«Hva er feil med blodet mitt?»

Andrus Veerpalu fra Estland er sjokkert over bokpåstandene der han mistenkes for doping. Løperen som snøt Frode Estil for gull både i Lahti-VM og Salt Lake City-OL krever nå å få vite hva forskerne sitter på av dokumentasjon.

- Jeg vil også selv gjerne vite hva som er unormalt med blodet mitt, sier Andrus Veerpalu.

Han uttalte seg til avisa Postimees fra hjemlandet etter gårsdagens bokbombe fra Norge. Aftenpostens sportsjournalist Dag Vidar Hanstad har skrevet boka «Seier'n er vår». Der røper han navnet på de 12 medaljevinnerne fra Lahti-VM som alle står på ei liste han har fått tilgang til over 23 utøvere fra 13 nasjoner (ingen nordmenn eller svensker) som hadde «veldig unormale» blodverdier. Sju av disse er seinere tatt for doping med Hemohes og NESP.

Andrus Veerpalu, Kaisa Varis fra Finland og russerne Julija Tsjepalova, Nina Gavriljuk og Vitalij Denisov er de nye navnene som ikke er avslørt, men som ifølge Hanstads bok høyst sannsynlig var dopet under VM. Ifølge forfatteren hadde dessuten 25 andre løpere såkalt «unormale» verdier - altså noe mindre mistenkelige blodprøver.

- Blodet mitt har ofte blitt kontrollert, og stadig oftere etter at jeg begynte å vinne medaljer. Det regner jeg for naturlig, sier Veerpalu, som vant gull på 30-kilometeren i Lahti og 15-kilometeren i Salt Lake City.

Lavt hemoglobin

Hanstads påstander er bygd på materiale fra dopingforsker Jim Stray Gundersens arbeid for å finne sikre dopingtester mot blodmanipulering. Stray Gundersen fikk løpernes tillatelse til å ta blodprøver under Lahti-VM under forutsetning av at resultatene ble anonymisert ved offentliggjøring. Hanstad avkrefter på det sterkeste at Stray Gundersen er kilde til hans opplysninger, men Veerpalu er likevel usikker.

- Jeg husker ikke om jeg ble spurt om tillatelse til å bruke blodet mitt i forskningsarbeid. Men forskerne har oppført seg underlig hvis de lovte å hemmeligholde resultatene og de nå er blitt kjent, sier han.

Veerpalu opplyser også at han aldri har hatt for høye hemoglobinverdier.

- Mitt hemoglobinnivå har alltid vært godt under grensen for det tillatte. Opphold i høydehus har forbedret dem, men jeg har aldri trengt å bekymre meg over at de skulle bli for høye.

Ifølge Estlands hovedtrener Mati Alaver ligger Veerpalus hemoglobinverdi rundt 160 (gram hemoglobin per liter blod). Øverste tillatte nivå for menn er 175.

- Løse rykter

Skiforbundet i Estland reagerte raskt da de fikk høre om boka.

- Vi har allerede henvendt oss til FIS (Det internasjonale skiforbundet) for å få en forklaring. Vi fikk til svar at det dreier seg om løse rykter i den hensikt å styrke norske skiløperes omdømme, sier generalsekretær Raul Kinks til Postimees.

Ifølge Kinks er Hanstads påstander bare overflatiske fortolkinger av uriktige opplysninger. Det samme mener Mati Alaver:

- Den store skinasjonen Norge føler nå åpenbart en trussel komme fra lille Estland. De setter alt inn på å forhindre denne.

Krever flere navn

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl tar slike påstander med ro. Han er sentral både på godt og vondt i boka.

- Det er veldig greit at lista kommer, men jeg synes at det burde skjedd på en helt annen måte. FIS burde kommet ut med navnene for lenge siden. Jeg blir kraftig provosert av at disse navnene skal holdes hemmelig. Kom opp med resten av navnene også, så slipper vi spekulasjonene, sier Stensbøl.

- Må bevise uskyld

Han mener dette bør være et soleklart ansvar for både FIS og de nasjonale forbundene å komme fram med samtlige navn på de rundt 50 utøverne det er referert til i Hanstads bok. I bakkant av disse avsløringene bør utøverne få hjelp til å reinvaske seg.

- Da bør disse få hjelp av sine respektive nasjonale forbund, FIS, IOC eller hvem som helst, til å dokumentere at de har naturlig høye blodverdier, sier Stensbøl.

- De må bevise sin uskyld?

- Ja, når det har blitt som det har blitt, så må de det.

KREVER BEVIS: Andrus Veerpalu liker dårlig påstandene som kom fram i Dag Vidar Hanstads bok som ble lansert i går. - Blodet mitt har ofte blitt kontrollert, og stadig oftere etter at jeg begynte å vinne medaljer. Det regner jeg for naturlig, sier Veerpalu, som vant gull på 30-kilometeren i Lahti og 15-kilometeren i Salt Lake City.