TACOKRYDDER OG SMÅGODT: John Carew (f.v.), Moa Abdellaoue og Alexander Tettey har handlelista klar når de får dratt hjemom på Norgesbesøk. Simen Brenne kan per nå skaffe det meste i nærbutikken.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TACOKRYDDER OG SMÅGODT: John Carew (f.v.), Moa Abdellaoue og Alexander Tettey har handlelista klar når de får dratt hjemom på Norgesbesøk. Simen Brenne kan per nå skaffe det meste i nærbutikken. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Hva er likheten mellom «tjokkakaka» og tacokrydder?

Begge er på lista over hva utenlandsproffene må ha med seg etter Norge-besøk.

KØBENHAVN (Dagbladet): På tur med landslaget blir de norske spillerne foret med akkurat det det fysiologiske apparatet mener de trenger for å prestere best for Norge.

Sånn er det også i store deler av klubbhverdagen for utenlandsproffene våre, men når man kommer hjem til leiligheten i Tyskland, Frankrike eller England, er det ikke alltid tilbudet matcher forventningene.

I hvert fall ikke når man er godt vant hjemmefra.

Alexander Tettey er blant dem som har en liste med godsaker han alltid tar med seg fra Norge etter hjemmebesøk - men han ler godt da Dagbladet mener å ha hørt at han får tilsendt tacokrydder et par ganger i uka.

- Nei, et par ganger i uka er å overdrive godt. Men når jeg først er i Norge og skal tilbake dit, er tacokrydder en av tingene jeg syns det er greit å ta med. De har jo tacokrydder i Frankrike, men de har ikke den jeg vil ha, sier Tettey med et godt glis.

- Det er sånn det er å bo i utlandet. Jeg savner mange små ting: Salami, pålegg. Ting du ikke finner i Frankrike, sier Rennes-spilleren.

Men det viser seg at han ikke er alene om å savne «norske» tacoingredienser i profftilværelsen.

- Faktisk - det tacogreiene er ikke lett å få tak i i Tyskland. Jeg ber ofte besøk ta med seg godt hjemmefra, og tacogreier og melkesjokolade er en slager. Den melkesjokoladen må ligge i kjøleskapet, men jeg er enig med Alex, det jeg savner mest er tacoingrediensene. Det er ikke det samme tacokrydderet det du får der nede, sier Hannovers Mohammed Abdellaoue til Dagbladet.

Grændis
Toulouse-proff Daniel Braaten varslet feiring med saltstenger da Norge reddet poeng hjemme mot Danmark i mars, men det er ikke lørdagskveldklassikeren fra tidlig 90-tall han trekker fram i denne sammenhengen.

- Nei, jeg har en liten liste som jeg ikke gidder gå gjennom. Helt vanlige ting, matvarer. Men ikke så mye tacokrydder, sier Braaten det Dagbladet, før det endelig kommer.

- Det eneste jeg trenger når jeg er hjemme, er å få med meg en «Grændis».

John Arne Riise har en lang karriere bak seg med spill i både Frankrike, Italia og England, og det har ført til klare preferanser når det kommer til erkenorske godsaker.

TJOKKAKAKA? Håvard Nordtveits bestemor leverer det barnebarnet trenger for å holde matlengselen på avstand i Tyskland.
Foto: Son Nguyen / Scanpix
TJOKKAKAKA? Håvard Nordtveits bestemor leverer det barnebarnet trenger for å holde matlengselen på avstand i Tyskland. Foto: Son Nguyen / Scanpix Vis mer

- Jeg er veldig glad i norsk gulost og leverpostei. Og så må melkesjokoladen og firkløveren alltid være med, sier Fulham-backen til Dagbladet.

- Vi hamstrer når vi er hjemme på samling, eller så tar familien med når de kommer på besøk, sier Riise.

Tjokkakaka
Borussia Mönchengladbach-stopper Håvard Nordtveit har enda mer spesifikke ønsker når det kommer til mat som kurerer hjemlengsel.

- Det er først og fremst «tjokkakaka», som det heter. Som farmor lager. Så er det leverpostei, gulost og brunost, sier Nortveit til Dagbladet.

- Vent litt - tjokkakaka?

- Tjukke kaker. Jeg tror ikke de vet hva det er i Haugesund, engang, sier Nordtveit med et smil.

John Carew har fått skryt for lettere kroppsføring i løpet av denne samlinga, men det betyr åpenbart at favorittsnacksen fra Norge har fått en pause i store deler av sommeren.

- Jeg bryr meg ikke om noe brunost og sånt, men norsk godteri må jeg ha med, for godteri, det kan de ikke borte i England. Smågodt, sier Carew til Dagbladet, før han legger til:

- Men jeg har ikke med meg noe hit, for det får ikke ligge i fred.