Hva er is i rubben?

Smøreekspert forklarer hva som skjedde med Hjelmeset på OL-stafetten.

SIST I FELTET: Odd-Bjørn Hjelmeset fikk problemer med å holde følge med Sveriges Johan Olsson på 2. etappe. Du vet grunnen. Foto: AFP/JAVIER SORIANO
SIST I FELTET: Odd-Bjørn Hjelmeset fikk problemer med å holde følge med Sveriges Johan Olsson på 2. etappe. Du vet grunnen. Foto: AFP/JAVIER SORIANO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norges OL-gull på stafetten forsvant på Odd-Bjørn Hjelmesets 2. etappe i går.

38-åringen var så uheldig at han fikk «is i rubben» - det fortalte vestlendingen selv på TV-sendingen fra skiarenaen i Whistler.

Med isrubb på klassiskskiene tapte veteranen 34 sekunder til Sverige i tet - og ikke engang et monsterløp fra Petter Northug kunne redde gullet.Unnskyldning Men hva var det egentlig som skjedde med skiene til Hjelmeseth? Uttrykket «is i rubben» er allerede blitt en fleipe-unnskyldning for det aller meste på Twitter.

Per Knut Aaland tok selv stafettsølv i OL, i Lake Placid i 1980. Siden har han vært smører på det norske landslaget, i 11 år fra 1992 til 2002. For tida fikser han ski for løpere i NM og norgescupen og er importør av Rode- skismøring. 55-åringen vet dermed det aller meste om rubb, og typen som dessverre får is i seg.

- Hva er rubb på langrennski?- På skiene finnes det er spesialbelegg i festesonen, som er en blanding av gummi. De fleste ski er ferdig rubbet fra fabrikken, men under spesielle fører rubber du sonen med sandpapir i stedet for voks eller klister, for feste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer