Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hva er det Glazer skjuler?

United-fansen i villrede etter nyheten om massivt gjeldskutt.

GJELDSTYNGET: Manchester United gikk 734 millioner kroner i minus i forrige regnskapsår, på tross av at selve driften av klubben viste et overskudd på hele 929 millioner. Årsaken er kostnader på den enorme gjelda Glazer-familien har påført klubben. I går kom meldingen om at de skal nedbetale det kostbare PIK-lånet på 2,1 milliarder kroner innen 22. november. Foto:  AP Photo/Akira Suemori
GJELDSTYNGET: Manchester United gikk 734 millioner kroner i minus i forrige regnskapsår, på tross av at selve driften av klubben viste et overskudd på hele 929 millioner. Årsaken er kostnader på den enorme gjelda Glazer-familien har påført klubben. I går kom meldingen om at de skal nedbetale det kostbare PIK-lånet på 2,1 milliarder kroner innen 22. november. Foto: AP Photo/Akira Suemori Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden Glazer-familien kjøpte opp Manchester United i 2005 har de påført klubben en gjeld på over sju milliarder kroner.

I går ble det kjent at de forhatte eierne vil betale ned 2,1 milliarder kroner innen 22.november, nærmere bestemt høyrentelånet (PIK-lånet) de selv står personlig ansvarlig for - i hvert fall i teorien.

Hvordan nedbetalingen skal foregå er imidlertid fortsatt uvisst:

Nyhetsbyrået Bloomberg, som sprakk nyheten i går, hevder at Uniteds egen kontantbeholdning ikke skal røres. Men ettersom Glazer-familien sliter tungt økonomisk med sin kjøpesenter-business i USA, og ifølge BBC har en samlet gjeld på 10,6 milliarder, er spørsmålene mange om hvor pengene skal hentes fra.

Mange spørsmål
Protestgruppa Manchester United Supporters Trust (MUST) mener Glazer nå ikke har annet valg enn å legge kortene på bordet, og fortelle hvilke planer de har for klubben.

- Tiden er inne for at Glazerfamilien omsider forteller sannheten om hva som foregår i Manchester United, og hvilke planer de har. Hva er det de skjuler? Slutt med hemmelighetene. Ikke noe mer tåkelegging. Bare fortell fansen sannheten, skriver de i en pressemelding.

I løpet av dagen skal United presentere klubbens obligasjonsholdere for tallene fra siste kvartal, og kanskje får vi da mer klarhet i hvordan Glazer-gutta planlegger å nedbetale det kostbare PIK-lånet, som har en rente på hele 16,25 prosentpoeng.

Inntil det skjer spekuleres det i det vide og brede. En teori er at amerikanerne skal selge en andel av klubben, en annen at de skal refinansiere lånet, og en tredje at de vil selge unna andre deler av sin forretningsdrift.

Tror ikke på Gill
Leder i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb, Ole P. Pedersen, ser i utgangspunktet positivt på at PIK-lånet nå nedbetales i et jafs.

- Selv om lånene formelt har stått på eierne, har de ikke mange andre verdier å hente enn de som er tatt ut av United. I praksis har lånene vært Uniteds problem. Det er bra om de nå nedbetales. Uansett hvordan det finansieres, vil det være billigere for United å betale ned gjelda nå enn å ha lånet gående, sier han til Dagbladet.

Om PIK-lånet fikk løpe til 2017 ville det medført en rentekostnad på rundt 600 millioner pund - nærmere seks milliarder kroner.

- Den type lån gis til dem som står helt bakerst i køen, og har andre långivere foran seg. Derfor blir også renten høy, fordi det er et høyrisikolån, sier First Securities-kredittsjef Pål Ringholm.

Ole P. Pedersen er overbevist om at det i realiteten har vært United som har betalt på PIK-lånet, selv om direktør David Gill har forsikret at det ikke er tilfelle.

- Antakelig har United betalt, fordi Uniteds eierselskap (Red Football Joint Venture) har betalt ganske mye utbytte, som nok har gått til å betjene rentene på PIK-lånet. Det lånet har oppstått fordi de kjøpte United, og da ville det vært rart å bruke andre deler av businessen på å subsidiere oppkjøpet av klubben. I tillegg har ikke Glazer hatt noen stor inntektsstrøm fra kjøpesenterbusinessen sin, sier han.

- Veldig interessant
Spekulasjonene om at en andel av United er solgt til en tredjepart gjør Pedersen nysgjerrig.

- Det er veldig nye tanker. De har vært tydelige på at United ikke er til salgs. Hvis de nå selger deler av klubben er det veldig interessant. Da får vi i så fall bare håpe at det er langsiktige eiere som ønsker å involvere supporterne.

- Frykter du at nedbetalingen av PIK-lånet vil føre til dyrere billetter og færre midler til spillerkjøp?

- Hvis Uniteds kontantbeholdning tømmes, jeg mener den var på 160 millioner pund i sommer, er det ikke usannsynlig at klubben må ta opp nye lån noe seinere. Men da vil det uansett bli til en langt lavere rente, sier han.

Manchester United gikk 734 millioner i minus forrige regnskapsår, før skatt.

Det på tross av at selve driften av klubben viste et overskudd på hele 929 millioner. Kostnader på gjelda eierfamilien har pådratt United siden 2005 var grunnen til at overskuddet ble snudd til tap.

HVA PØNSKER DE PÅ?: Glazer-familien skal slette 2,1 milliarder i gjeld, men hvordan? Det er spørsmålet United-supporterne stiller seg. Her er Joel Glazer (til venstre), Avram Glazer og  Bryan Glazer på Old Trafford.Foto:  (AP Photo/Jon Super, File)
HVA PØNSKER DE PÅ?: Glazer-familien skal slette 2,1 milliarder i gjeld, men hvordan? Det er spørsmålet United-supporterne stiller seg. Her er Joel Glazer (til venstre), Avram Glazer og Bryan Glazer på Old Trafford.Foto: (AP Photo/Jon Super, File) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!