Hva gjør Nordlie som ikke Rekdal gjør?

Otto Ulseth forklarer.

TOM NORDLIE har snudd det i Kongsvinger. I Aalesund er det omtrent som før Kjetil Rekdal kom. Er det kan hende en forskjell på de to?

I TV 2s analyse i går var hovedkonklusjonen hva angår AaFK at laget «mangler besluttsomhet», spillerne klarer ikke å bestemme seg for hva de skal gjøre, med eller uten ball. Kan hende var ikke det så ueffen oppsummering.

For å si det sånn: Tom Nordlie mangler ikke besluttsomhet. Han vet hvordan han vil ha det. Lenge før han kom til Kongsvinger, før han tok av østover fra E6, hadde han et krystallklart bilde på hvordan KIL skulle spille. Han ligner på Nils Arne Eggen og Egil Drillo Olsen i så henseende; de har også en fotballfilosofi i bunn; de vet hvordan det lønner seg å spille fotball.

DERFOR GJØR DE det i prisnippet likt samme hvor de er, med lokale tilpasninger. Det siste er viktig. Det var derfor to så forskjellige spillere som Mini og Kent Bergersen begge kunne spille venstreving i et RBK-lag som grunnleggende spilte på samme måten.

Tom Nordlie har gått veien; han begynte i lavere divisjoner, han tok steg for steg. Han fikk aldri muligheten til å starte i eliteserien. Det gjorde ikke for eksempel Erik Hamrén heller, og faktisk ikke Drillo og Nils Arne. Det vil si; begge de to startet - tilfeldigvis - på toppen, men de tok begge et skritt tilbake derfra, til lag som Orkdal og Fossum.

De fikk begge muligheten til å prøve ut idéene sine på lavere nivå, før de tok dem i bruk på de aller beste lagene.

FOR Å SI det sånn: Skal du forsøke å påvirke laget ditt til å spille på én bestemt måte, må du selv vite hvordan det skal se ut. Tom Nordlie snakker ikke om mange ting (selv om han sier det samme på mange forskjellige måter). Han utvider rommet for kreativiteten ved å stramme inn antall valg for hver enkelt spiller; «du løper dit, eller dit, og du skal spille ballen sånn, eller sånn!».

Det høres kan hende ikke ut som noe godt utgangspunkt for kreativiteten, men det er det: Den som skal skape noe, må først ha etablert et grunnlag å skape det på.

HAR SNUDD DET: Tom Nordlie ser nok en gang ut til å være på vei mot en vellykket redningsaksjon. Denne høsten i Kongsvinger. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
HAR SNUDD DET: Tom Nordlie ser nok en gang ut til å være på vei mot en vellykket redningsaksjon. Denne høsten i Kongsvinger. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer

Rent fotballfilosofisk er Tom Nordlie en ekte etterkommer av det beste i norsk fotball; Drillo og Eggen. Kan hende har han gjort det litt vanskeligere enn nødvendig for seg selv ved nesten utelukkende å snakke om den ene av dem (Eggen), som om de to grunnleggerne av den norske, gjennombruddshissige stilen er veldig forskjellige.

DE TO ANDRE tydeligste i dagens norske toppfotball, Kåre Ingebrigtsen og Henning Berg, virker i større grad å prøve å dra ut det som er felles hos Drillo og Eggen.

Kanskje har Tom Nordlie gjort det unødvendig vanskelig for seg selv på andre måter også. Det kan hende, men denne artikkelen handler ikke om det.

Den er bare et lite forsøk på å peke på de meget sterke faglige ferdighetene hos en trener som innimellom har kamuflert dem litt bedre enn han burde ha gjort.

Hva gjør Nordlie som ikke Rekdal gjør?
INGEN REKA-EFFEKT: Mens Aalesund fortsatt sliter etter at Kjetil Rekdal overtok styringen.