Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Hva er det å se? Ei jente fra Norge, en fyr fra Kenya og 20 000 tapere»

Da «Seinfeld» snakket om Grete Waitz. - Arven etter Grete lever videre, sier maratonsjefen i New York.

NEVNT PÅ SEINFELD: Seinfeld var "et program om ingenting" fra dagliglivet i New York og ble en av de største TV-suksessene noensinne. I en episode i 1991 refererte Jerry Seinfeld (i midten) til Grete Waitz i en samtale om New York Marathon, som hun vant ni ganger. Foto: Columbia Tristar Television/REUTERS
NEVNT PÅ SEINFELD: Seinfeld var "et program om ingenting" fra dagliglivet i New York og ble en av de største TV-suksessene noensinne. I en episode i 1991 refererte Jerry Seinfeld (i midten) til Grete Waitz i en samtale om New York Marathon, som hun vant ni ganger. Foto: Columbia Tristar Television/REUTERS Vis mer

(Dagbladet): «Seinfeld» er en av historiens mest sette TV-serier og en institusjon i den globale populærkulturen.

I episoden «The Apartment» fra sesong 2 - som ble sendt første gang i USA i 1991 - skjønner man at de ni triumfene til Grete Waitz i New York Marathon ikke har gått upåaktet hen i byen.

- Hva er det å se? Ei jente fra Norge, en fyr fra Kenya og 20 000 tapere, sier hovedrolleinnehaver Jerry Seinfeld i en samtale om maratonløpet som ble dominert av den norske løperdronningen i en årrekke.

Stor i New York
Sitatet bygger godt oppunder inntrykket friidrettspresident Svein Arne Hansen skisserte i Dagbladet tidligere i dag, om Grete Waitz som den eneste kjente nordmannen i New York.

- På gata i New York stoppet politiet for at Grete skulle gå over, det gjør de bare for de største. Ingen vanlig idrettsutøver opplever det. En gang var jeg med Grete på restaurant. Alle reiste seg og klappet da hun skulle gå. Når du er stor i New York er du stor. Hun har vært et forbilde for generasjoner, sa Hansen.

STOR I NEW YORK: Her er Grete Waitz på berømte Times Square, på Manhattan i New York. 
Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
STOR I NEW YORK: Her er Grete Waitz på berømte Times Square, på Manhattan i New York. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

I dag døde hun av kreft, 57 år gammel.

Ikke bare i Norge, men også i USA, er hun i dag blitt hyllet som den største kvinnelige maratonløperen gjennom tidene.

I en e-post til Dagbladet skriver sjefen for New York Road Runners (NYRR) - som er arrangør for noen av de største langdistanseløpene i USA (deriblant New York Marathon) - at Grete Waitz har inspirert generasjoner av kvinner.

- Grete var en stor mester, både i livet og i sport. Vi verdsetter hvert eneste øyeblikk med henne. Grete vil alltid være en del av NYRR. Arven etter henne lever videre gjennom New York Marathon, Grete's Gallop (barneløp, The Mini (kvinneløp i Central Park) og våre ungdomsprogram, skriver NYRR-president- og direktør Mary Wittenberg.

- Hun vil fortsette å inspirere
Hun mener Waitz skal ha en stor del av æren for at New York Marathon er blitt verdens største langdistanseløp.

- Hun var svært viktig for at New York Marathon er blitt det vi ser i dag, og hun inspirerte flere generasjoner av kvinner, deriblant løpere som Paula Radcliffe og Deena Kastor. Hun vil fortsette å inspirere. Vi vil alltid ha Grete med oss i hjertene våre, og som en inspirasjon og rollemodell for kvinneløp. 

På søndag løp kenyanske Geoffrey Mutai tidenes raskeste maraton i Boston, på tiden 2.03.02. Midt oppi sorgen over at Waitz er borte finner Wittenberg en liten trøst i en maratonhelg som var i hennes ånd.

- Hvis Grete først måtte forlate oss, er det kanskje passende at det skjedde dagen etter en av de beste helgene i maratonsporten noensinne.

- Vi er triste over å miste en kjær venn og vår mest meritterte vinner, Grete Waitz. Hennes styrke og verdighet i kampen mot kreften var fantastisk, og der så mange mennesker ville bukket under sto hun tilbake sterk og positiv, skriver Wittenburg.

HYLLER WAITZ: President og direktør i New York Race Runners, Mary Wittenburg, mener Grete Waitz er delaktig i at New York Marathon er blitt verdens største langdistanseløp. Foto:  AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
HYLLER WAITZ: President og direktør i New York Race Runners, Mary Wittenburg, mener Grete Waitz er delaktig i at New York Marathon er blitt verdens største langdistanseløp. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer

Men i dag måtte selv Grete Waitz gi tapt.

Skriv i kondolanseprotokollen her.

HAR FÅTT EGNE LØP: Grete Waitz har fått flere løp opprettet i sitt navn i New York. Foto:     AFP/HENNY RAY ABRAMS/hra/rg/kr
HAR FÅTT EGNE LØP: Grete Waitz har fått flere løp opprettet i sitt navn i New York. Foto: AFP/HENNY RAY ABRAMS/hra/rg/kr Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media