- Hva er motivasjonen bak denne låta?

Dagbladet anmelder Enrique Iglesias\' EM-låt.

(Dagbladet.no): Av en eller annen grunn må ethvert fotballmesterskap med respekt for seg selv ha en egen mesterskapslåt. Det som derimot skiller de deltakende landene fra mesterskapslåta, er at artisten som har fått det ærefulle oppdraget tilsynelatende ikke har gått gjennom en tøff kvalifisering, der bare de aller beste får lov til å stille i Østerrike/Sveits i juni.

Om det derimot er slik at vinnerne er direkte kvalifisert til neste mesterskap må Enrique Iglesias ha gjort det formidabelt på sangscenen i Portugal i 2004. «Can you hear me» er nemlig spanjolens bidrag til sommerens fotballfest, og Dagbladets Tom Stalsberg og Sven Ove Bakke har fått oppgaven med å anmelde låta.

Lett å gå feil

Bakke er musikkanmelder i Dagbladet, og er vårt musikalske alibi i denne saken. Sist gang han og Stalsberg anmeldte en fotball-låt var før cupfinalen mellom LSK og Haugesund i høst.

Den gangen var ingen av dem veldig imponert, og det ville være en ekkel forskjønnelse å påstå at de er optimister før Iglesias skal i ilden nå.

- Det skal så veldig lite til for å gjøre en fotball-låt dårlig. Det har vi sett mange, mange eksempler på før, sier Bakke, og høster anerkjennende nikk fra Stalsberg.

Den eneste låta begge kan huske som bra, er den klassiske «Three Lions» som ble utgitt til EM i England i 1996, og etter noen innledende sekunder med Iglesias, utbryter Bakke:

- Jeg gleder meg til EM, men denne låta her er vel av en slik karakter at vi ønsker å huske mesterskapet for fotballen.

- Hva er motivasjonen bak denne låta?

Hva er motivasjonen?

Til tross for at Enrique er sønn av den tidligere Real Madrid- og smørsanglegenden Julio, er det grunn til å tro at han de siste mesterskapene har sett litt for mye på sitt eget landslag.

Bakke finner i hvert fall grunn til å stille spørsmål ved teksten:

- Can\'t explain my position? Her legger han jo opp til en slags spillestilsforvirring og debatt som ikke handler om 4-4-2 eller 4-3-3.

- Nå er det gått 1.38, og jeg får jo lyst til å nikke, men jeg skal ikke si til hvem, supplerer Stalsberg, og lar det skinne gjennom at låta ikke faller helt i smak.

- Hva er motivasjonen for denne låta? Har det noe med fotball å gjøre, eller er jeg så grunn at jeg ikke forstår det dypere budskapet her?

- Nei, en fotball-låt bør jo handle om fotball, eller det å heie på et lag, kanskje en romantisk tilknytning til fotballspillet. For meg er dette en forkastet b-side fra Enrique Iglesias som de har slengt ut nå i anledning EM, sier Bakke.

Og her er poengene fra Dagbladet

Sinnet stiger i takt med sekundene som tikker avgårde, og etter endt Iglesias-økt består den eneste disputten mellom det musikkfaglige og det fotballfaglige om hvorvidt de skal dele ut alper eller terningkast.

Alper ville i så måte vært en kjærkommen kobling til vertslandene som Enrique tilfeldigvis har glemt å få med i EM-låta.

- Vi får vel holde oss til terningkast, sier Bakke.

- Og blir det det karakteren nullkommazwei, og altså terningkast Einz, fastslår Stalsberg.

De kvalifiserte EM-deltakerne sparker forøvrig i gang 7. juni.

EN LIDELSESBERETNING? Tom Stalsberg (t.v.) og Sven Ove Bakke anmelder den offisielle EM-låta.