- Hva gjør han her?

Du har trolig sett ham, uten å vite hvem han er. Det er ikke alle som liker at han er så tett på Ronaldo i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

ALDRI LANGT UNNA: Ricky Regufe feirer EM-gullet sammen med Cristiano Ronaldo i 2016. Foto: Frank Augstein/AP/NTB
ALDRI LANGT UNNA: Ricky Regufe feirer EM-gullet sammen med Cristiano Ronaldo i 2016. Foto: Frank Augstein/AP/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Da Cristiano Ronaldo (37) ikke ble kreditert en scoring i gruppespillet (Bruno Fernandes skjøt fra distanse og Ronaldo var ikke borti ballen) pekte Ronaldo på sitt eget hode og kikket bort på en person. Beskjeden var til bestevennen Ricardo «Ricky» Regufe (43) og meldingen var: Jeg var borti ballen.

Du kjenner trolig ikke til navnet, men sjansen for at du har sett ansiktet til portugiseren er stor. Regufe er aldri langt unna Ronaldo på landslagssamlinger.

VM i Qatar er ikke noe unntak.

Det skal ikke bare være fryd og gammen. Ifølge portugisiske Record er det misnøye i Portugal-troppen over Regufes tilstedeværelse. Ifølge avisa er det flere spillere som «ikke forstår grunnen» til at Regufe er en del av VM-troppen.

Det meldes blant annet at Regufe bruker områder som er tiltenkt spillerne, samtidig som det settes spørsmålstegn ved at han er til stede på kampdager. Det hjelper heller ikke at noen av de andre portugisiske spillerne ikke fikk lov til å ta med seg noen gjester til Portugals VM-leir.

Disse opplysningene er ikke bekreftet av Portugals fotballforbund.

Viktig person

Regufe er en rådgiver, en personlig manager og en bestevenn i samme pakke - en som Ronaldo har full tiltro til. Han har kjent Ronaldo siden 2003, da Ronaldo var et stort talent og Regufe var i ferd med å skape seg et navn i PR-bransjen.

Regufe spilte selv fotball, men la fotballskoene på hylla som 21-åring for å satse på en karriere innen markedsføring. Han ble etter hvert rekruttert til sportsmerkegiganten Nike i Portugal, og det var i denne jobben han møtte Ronaldo som var en ung spiller i Sporting Lisboa.

Resten av den sportslige historien kjenner de fleste.

Regufe fikset Ronaldo tidlig en gigantavtale med Nike, og uten ham er det ikke sikkert dette samarbeidet hadde blitt noe av.

Cricky

Forholdet mellom dem startet som et business-samarbeid, men vokste til å bli et genuint vennskap. Duoen omtales i visse kretser som «Cricky» - en sammensetning av navnene Cristiano og Ricky.

Regufe har lagt ut flere bilder sammen med Ronaldo på Instagram, hvor det er tydelig at duoen trives i hverandres selskap.

43-åringen er altså en del av Portugal-leiren her i Qatar, som et akkreditert medlem. Det var han også da Portugal gikk helt til topps i 2016-EM.

Regufe ble blant annet avbildet da han feiret sammen med Ronaldo etter at VM-gullet gikk i boks. Det ikoniske bildet hvor Ronaldo nærmest gråter av glede, mens Regufe henger rundt halsen hans (bildet under).

VANT EM: Slik feiret bestevennene. Foto: Charles Platiau/TPX/NTB
VANT EM: Slik feiret bestevennene. Foto: Charles Platiau/TPX/NTB Vis mer

Fotografen visste tydeligvis ikke hvem Regufe var. Han omtales gjerne bare som «en i støtteapparatet til Portugal» når han avbildes av nyhetsbyråer verden over.

Regufe er en veldig ettertraktet mann av journalister, siden han har et så nært forhold til en av verdens aller største fotballspillere gjennom alle tider. Likevel er det lite han er villig til å si om Ronaldo og forholdet deres i offentligheten.

Derfor får bildene av dem tale for seg.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer