Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finn-Hågen Kroghs formsvikt og OL-plan

Hva gikk egentlig galt med Krogh? Nå har han funnet svar - og varsler flere endringer

Finn-Hågen Krogh ble valgt ut som Norges ankermann på OL-stafetten allerede i høst og ble lansert som OL-konge av Tor Arne Hetland. Det meste har gått galt etter det - nok en gang på allroundlandslaget. Men nå har 27-åringen løst problemet.

TILBAKE: Finn Hågen Krogh tok NM-bronse på tremila på Gåsbu til tross for et fall på sisterunden. Endelig har Krogh klart å snu på de riktige steinene for å finne tilbake til sitt gamle jeg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Finn Hågen Krogh tok NM-bronse på tremila på Gåsbu til tross for et fall på sisterunden. Endelig har Krogh klart å snu på de riktige steinene for å finne tilbake til sitt gamle jeg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÅSBU (Dagbladet): Finn-Hågen Krogh falt fem kilometer før mål, men klarte å gå seg inn i tetkampen igjen og ble nr. 3 på NM-tremila på Gåsbu. Martin Johnsrud Sundby ble norgesmester foran Niklas Dyrhaug.

Det kan fort bli disse tre, i tillegg til Johannes Høsflot Klæbo, som får representere Norge på denne distansen i Pyeongchang, selv om løpere som Hans Christer Holund, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth neppe har gitt opp håpet de heller.

Helst skulle Krogh ha vunnet gullet, men 27-åringen fra Alta viste i hvert fall framgang i det som har vært en utfordrende sesong med et foreløpig stort antiklimaks. Mye av årsaken til det er at landslagsledelsen gikk så skyhøyt ut, da de lanserte Krogh som sannsynlig OL-konge i Pyeongchang og Norges ubestridte ankermann på herrestafetten.

- Per i dag er Finn Hågen vår mest solide ankermann. Han kommer til å være i toppform gjennom hele sesongen. Og den som har teft, vil nok si at han kan bli OL-kongen også., sa herrelandslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet i november.

Fiaskostarten

OPTIMIST: Finn Hågen Krogh måtte slippe Martin Johnsrud Sundby til slutt, men er trygg på at han skal kjempe om OL-medaljer om en måned. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPTIMIST: Finn Hågen Krogh måtte slippe Martin Johnsrud Sundby til slutt, men er trygg på at han skal kjempe om OL-medaljer om en måned. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Resten av historien har vært preget av dype daler og mørke stunder. Om Krogh blir OL-konge vil tiden vise, men Hetlands spådom om at han vil være i toppform hele sesongen, har ikke medført riktighet. Langt ifra.

Så langt har 27-åringen denne resultatrekka i verdenscupen denne sesong: 24-21-13-44-49-47-27-6-28-6-72-46-7.

Krogh møter Dagbladet etter NM-bronsen. Han tror ikke presset som Hetland la på ham tidlig, har noe med den svake sesongstarten å gjøre. Krogh forteller i stedet at problemene - og svaret på hans mystiske formsvikt - handler om noe helt annet:

- Jeg tror ikke det presset har så mye med saken å gjøre. Grunnen til at kroppen ikke har fungert optimalt denne sesongen, er at jeg trente litt for hardt i høyden først. Så var det veldig tett på mellom høydeoppholdene, slik at jeg ikke rakk å hente meg helt inn, forteller Finn-Hågen Krogh til Dagbladet.

- Jeg tror ikke det er helt gunstig med høydeopphold om han ikke er helt restituert. Vi må evaluere det etter sesongen, forteller han.

Overfor Dagbladet varsler Krogh at han blant annet vil kutte antall døgn i høyden neste sesong, som en konsekvens av konklusjonen han har kommet fram til.

Fallet som ødela

Nå svarer heldigvis kroppen bedre igjen. NM-bronse i dag var et bevis på det - ikke minst hvordan 27-åringen følte seg underveis før han falt.

