Hva er tidenes EM-mål?

Svenskene har sagt sitt, nå er det din tur.

(Dagbladet.no): Det er bare få dager igjen til fotball-EM sparkes i gang i Sveits, og selv om Norge ikke er med denne sommeren, er det bare å glede seg.

Dagbladet.no er også i full gang med forberedelsene, og inspirert av svenske Aftonbladet har vi samlet et knippe EM-minner som gir god grunn til å flytte TV-en ut i sola fra og med lørdag (for dere som ikke har billetter, vel og merke).

Svenskene finner kanskje ikke så overraskende plass til to av sine egne scoringer på sin topp ti, og det er vanskelig å krangle på at begge svenskemålene er perler. Men nå kan du si din mening:

Hvilket mål synes du er vakrest? Er du enig med svenskene? Og har vi kanskje glemt noen alle sammen? Stem på din favorittscoring, og del dine favoritter med oss i kommentarfeltet!

1. VIDEO: Marco van Basten, Holland - Sovjet 2-0, finale EM 1988, (2-0)

Denne volleyen kommer aldri til å bli glemt, og Marco van Basten hentet den fram i en EM-finale. Nederlenderen kom inn som innbytter i kampen mot Sovjet, men hadde åpenbart ikke innbytterpuls da han dunket direkte løs på crosseren de fleste andre hadde forsøkt å legge ned. Resten er fotballhistorie.

2. Paul Gascoigne, England - Skottland 2-0, gruppespill EM 1996, (2-0)

Paul Gascoigne var allerede i 1996 avskrevet av mange som en avdanket fotballspiller. Men Gazza dukket opp til EM på hjemmebane i slank storform, og mot erkerivalen Skottland avduket han et kunststykke av de skjeldne. Colin Hendry har vel sjelden vært svimlere enn etter denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVENSK FLYVÅPEN: Henrik Larsson stupheading mot Bulgaria i 2004 er blant EM-klassikerne. Foto: AP
SVENSK FLYVÅPEN: Henrik Larsson stupheading mot Bulgaria i 2004 er blant EM-klassikerne. Foto: AP Vis mer

3. Luis Figo, England - Portugal, 2-3, gruppespill EM 2000, (2-1)

England ledet denne kampen 2-0, etter to scoringer på Beckham-innlegg, som begge kunne forsvart en plass et stykke ned på denne lista. Men det var før Luis Figo satte fart fra midtbanen, og egenhendig startet snuoperasjonen for Portugal. David Seaman har trolig øresus fortsatt, etter at ballen føk forbi ham i 93 km/t.

4. Antonin Panenka, Tsjekkoslovakia - Vest-Tyskland, 5-4, finale EM 1976, (5-4)

Et straffespark fra 1976 høres kanskje ikke ut som noen potensiell perle. Men Antonin Panenkas avgjørende spark i EM-finalen mot Vest-Tyskland er en legende verdig. Uli Hoeness bommet på tyskernes siste, gullet hvilte på Panenka. Tsjekkerens iskalde EM-vinner gir frysninger på ryggen.

5. Tomas Brolin, Sverige - England, 2-1, gruppespill EM 1992, (2-1)

Brolle Brolins scoring mot England da Sverige snudde gruppespillkampen hjemme på Råsunda, må han dele med Klas Ingesson og Martin Dahlin. Men da veggspillet satt, og opprullingen lyktes, da var Brolins skudd i steget den perfekte avslutning. Et av svenskenes stolteste øyeblikk.

6. Davor Suker, Kroatia - Danmark, 3-0, gruppespill EM 1996 (3-0)

Kroatia leder 2-0 mot slutten av kampen, og danskekongen Peter Schmeichel er som vanlig oppe på corner i et desperat siste forsøk. Men kroatene vinner duellen i feltet, og kontrer. Schmeichel rekker så vidt tilbake i målet, mens Davor Suker demper oppspillet med utsiden av høyre, og legger ballen over på venstre. Lobben kan fra Suker kan dansken bare følge med oppgitt blikk mot himmelen.

Hva er tidenes EM-mål?

7. Karel Poborsky, Tsjekkia - Portugal, 1-0, kvartfinale EM 1996, (1-0) 

Karel Poborsky ble plukket opp av Manchester United etter innsatsen i EM i England i 1996, og denne scoringen hadde garantert noe med saken å gjøre. Tsjekkia var overraskelseslaget i det årets EM, og Poborsky sendte dem til semifinale med denne utsøkte fotrullslobben over Portugals Vitor Baia.

8. Maniche, Portugal - Holland, 2-1, semifinale EM 2004, (2-0)

De som så semifinalen mellom Portugal og Holland på TV i 2004, husker at Maniches drømmetreff ble for hardt selv for produceren i Portugal. Først på reprisene fikk vi se hva hjemmelaget jublet for - en skuddperle av de sjeldne.

9. Alan Shearer, England - Holland, 4-1, gruppespill EM 1996, (2-0)

England rystet Holland i denne gruppespillkampen på hjemmebane, og ledet 3-0 før nederlenderne rakk å våkne. Igjen viser Paul Gascoigne klasse, men avslutningen fra Alan Shearer er like klinisk presis som den er vakker å se på. Handa i været, kopibeskyttet feiring.

10. Henrik Larsson, Sverige - Bulgaria, 5-0, gruppespill EM 2004, (2-0)

Sverige knuste et festredusert Bulgaria i USA-VM ti år tidligere, og i 2004 fikk bulgarerne grisejuling igjen. Erik Edmans innlegg er presist mot Henrik Larsson, hodestøtet en oppvisning i avansert teknikk og kroppsbeherskelse.

Og om du ikke er fornøyd med disse - her er noen av dem som ikke rakk opp hos svenskene:

• Zlatan Ibrahimovic, Sverige - Italia, 1-1, gruppespill EM 2004, (1-1)

• Rui Costa, Portugal - England, 2-2, kvartfinale EM 2004, (2-1)

• Frank de Boer, Frankrike - Holland, 2-3, gruppespill EM 2000 (2-2)

• Jon Dahl Tomasson, Danmark - Sverige, 2-2, gruppespill EM 2004, (1-0)

• Zinedine Zidane, England - Frankrike, 1-2,gruppespill EM 2004, (1-1)

• Marc Overmars, Holland - Jugoslavia, 6-1, kvartfinale EM 2000, (5-0)

• Preben Elkjær, Belgia - Danmark, 2-3, gruppespill EM 1984, (3-2)

KUNST: Paul Gascoignes scoring mot Skottland i 1996.
YDMYKET SCHMEICHEL: Kroatias Davor Suker i 1996.
DIN FAVORITT? Luis Figos 30-meterssuser mot England i 2000