Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Filip Ingebrigtsen utslått på 1500 meter Friidretts-VM 2019

Hva feiler det Filip?

For dette var en ren fiasko.

MØTTE PRESSEN: Gjert Ingebrigtsen hadde dette å si om Filips exit fra VM. Video og reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

NÅR verdens fjerde beste 1500-løper ryker ut i semifinalen i VM, er det en sportslig fiasko. Annerledes går det ikke an å beskrive idrett på dette nivået uten å fornærme Filip Ingebrigtsen. Det er han mer enn noen annen som kjenner hvor vondt et sånt nederlag gjør.

For det som skjedde på denne oppløpssiden, var langt under Filips normale nivå. En ting er rankingen til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som viser at bare tre løpere har vært bedre de siste sesongene. Slike poenglister basert på resultatene i de store konkurransene kan lyve. Men det kan neppe Filips egen følelse av å være i form.

Så hvorfor stoppet alt opp?

DET så jo helt fint ut. Filip hadde tatt med seg erfaringen fra det dramatiske forsøksheatet i går. Denne gangen gjaldt det å få mindre rot rundt seg. Det var derfor Filip var oppe bak suverene Cheruiyot allerede etter halvannen runde for å ligge så uberørt i teten som mulig. Men han var berørt.

For på tross av dette perfekte utgangspunktet stokket det seg ut av den siste svingen. Filip hadde ikke noe å svare med da resten av gjengen kom bakfra. Til og med svenske Kalle Berglund var plutselig raskere enn den av Ingebrigtsen-gutta som er regnet for å være den beste spurteren. Det var rart å se selv for han som bedre enn noen andre kjenner Filips kvaliteter:

- Jeg er overrasket over at han stivner på slutten av løpet, sa pappa Gjert til NRK mellom semifinalene, og måtte gjenta setningen bare for å understreke det som virkelig var i ferd med å skje:

- Det var veldig overraskende.

AKKURAT da gikk det an å tro på en ny sjanse på en av de to beste tidene for de som ikke var direkte kvalifisert til finalen. Den sjansen forsvant noen minutter seinere da yngstemann Jakob svært enkelt sikret seg finaleplass fra det andre semifinaleheatet.

Jakob var åpenbart helt uberørt av den harde 5 000 meter-finalen forleden. Spurten hans fungerte som den skulle selv om det igjen ble litt for trangt inne ved lista.

Og da blir det enda vanskeligere å forstå hva som gikk galt for Filip. For han er blitt fulgt opp på samme måte de siste dagene, og har altså ikke vist noen tegn på svakhet.

SELV var han forvirret over det som skjedde, og hadde ingen forklaring:

- Det kan være forskjellige ting, sa han, og trengte ikke si mer. Det samme gjaldt egentlig pappa Gjert som i farten lanserte teorien om at fartsproblemene kan skyldes isbading etter treningene i Doha.

Direkte analyser av de største sportslige nederlagene er sjelden blant de mest presise. Sånt kan fungere for å lufte ut skuffelsen, men som regel ikke for å komme tilbake riktigere forberedt.

AKKURAT det kommer til å bli et spørsmål som henger ved Filip Ingebrigtsen framover. Med de plutselige pusteproblemene helt på slutten av 5 000m-finalen og dagen miss på oppløpet, er dette mesterskapet blitt nitrist.

Det var også det forrige selv om formen under Berlin-EM sist sommer var strålende. Den opphentingen Filip gjorde etter fallet i semifinalen på 1 500 meter der, er noe av det flotteste som er prestert av en ren løper på denne distansen.

Men fallet hadde ødelagt ham, og han var sjanseløs i fortsettelsen.

PLUSSER du på nedturene i disse to siste mesterskapene til disken i sist OL, blir det veldig mye negativt:

  • Tre av de fire siste mesterskapene har endt med bom.

Samtidig er også det en altfor enkel analyse. Fiaskoene i disse tre mesterskapene har vidt forskjellige årsaker. På det viset forteller sammenstillingen ingen ting verken om Filips evne til å komme i form til de største konkurransene eller hvordan han takler de hardeste presset der.

DET eneste som er verd å holde fast på, er at han mestrer begge deler. Altså at han kan løpe maksimalt når det gjelder som mest.

For det gjorde han så seint som i forrige VM, og det har han gjort gjennom de røffeste konkurransene i Diamond League denne sesongen.

Filip Ingebrigtsen er fortsatt en klasseløper.

Det er derfor Ingebrigtsen-familien får sette seg sammen og virkelig analysere hva som har skjedd. De har evner og verktøy til det.

I god tid før Tokyo-OL neste sommer trenger jo norsk idrett et fornuftig svar på hva som feiler Filip Ingebrigtsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling