Hva er galt med fotballfestene i England?

Fire norske eks-proffer om skandalefestene i Premier League.

(Dagbladet.no): Like sikkert som at NRK sender Grevinnen og Hovmesteren på lille julaften, dukker det hver jul opp en skandale eller to fra festene til Premier League-stjernene.

Det slo ikke feil i år heller.

Manchester Uniteds påkostede julefest er for tiden førstesidestoff i de fleste engelske avisene. En 26 år gammel kvinne hevder hun ble voldtatt, og den 19 år gamle United-stopperen Johnny Evans er arrestert, mistenkt for ugjerningen.

Fra før var det kjent at festansvarlig Rio Ferdinand samlet inn 4000 pund fra hver spiller som deltok - nesten 50 000 kroner - hovedsaklig til piker, vin og sang. Kjærestene og konene fikk ikke delta.

De fleste førstelagsspillerne skal ha samlet seg på Manchester 235 Casino allerede rundt lunsjtider, fortsatte videre til puben Old Grapes, før forsamlingen til slutt forflyttet seg til luksuriøse Great John Street Hotel - der festen skal ha tatt en brå slutt i 04.15-tiden da politiet dukket opp.

Åtte innleide sikkerhetsvakter til tross: Skandalen var et faktum.

Kanskje er det like mye et kulturelt problem som et fotballproblem. I 2000 holdt statsminister Tony Blair en tale hvor han fryktet at grisefylla ville bli den nye engelske folkesykdommen.

Blair fikk ordene i fleisen kort tid etterpå. Hans egen sønn Euan var så sørpefull at han ikke greide å gå, og politet måtte taue ham inn fra Leicester Square - turistmekkaet i London.

NEVNER TRE GRUNNER: Henning Berg spilte over 10 år i Premier League. Han trekker fram tre mulige forklaringen på at julefestene i engelsk fotball ofte går over styr. I forgrunnen sitter Ryan Giggs, som ifølge rapportene skal ha imponert med sin Elvis Presley-imitasjon på Manchester Uniteds julefest - før den sporet av. Foto: REUTERS
NEVNER TRE GRUNNER: Henning Berg spilte over 10 år i Premier League. Han trekker fram tre mulige forklaringen på at julefestene i engelsk fotball ofte går over styr. I forgrunnen sitter Ryan Giggs, som ifølge rapportene skal ha imponert med sin Elvis Presley-imitasjon på Manchester Uniteds julefest - før den sporet av. Foto: REUTERS Vis mer

- Engelske ungdommer er vokst opp med å gå ut og drikke alkohol når de er 13, og derfor kan vi ikke forvente at de skal slutte bare fordi at de havner i en fotballklubb, har Newcastle-manager Sam Allardyce uttalt, ifølge Aftonbladet.

Berg nevner tre grunner

Tidligere Blackburn- og Manchester United-spiller Henning Berg understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, men ramser opp tre grunner til at julefeiringen kan gå over styr.

- Det har litt å gjøre med at fotballspillere antakeligvis ikke drikker særlig alkohol til vanlig. Den ene gangen de gjør det sammen klarer de kanskje ikke å kontrollere alkoholinntaket på samme måte som de som er vant med å drikke, sier Berg til Dagbladet.no.

- En annen ting er at fotballspillere er kjente personer, som det er en enorm interesse for i media og ute blant folk. Noen folk er ute etter å fabrikkere historier de kan selge til avisene, det er en del av hverdagen til toppspillere. Men nå snakker jeg ikke om konkrete saker.

- Det tredje er at unge gutter, som har mye penger, blir dyrket for det de gjør på banen. De lever i en prestasjonsgruppe hvor de kan være helt den ene uka, og syndebukk den neste. Det kan være mentalt vanskelig å håndtere for unge menneskerer, som ikke har den livserfaringen og utdanningen eldre folk har, sier Berg.

- Kunne julefestene koste så mye som 4000 pund når du deltok?

- Det var ikke sånn på min tid, det var ikke mye hemmelig som skjedde på de julebordene, sier han.

Hva er galt med fotballfestene i England?

