Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM 2023 til Trondheim?

Hva gir de henne som har vunnet alt? Kanskje et VM

Marit Bjørgen til tross. Det er en god grunn for at Trondheim ikke får ski-VM 2023.

Trondheim  20180411.
Trondheim Skishow. Marit Bjørgen i aksjon under showrenn  på Granåsen.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Trondheim 20180411. Trondheim Skishow. Marit Bjørgen i aksjon under showrenn på Granåsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

COSTA NAVARINO (Dagbladet): La det være klart uansett hvor ski-VM 2023 havner hen:

  • Du hører ikke en stort bedre presentasjon enn den Trondheims to utvalgte kvinner nå forsøker å vinne skiverdenen med.

Hvilken som helst nordmann blir rørt, stolt og glad over det ujålete, selvironiske norske når Marit Bjørgen og VM-sjef Guri Hetland sveiver igang propagandavideoen for Trondheims søknad om verdensmesterskapet på ski 2023.

Der spiller Jelena Velbe hovedrollen som den utenlandske besøkende som bare ikke kan få nok av vår til nå ikke så velrenomerte gjestfrihet. Absolutt en verdensstjerne «from Russia with love».

OGSÅ PR-DRONNING: Marit Bjørgen med skipresident Erik Røste og Trondheims ordfører Rita Ottervik på FIS-kongressen dagen før avstemningen. Som tidenes olympier er Bjørgen omsvermet på skikongressen dagen lang. FOTO: Claes-Tommy Herland / NTB scanpix
OGSÅ PR-DRONNING: Marit Bjørgen med skipresident Erik Røste og Trondheims ordfører Rita Ottervik på FIS-kongressen dagen før avstemningen. Som tidenes olympier er Bjørgen omsvermet på skikongressen dagen lang. FOTO: Claes-Tommy Herland / NTB scanpix Vis mer

Slike overraskende grep sprer glede hos alle i en tid der Velbe med fortid som sportslig sjef for den russiske OL-svindelen, er vant til å spille hovedrollen i ganske annerledes skidramatikk enn en avstemning om hvilket skisted som etter noen år til med global oppvarming klarer å skrape sammen nok snø til å arrangert et skimesterskap.

Men blir FIS-styret med sine 16 menn glade nok til å la Trondheim få denne sjansen i stedet for utrettelige VM-søkeren Planica?

DET vet ingen. Det var vel derfor denne vennlige norske propagandafilmen i tillegg til Jelena Velbe i hovedrollen, hadde den japanske storhopperen Masahiko Harada i beste birolle.

De to vant riktignok gull sist gang VM gikk i Trondheim i 1997, men nå gjelder det egentlig bare å hente inn stemmene til Russland og Japan i FIS-styret. Når såkalte «sikre stemmer» er beregnet mellom Trondheim og Planica, står disse to landene som usikre sammen med Canada og Australia.

SKJØNT sikre? Tips på avstemninger om lokalisering av internasjonale sportsarrangementer, er omtrent like langt ut i det blå som den årlige hypen rundt norske Grand Prix-bidrag.

Utlendinger som vi tror liker oss, gjør jo ikke alltid det. Det er skjebnen til et lite folk som helst speiler seg i utlandets bilde av oss. Skjønt i skisport har vi jo masse selvtillit. Tidvis også for mye.

Akkurat det gjør at norske skiledere rundt slike avstemninger om mesterskap nesten forventer at det er "pay back time". Frykten lever altså for at skisupermakten Norge i hvert fall ikke skal få det som vi vil.

MULIGENS er valget for FIS-lederne enklere enn som så. Blir det nederlag under avstemningen på 17.mai, skyldes det helst normal høflighet. Lille, vakre Planica har ventet lengst. Når de søker for fjerde gang med stadig bedre anlegg, er det langt på vei naturlig å si ja. Større er tross alt ikke den innerste krets av skifamilien som tar avgjørelsen.

Og skulle det skje, er det bare enda mer gang å la seg begeistre av Trondheim som folkelig idrettsby. Byen overoppfyller alle krav til å få ski-VM. Som rekordholder i antall tilskuere fra mesterskapet i 1997, er det en selvfølge at VM kommer tilbake.

Men kanskje ikke før i 2025.

INNEN den tid vet også de lokale entusiastene i Narvik om de får sjansen til å arrangere alpin-VM. I forhold til den internasjonale støtten, er det er et adskillig mer usikkert prosjekt. Her er det flere sterke turistdestinasjoner som slåss for muligheten.

Da gjelder det at vår egen skibevegelse i første omgang lar Narvik få sjansen. Byen er nå utfordret av langt mer investorsterke Kvitfjell/Hafjell på grunnlag av statusen deres som nasjonalanlegg for alpint. Det er et tungt økonomisk argument i enhver norsk plasseringsdebatt, men må ikke automatisk trumfe det nasjonale behovet for å spre goder.

I et land som bygger den sterke idretten sin på det unike lokale engasjementet, er vi nødt til å gjøre unntak som er geografisk betinget. Som støtte til Narviks VM-søknad.

Ellers henger vi ikke sammen som idrettsnasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media