Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Hva faen gjør han, liksom»

Svenskene glemmer ikke fotballfjolset som angrep dommeren.

ANGREP DOMMEREN: Den danske supporteren taklet dårlig at Sverige fikk straffe rett før slutt og han stormet banen for å ta dommer Herbert Fandel. Foto: AFP
ANGREP DOMMEREN: Den danske supporteren taklet dårlig at Sverige fikk straffe rett før slutt og han stormet banen for å ta dommer Herbert Fandel. Foto: AFP Vis mer

|||(Dagbladet.no) Det er to år og fire måneder siden det såkalte «fotballfjolset» stormet banen i Parken og sørget for at EM-kvalifiseringskampen mellom Danmark og Sverige ble avbrutt.

Den da 29 år gamle mannen ble i løpet av noen sekunder Danmarks mest forhatte mann.

Han er neppe på tribunen lørdag, når de to lagene møtes igjen - i kampen om en billett til neste sommers VM i Sør-Afrika. Spillerne glemmer derimot ikke det som skjedde 2. juni 2007.

- «Hva faen gjør han, liksom», tenkte jeg. Det var en rar følelse, for du er ikke vant til at slikt skjer. Jeg har aldri opplevd tidligere at en kamp har blitt avbrutt. Du vet ikke helt hvordan du skal reagere, for det er helt surrealistisk, sier svenske Mikael Nilsson til Aftonbladet TV.

«Kjenner du skurken?»
Det ble en svært dramatisk sommeraften i den danske hovedstaden. Stillingen var 3-3 og det var bare et par minutter igjen av kampen. Danske Christian Poulsen slo da Markus Rosenberg i magen, og dommer Herbert Fandel dømte straffe og sendte Poulsen i dusjen.

Han var derimot ikke den eneste som kokte over.

En full supporter stormet nemlig banen og forsøkte å slå ned dommeren. Han traff ikke skikkelig, men skandalen var et faktum.

Kamplederen sendte spillerne i garderoben, og de kom aldri ut igjen. Sverige ble seinere tilkjent en tremålsseier og Danmark kom seg aldri til EM.

SPILLERNE GREP INN: De danske landslagsgutta grep inn da den danske supporteren stormet banen, men han rakk å slå etter dommer Herbert Fandel. Foto: AFP
SPILLERNE GREP INN: De danske landslagsgutta grep inn da den danske supporteren stormet banen, men han rakk å slå etter dommer Herbert Fandel. Foto: AFP Vis mer

«Kjenner du skurken? Denne mannen er skyldig i at Danmark taper landskampen mot Sverige. Om du vet hvem han er, kontakt oss,» skrev Ekstra Bladet etter kampen.

15-20 øl
Slaget om Norden ble til slaget i Parken. Kampen ble ikke bare interessant for oss i Skandinavia, den vakte oppsikt i hele Europa. Dommer Fandel var aldri i tvil om å avbryte kampen.

- Tilskueren stormet inn på banen og angrep meg. Jeg ble overrasket og sjokkert, men for meg er det soleklart at det var riktig å avbryte kampen. Vi må statuere et eksempel og vise at vold fra tilskuere og spillere ikke er akseptabelt. Heldigvis ble jeg beskyttet av de danske spillerne da han stormet på banen. De danske spillerne og trenerne har vært veldig fair mot meg. Også Morten Olsen kom bort til meg for å be om unnskyldning, sa han.

Supporterbøllen - som ironisk nok bodde i Göteborg-området - fortalte etter kampen at han hadde drukket 15-20 øl i forkant av banestormingen.

- Etter det ble det svart.

Noen dager seinere fortalte han at han følte seg som en klovn.

- Jeg har snakket med krisepsykolog, og har psykiske nedturer daglig. På den ene siden ser jeg meg selv springe rundt som en klovn i et sirkus, og skammer meg over situasjonen, samtidig finner store deler av Danmarks befolkning det jeg gjorde utilgivelig.

Ministier-kritikk
Danskene diskuterte i dagene etter skandalekampen hvem som var det største fjolset. Banestormeren eller Christian Poulsen, som utløste dramatikken rett før slutt.

UTVIST: Christian Poulsen fikk rødt kort og Sverige ble tildelt straffe, etter at dansken slo Markus Rosenberg i magen. Foto: AFP
UTVIST: Christian Poulsen fikk rødt kort og Sverige ble tildelt straffe, etter at dansken slo Markus Rosenberg i magen. Foto: AFP Vis mer

Til og med justisminister Lene Espersen kom på banen, og hun pekte på Poulsen som den største syndebukken.

- Selvfølgelig oppfører tilskueren seg dumt, men det verste var at Christian Poulsen ikke klarte å styre temperamentet sitt. Han er en profesjonell fotballspiller som tjener millioner i året. Det var en skandale, sa hun.

Landslagsspilleren fortalte etter kampen at det rett og slett klikket for ham.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg slo. Jeg må ha følt meg provosert, og så klikket det for meg. På TV-bildene har jeg sett at det ikke var et lite slag jeg tildelte ham. Jeg skammer meg, og jeg kan garantere at det ikke skjer igjen, sa Poulsen.

En god bokser
Markus Rosenberg husker selvfølgelig slagene. Både det han fikk i magen og det tilskuere langet etter dommeren. Han bærer derimot ikke nag. Svenskene fikk jo tross alt poengene og kom seg til EM i Østerrike og Sveits.

- Christian Poulsen er en bra bokser, sier Rosenborg til Expressen.

Danskene har et overtak i gruppa, som de leder tre poeng foran Sverige. Det er dermed duket for en særdeles spennende kveld i Parken på lørdag.

- Det blir ekstra spesielt å møte Danmark igjen. Spesielt når det står så mye på spill, sier Rosenberg.

FRA 3-3 til 0-3: Sverige ble tilkjent en 0-3-seier etter at kampen ble avbrutt. Foto: AFP
FRA 3-3 til 0-3: Sverige ble tilkjent en 0-3-seier etter at kampen ble avbrutt. Foto: AFP Vis mer

Så får vi se om slaget bare vil utspille seg mellom spillerne denne gangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media