Hva gjør dette med Espen?

Alle føler med Espen «Shampo» Knutsen i marerittet han opplever nå, skriver Dagbladets kommentator.

ALLE FØLER med Espen «Shampo» Knutsen i det marerittet han nå opplever etter at hans skudd forårsaket 13 år gamle Brittanie Cecils død. En hendelse som ikke skal hende på en idrettsarena. Dette er bare trist, en tragedie som ingen skal eller kan ta skylda for. Likevel, dette er en så alvorlig sak at den kan få konsekvenser både for Espens framtid som spiller og for hockey som idrett. ESPEN KNUTSEN er Norges mest populære ishockeyspiller, en idrettsprofil som også er blitt en profil i National Hockey League, verdens tøffeste liga. De færreste her hjemme forstår hvor hardt programmet er for en NHL-spiller og hva som kreves av trening, fysisk og psykisk, for å holde seg på laget.

SIDEN NYTTÅR har «Shampo» hatt en eventyrlig sesong. Han ble tatt ut på All Star-laget og har fått mye av æren for at Columbus Blue Jackets har klart å snu den dårlige sportslige trenden de var inne i før jul. De som kjenner Espen godt - og det er mange i Hockey-Norge - kjenner ham som en likandes, ujålete og beskjeden mann. En snill og glad gutt som ikke glemmer kameratene sine selv om han nå tjener sine millioner av dollar i USA. Typisk nok var to av kameratene hans fra tida i Vålerenga på besøk og vitne til ulykken da den inntraff.

SPØRSMÅLET som likevel mange stiller seg, er hva en slik hendelse kan bety for Espens karriere. I og med at ulykken er så enestående i nord-amerikansk idrett risikerer han å komme i fokus for et søksmål om erstatning og en medieføljetong som kan bli en stor belastning selv om man i utgangspunktet ikke har noen skyld. Når Espen sier at han har det fryktelig vondt etter ulykken, er det ikke mer å si. Nå håper vi bare at han får ro og fred til å konsentrere seg om sin sportslige framtid.

I HOCKEY-NORGE blir det sagt at en slik ulykke ikke kunne skjedd. På alle eliteserie-arenaer brukes det sikkerhetsnett på kortsidene som ville forhindret at et skudd som traff en kølle, havnet på tribunen. Samtidig vet alle som går på hockeymatcher at det kan skje ulykker ved at en puck treffer en tilskuer. Den eneste måten å forhindre det på, er å henge opp et nett rundt hele banen. Og da vil hockeyen miste mye av sin atmosfære og identitet. Men norsk hockey har også noe å lære av NHL på den måten at publikum i langt sterkere grad bør advares mot puck over vantet-faren, samt at vaktberedskapen må skjerpes. Vaktene står ofte med ryggen til tilskuerne i stedet for å overvåke foreldre som kjøper seg fri fra barnepass med popkorn og cola. Slik jeg så mange gjorde på Jordal sist søndag.

FOR BARE FÅ år siden brukte de færreste av spillerne i NHL hjelm under kampene. De tøffeste karene på isen var som regel også de største forbildene. Seinere har kutt av pulsårer og alvorlige hode og tannskader ført til at de aller fleste av spillerne er godt beskyttet over både kropp og ansikt. Ulykken i Columbus vil forhåpentlig føre til at også NHL-arenaene blir utstyrt med sikkerhetsnett bak målene.

EN DØDSULYKKE kunne skjedd på den islagte fotballøkka like gjerne som i NHL. Tragedien med Brittanie er en påminnelse om at tilskuernes sikkerhet er viktigere enn idretten. For øvrig skal vi glede oss over Espen Knutsens prestasjoner med skøyter, kølle og puck.