Krogh hevder at han ikke har vært spesielt bekymret for egne OL-sjanser.

- Jeg har tenkt hele veien at jeg har god nok tid til å komme i form til OL. Problemet er da i Norge at vi har så mange gode at jeg kanskje ikke rekker å kvalifisere meg til det jeg vil, men i dag føler jeg kroppen er responderer bra. Jeg gikk lett i feltet og fikk veldig positive svar, sier Alta-gutten.

TRE GLADE MENN: Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh fikk alle gode svar på dagens NM-tremil og utgjorde pallen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRE GLADE MENN: Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh fikk alle gode svar på dagens NM-tremil og utgjorde pallen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han er klar på at han hadde hatt vesentlig bedre forutsetninger for å følge Sundbys langspurt og stjele gullet uten fallet fem kilometer før mål, men fikk i hvert fall de svarene han trengte etter en blytung sesonginnledning.

- Det blir bare spekulasjoner om jeg kunne ha holdt følge uten fallet, men jeg følte meg i hvert fall bra i dag. Jeg hadde nok stivna seinere uten fallet og hatt bedre forutsetninger til å holde følge med Martin, sier Krogh og røper:

- Jeg vurderte å gi opp da jeg falt, men skjønte at jeg måtte gi på, fordi det kan stå om en plass på distansen i OL.​

Tror han er klar for OL-øvelse

Langrennsstjerna fra Alta håper å få gå fire distanser i OL, hvor medaljesjansene er gode på samtlige fire øvelser for Krogh om formen er på plass. Krogh tror han allerede er klar for 15 kilometer fristil i Pyeongchang.

- Jeg tror det var viktig at jeg gikk såpass bra i dag med tanke på tremila. Trenerne vet hva jeg er god for når jeg er i form. Jeg håper jeg får gå OL-tremila. Det er vel den som henger i en tynnest tråd. 15-kilometeren har jeg gode resultater på denne sesongen, så der føler jeg meg trygg. I tillegg er det lagsprinten i fristil som jeg har veldig lyst til å gå og som passer meg bra. Jeg vil selvfølgelig også gå stafetten, sier Krogh.

- Jeg må være helt ærlig og si at det var betryggende å kjenne at det gikk så bra i dag. Jeg har gjort en del ting som har fungert bra i januar. Jeg har kjørt mange veldig rolige langøkter, som gir meg mye mengdetrening uten at det sliter meg ut og koster så mye. Jeg føler det har vært bra for formen.

GULLKANDIDATER: Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby kan begge kjempe om OL-gullet på tremila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLKANDIDATER: Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby kan begge kjempe om OL-gullet på tremila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er samme oppskrift som bruker å være formutløsende for Marit Bjørgen på denne tiden av året, mens rivalene bryter seg ned i Tour de Ski.

- Mange rolige langkjøringer i økta er formutløsende meg og viktig avkobling også mentalt, sier Bjørgen til Dagbladet.

Allroundproblemet

Til tross for positiv formutvikling for Krogh den siste uka, er det likevel grunn til å stille spørsmålet: Hvorfor presterer Krogh alltid best når han er på sprintlandslaget, og hvorfor sliter han mer på allroundlandslaget?

- Det er ikke så store forskjeller på hvordan lagene trener. Vi har utvidet høydeoppholdene med én uke. Det er den største forskjellen. I tillegg kjører vi her lengre drag på intervallene, sammenliknet med de typiske sprintøktene. Bortsett fra det har jeg trent ganske likt som i fjor, sier Krogh til Dagbladet.

- Blir du pushet hardere med eksempelvis Martin Johnsrud Sundby som lagkamerat?

- Nei, Emil Iversen og jeg har vært flinke til å legge oss på den intensiteten vi skal være på og har ofte sluppet de andre på langkjøringer. Det er alltid detaljer vi kan gjøre bedre, men jeg synes vi har vært flinke der.