Johnsen husker ikke dvergkasting

Svenske Aftonbladet har omtalt en episode på en Chelsea-julefest i 1992, da Erland Johnsen var i klubben. Dvergkasting var en av aktivitetene på programmet, og ikke overraskende var det Vinnie Jones som sto bak.

Han skal imidlertid ha surnet da bare to av tre dverger dukket opp på puben der Chelsea-spillerne holdt til. Spissen Tony Cascarino, som i dag er spaltist for seriøse The Times, har fortalt hvordan det hele gikk til. Men det tok over 10 år før historien ble kjent.

- Dvergene satte opp et hoppeslott, med en klistervegg og en madrass på gulvet. Greia var å plukke opp en dverg og kaste ham så langt som mulig, men enkelte spillere kastet dem mot klisterveggen i stedet. Der ble de hengende en stund, før de ramlet ned på madrassen. Men etter noen øl var det ikke så enkelt som det høres ut, forklarte han.

- Kastet dere virkelig dverger, Erland Johnsen?

- (latter) Det tror jeg ikke kan stemme... jeg var der i 1992, men jeg er sikker på at vi ikke kastet dverger, sier han.

- Så hvordan var julefestene i Chelsea?

- Vi tok som regel en tur på puben og på nattklubb etterpå. Vi ble jo fulle vi også, men det var ikke så mye presse til stede. Vi lagde aldri noen skandaler, sier han.

Hva er galt med fotballfestene i England?

Johnsen stusser over at spillerne går i fella år etter år, særlig når oppmerksomheten er større enn noen gang.

- Jeg er overrasket over at det skjer nå, når de vet at pressen er i nærheten, og det finnes mobilkameraer som tar bilder. Men det er vel den ene gangen i året de føler de kan slå ut håret, det er nok en litt annen drikkekultur i England. Likevel er det sjelden å se ravende fulle engelskmenn på gata i helgene, slik man ser i Norge.

Mister fotfestet

Lars Bohinen har spilt for Nottingham Forest, Blackburn og Derby, men kan heller ikke komme på noen fester som har sklidd ut.

- Det skjedde aldri noe galt når jeg var med. Det er nok forskjellig fra klubb til klubb hvor utagerende det er, sier han til Dagbladet.no.

- Men hvorfor skjer det så ofte i England?

- Det går nok på statusen til spillerne, og hvor mye ressurser de legger i festene. Det presset de lever under hele tiden får kanskje utløp i form av litt for utagerende festing. De er større idoler i bybildet enn norske fotballspillere er, og en del klarer nok ikke å beholde fotfestet. De mangler realitetsbegrep, tror Bohinen.

- Ble det brukt mye penger på julefestene du var med på?

- Jeg tror ikke jeg betalte noe særlig i det hele tatt. Det går an å ha det gøy uten å bruke masse penger.

Alf Inge Håland var lagkamerat med Bohinen i Nottigham, og spilte senere for Leeds og Manchester City. Heller ikke han går med på at Premier League og julefest er synonymt med bråk.

- De jeg har vært med på har ikke vært noe verre enn norske julebord, selv om det selvfølgelig kan være hardt nok. Men det var ikke noe baluba.

- Hvordan forklarer du alle skandalehistoriene?

- Noen er sikkert sanne, mange er sikkert usanne. Enkelte vil tjene penger og konstruerer historier også. Du får vel ikke så mye å skrive om nå, men jeg må være ærlig, sier Håland.

Han avslutter likevel med å utlevere sin norske lagkamerat i Forest.

- Lars Bohinen var den første som gikk hjem fra julebordet, før det begynte å bli morsomt, flirer Håland.

<B>IKKE VERRE ENN NORSKE JULEBORD:</B> Det mener Alf Inge Håland.
<B>HUSKER IKKE DVERGKASTING:</B> I 1992 skal Chelsea-spillerne ha hatt dvergkasting på programmet til sin julefest, men Erland Johnsen kan ikke bekrefte at historien faktisk stemmer.
<B>TROR NOEN MANGLER REALITETSBEGREP:</B> Lars Bohinen har spilt for tre engelske klubber, her i Blackburn-drakt.