Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dag-Eilev Fagermo og landslaget

Hva er det som er så galt med en svensk Fagermo, Fagermo?

I Sverige ble Lars Lagerbäck ved et par anledninger beskyldt for å lyve. I Norge har ærligheten hans allerede provosert.

KRITISK TIL KRITIKKEN: Obb-boss. Dag-Eilev Fagermo. Foto: Christian Roth Christensen
KRITISK TIL KRITIKKEN: Obb-boss. Dag-Eilev Fagermo. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- VI LIGGER DER vi ligger, det kan vi ikke snakke bort, sa Lars Lagerbäck til NRK mens vi ennå var det 86. beste fotballandslaget i verden. Det var for en uke siden og fikk Dag-Eilev Fagermo til å reagere. Odd-treneren mener det ikke er landslagssjefens oppgave å snakke ned norsk fotball og mangelen på kvalitet i Eliteserien. Og det har han rett i Fagermo, selv om Norges elendighet har forverret seg med ytterligere en rankingplass siden landslagstroppen ble tatt ut 30. mai.

SIER DET SOM DET ER: Lars Lagerbäck. Foto: Andreas Lekang
SIER DET SOM DET ER: Lars Lagerbäck. Foto: Andreas Lekang Vis mer

Han bommer imidlertid grovt når han sier det er det svensken gjør.

LARS LAGERBÄCKS JOBB er å finne årsaker til elendigheten. Ikke bortforklare dem. Mens Per-Mathias Høgmo lot en iboende og stadig voksende faktumfrykt snakke seg inn i retoriske blindgater tar Lars Lagerbäck tyren ved hornene. Og der Norge er nå, på 87. plass på FIFAs offisielle ranking, er det en befrielse å høre en norsk landslagstrener evaluere enda en svak kamp (Nord-Irland) til karakteren stryk.

Ikke fordi vi liker det.

Bare fordi det er sant.

DAG-EILEV FAGERMO, en av dem som normalt sier det som det er i norsk fotball, burde derfor glede seg over Lagerbäcks ærlighet, ikke kritisere det. Han gjør jo ikke annet enn å ta fram fakta, svensken. Og kommunisere det tydelig. Lars Lagerbäck er så langt Dag-Eilev Fagermo på svensk. Han har ingen agenda ut over det å prøve å gjøre Norge til et bedre fotballag. Og gjør man ikke det, hvilket Lagerbäck har vært tydelig på fra første stund, er man på feil spor.

Der har vi til orientering vært altfor lenge.

Løft bare på teppet og se hva som ligger der.

JEG SKJØNNER DET smerter den norske fotballsjela å se en fotballmygg som Færøyene foran oss på FIFA-rankingen. Ikke bare én plass, men sju. Glem Trinidad og Tobago (77), Syria (77) og Kapp Verde (84). Vi snakker om forblåste Færøyene. En fotballnasjon med 50000 mennesker, 70000 sauer, 340 fjelltopper, 18 øyer, elleve holmer og 750 skjær. Og bare så de er sagt, det er ikke dem det er noe galt med, eller rankingen for den sakens skyld, det er oss.

Så, hvorfor ikke si det som det er?

LARS LAGERBÄCK GJØR det. Seinest for tre dager siden i en samtale vi hadde på Ullevaal stadion. «Er det dårlig skal man si det, det synes jeg», sa svensken. Før han brøt ned sin første kamp som Norge-boss til «Dårlig! Punkt! Slut!». Og det er på tide at norsk landslagsfotball ser seg selv i speilet selv om slike uttalelser per dato ikke drar massene til Ullevaal stadion. NFF har heldigvis ikke ansatt en snill farbror selv om LL sikkert hadde gjort en god jobb på Saltkråkan også.

DET ER BRA Lars Lagerbäck har tilpasset seg virkeligheten i Norge. Før vi kan begynne å drømme igjen må vi erkjenne hvor vi står. Det er nemlig ikke juks at Færøyene er foran oss på FIFA-rankingen. Det er fakta. Og jo før vi adresserer det, jo bedre.

Alle vil tjene på det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!