- Vil du fortsette på allroundlandslaget neste år, selv om du ofte har hatt mest suksess på sprintlandslaget?

- Ja, det vil jeg. Jeg trives veldig godt her og har hatt et veldig fint år. Men jeg vil nok endre et par ting. Jeg vil ikke være så mye i høyden neste år. Jeg håper det kan passe meg bedre med færre høydedøgn, sier Krogh til Dagbladet.

Dyrhaug går for OL-gull

Niklas Dyrhaug gikk lynraskt mot slutten av gårsdagens NM-tremil og klarte nesten å innhente Martin Johnsrud Sundby. I fjor gikk han også en meget god NM-tremil, men ble vraket til samme distanse i VM i Lahti. Da ble han rasende.

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis ... Vis mer

- Denne gang bør du vel få gå distansen i mesterskap?

- Jeg tør ikke å svare på det, men jeg er i hvert fall gira og klar. Jeg føler jeg passer bra til fellesstart med skibytte. Jeg behersker begge distanser og har en grei finish. Jeg ser på meg som en medaljekandidat der og en som kan kjempe om gullet på femmila. Det er min beste distanse, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Om gårsdagens sølv sier han:

- Jeg irriterer meg litt over at jeg var i for dårlig posisjon da Martin kom med langspurten. Men jeg er glad for at kroppen endelig responderer helt som det jeg vil. Det er første gang denne sesongen jeg føler at jeg er der jeg bør være.

- Løypene i Pyeongchang er ikke så ulik som her. Jeg tror det blir en gruppe samlet inn mot mål.

Sundbys OL-test

Sundby var usedvanlig beskjeden underveis i løpet, men klarte å parkere konkurrentene med langspurten sin. Det var god trening fram mot OL.

- Jeg tror alle visste at langspurten ville komme. Jeg brukte det som trening fram mot OL. Jeg er ikke overrasket om vi får samme scenario der med en gruppe på samme størrelse, sier Sundby

Forrige sesongs verdenscupvinner vet at alle konkurrentene kjenner taktikken hans godt. Det kommer en langspurt. Spørsmålet er når.

- For meg handler det om å finne riktig tidspunkt å gå på. Jeg kan ikke vente for lenge, slik at Klæbo er på bakskiene på oppløpet, sier Røa-gutten, som velger et annet opplegg fram mot OL enn mange av de øvrige norske langrennsessene.

- Planen min videre innebærer at jeg skal være mye hjemme og trene. Jeg skal bruke mye tid med dem som gir meg mye energi og glede. De finner jeg i Oslo, og så blir det også litt tid på fjellet.

Kontrastene

Sundby er den som trener flest timer på det norske landslaget. Krogh trener færrest timer. Begge er norske gullhåp i OL om toppformen er på plass. De er norsk langrenns to motpoler hva angår treningsfilosofi.

En rolig langkjøring skal være rolig, men for Krogh er det annerledes. Om han opplever dagsformen som svært god på den rolige langkjøringen, skrur han opp tempoet og gjør det om til en hardøkt.

- Hvis jeg har en skikkelig god dag på en langtur, kan jeg gjøre det om til en hardøkt, fordi det er så gøy å gå på slike dager. Det gjelder å utnytte de gode dagene, forklarer Krogh til Dagbladet.

- Det går kanskje ikke direkte inn i treningsboka, men ikke si det til trenerne. Da får jeg kanskje ikke lov til det, sier han og smiler.

Dette er trolig grunnen til at Krogh ikke vil følge Sundbys råd fra i sommer om å vurdere å øke treningsdosene.

- Jeg er mer glad i å trøkke litt til på enkelte langturer og kjøre inn en del ikke-planlagte hurtighetsdrag. Andelen hardøkter er kanskje noe høyere, uten at jeg tror det er så stor forskjell. Men jeg har nok en litt mer leken tilnærming til øktene, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!