bare alvor. Det er kanskje den beste måten å finne litt motivasjon på.

- Er det viktig for deg å utlikne rekorden til Erik Zabel, som tok den grønne trøya seks sesonger på rad i sin aktive karriere?

- Det er ikke viktig. Jeg tar det dag for dag. Hva endres i verden om jeg tar grønn trøye eller ikke? Ingenting. Det finnes viktigere ting i livet, mener Sagan.

På en elegant måte satte han sykkelsporten inn i perspektiv i verdensbilde vi har i dag. Slik han også overrasket en del da han begynte å snakke om flyktningkatastrofen i Europa etter at han ble verdensmester for første gang i Richmond, Virgina.

Nordmennene bøyer seg i støvet

Etter selv å ha havnet som nummer 27 og 82, lyste både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff opp når Sagans navn ble nevnt.

Boasson Hagen hadde bakhjulet hans noen hundre meter før mål. Det holdt likevel ikke hele veien inn.

- Du prøvde å følge Sagan?

- Jeg prøvde det. Men det hjalp ikke, selv om han klikket ut av pedalen, svarer Boasson Hagen procycling.no.

I STØVET: Edvald Boasson Hagen nådde ikke helt opp i Longwy. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix.
I STØVET: Edvald Boasson Hagen nådde ikke helt opp i Longwy. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix. Vis mer

- Hva forteller det om Sagan?

- Han er i en klasse for seg, for så vidt. Det er imponerende.

Kristoff leverte følgende karakteristikk om den tidligere terrengsyklisten fra Zilina:

- Han er i en egen klasse. Han kan finne på mye rart og fortsatt vinne.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!