Hva er greia med Magnus Carlsens gummiansikt?

Magnus Carlsen har et fantastisk gummifjes. Er ansiktsmimikk og kroppsholdning et psykologisk sjakktrekk, eller er han bare sånn?

(Dagbladet): Vi har alle sett hvordan Magnus tilsynelatende har måttet lide seg time etter time, parti etter parti, fram til ny verdensmestertittel i sjakk.

Motstanderen, Vishy Anand, har tilsynelatende tatt det hele med ro. Med velstelt hår, nystrøkne blå skjorter og store brune øyne bak tykke brilleglass, har inderen prøvd å gi et solid og kontrollert utrykk.

Som fotograf har jeg observert de to gjennom telelinsa, dag etter dag, time etter time.

Jeg ble fort oppmerksom på hvor ulik kroppsholdning og mimikk de to hadde. I sjakk er det psykologiske spillet ofte avgjørende, og selv den mest supersmarte IQ-hjerne kan gå helt i stå hvis motstanderen vet å trykke på de riktige mentale knappene - der det gjør vondest.

Alle mennesker har sine svakheter, og etter timelangt press, i en kampsituasjon som i beste fall kan sammenliknes med et avhør, er det den seigeste som seirer. 

Anand hadde ofte et mildt og tomt stirrende blikk, mens Magnus på sin side kvitterte med å være gummifjes-sjakkmatt-mester!