Hva er is i rubben?

Smøreekspert forklarer hva som skjedde med Hjelmeset på OL-stafetten.

SIST I FELTET: Odd-Bjørn Hjelmeset fikk problemer med å holde følge med Sveriges Johan Olsson på 2. etappe. Du vet grunnen. Foto: AFP/JAVIER SORIANO
SIST I FELTET: Odd-Bjørn Hjelmeset fikk problemer med å holde følge med Sveriges Johan Olsson på 2. etappe. Du vet grunnen. Foto: AFP/JAVIER SORIANO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norges OL-gull på stafetten forsvant på Odd-Bjørn Hjelmesets 2. etappe i går.

38-åringen var så uheldig at han fikk «is i rubben» - det fortalte vestlendingen selv på TV-sendingen fra skiarenaen i Whistler.

Med isrubb på klassiskskiene tapte veteranen 34 sekunder til Sverige i tet - og ikke engang et monsterløp fra Petter Northug kunne redde gullet.

Unnskyldning
Men hva var det egentlig som skjedde med skiene til Hjelmeseth? Uttrykket «is i rubben» er allerede blitt en fleipe-unnskyldning for det aller meste på Twitter.

Per Knut Aaland tok selv stafettsølv i OL, i Lake Placid i 1980. Siden har han vært smører på det norske landslaget, i 11 år fra 1992 til 2002. For tida fikser han ski for løpere i NM og norgescupen og er importør av Rode- skismøring.

55-åringen vet dermed det aller meste om rubb, og typen som dessverre får is i seg.

- Hva er rubb på langrennski?

- På skiene finnes det er spesialbelegg i festesonen, som er en blanding av gummi. De fleste ski er ferdig rubbet fra fabrikken, men under spesielle fører rubber du sonen med sandpapir i stedet for voks eller klister, for feste.

FORKLARER: Per Knut Aaland, tidligerer smører for Norge, mener rubbing av ski kan gjøres av alle. Foto: Dagbladet
FORKLARER: Per Knut Aaland, tidligerer smører for Norge, mener rubbing av ski kan gjøres av alle. Foto: Dagbladet Vis mer

- Hvorfor rubbes ski?

- Nysnø og nullføre er vanskelig å smøre for. Da er rubb ofte det beste alternativet. Du bruker sandpapir for å få fram hårene i sålen. Sandpapiret kan ha forskjellig grovhet, fra 40 til over 300. Du kan kanskje bruke grovere enn 40 også. Når du pusser festesonen er poenget å få fram småhår, da får du en lodden såle som gir feste.

- Under hvilket føre er rubb et alternativ?

- Når det er kram snø, fuktig, nysnø rundt null grader. Det var sånn som det var i Vancouver i går.

- Hva er is i rubben?

- De gangene jeg har opplevd å få is i rubben har det vært litt for kaldt for rubb. Da kan det gå is i rubben, småhårene i sålen fryser. Før hadde man kronesåle, med mønster. Da fantes det ikke hår som det kunne gå is i. Jeg vet ikke hva som ble gjort i Vancouver. Men jeg hører rubben var for grov. Da ble det for mange små hår i sålen. Man pleier å legge på fluorspray for å unngå ising.

FOR GROV RUBB: Hjelmeset tok på seg skylda for at rubben var for grov, det var han som ønsket seg bedre feste. Her tester han ski før start. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
FOR GROV RUBB: Hjelmeset tok på seg skylda for at rubben var for grov, det var han som ønsket seg bedre feste. Her tester han ski før start. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Hva skjer når du har is i rubben?

- For det første får du bakglatte ski. Det er det samme som når du får isete ski med festesmøring eller noe annet. Det blir glatt og blankt.

- Hvor vanlig er det å få is i rubben?

- Når smøen er fuktig nok er det vanlig, det er vanskelig å få det vekk når det først er kommet. Odd-Bjørn sa det var mildere i i høyden på tv, jeg reagerte på det. Han mente nok at det var kaldere, det måte ha vært kaldere. Du kan ha kanonski og få problemer i høyden.

- Hva tenker du om at Hjelmeset ble rammet av is i rubben?

- Det er forferdelig uheldig. Hvis det ikke hadde skjedd ville han vært med inn på etappen, jeg har aldri sett Hjelmeset bli fragått på stafett. Det var fryktelig å se på.

GIKK UTEN FESTE: Odd-Bjørn Hjelmeset sendte ut Lars Berger 34 sekunder bak Sverige. Foto: Lise Åserud / Scanpix
GIKK UTEN FESTE: Odd-Bjørn Hjelmeset sendte ut Lars Berger 34 sekunder bak Sverige. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Har det noe med skitypene å gjøre?

- Ski kan være litt for myke eller litt for stive, men det har ikke med rubben å gjøre. Det er små marginer når du rubber.

- Er rubb noe mosjonsutøvere skal holde seg unna?

- Nei, jeg synes ikke det. Å smøre ski er lett, unntatt på nullføre og nysnø. Å rubbe ski er ikke vanskelig på problemføre. Det fungerer når du kan kramme snøballer og verken voks eller klister er bra. Man må bare trene litt på å rubbe, prøve seg fram.

- Ødelegges sålen av rubb?

- Nja, hvis du skal rubbe vanlige ski er det ikke så lett å smøre skiene igjen seinere. Det er spesielle ski som rubbes, ideelt sett burde du ha egne ski til rubb. Det blir litt hår i festesonen når du rubber som gjør det vanskelig å få noe til å sitte etterpå.

FORTVILELSE: Odd-Bjørn Hjelmeset  var dypt ulykkelig over egen innsats på 2. etappe. Foto: Lise Åserud/Scanpix
FORTVILELSE: Odd-Bjørn Hjelmeset var dypt ulykkelig over egen innsats på 2. etappe. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer