Hva han Kahn!

Nærmest på egen hånd sendte Oliver Kahn (33) et hanglende Tyskland til semifinalen. Men nå tror Kahn det er like før Tyskland finner storformen.

Mens David Seaman gråt, pustet Kahn lettet ut. Rollene var snudd på hodet fra da England slo Tyskland 5-1 i VM-kvaliken i München. Men Kahn tillot seg ikke å smile. Det gjør han nesten aldri - før målet er nådd. På nytt beviste han at han er blant VMs desidert beste enkeltspillere.

«Mannen med de tusen hender», som han kalles i Tyskland, var den reineste edderkoppen mot USA. To ganger (etter 16 og 29 minutter) stoppet han Landon Donovan med fri bane mot mål. Og redningen på Gregg Berhalters avslutning fire minutter etter pause var en akrobatisk refleks som fikk den tyske fotballfansen til å spontanforeslå Kahn som landets neste kansler. Faktum er at Kahns kanonform aleine kan vinne VM for Tyskland. En helt annen sak er at USA sannsynligvis ble snytt for straffe da ballen spratt videre rett i hånda på Torsten Frings.

- Jeg forsøker naturligvis å bidra med alt som er mulig. Men jeg har også et lag foran meg som slåss, kjemper og hjelper meg. Jeg gjør mitt, men det er laget som står bak suksessen, sa Kahn til det tyske nyhetsbyrået DPA etter kampen.

Fordel for USA

Michael Ballacks hodestøt etter 39 minutter ble kampens eneste scoring. For et tysk lag som tydelig mangler kreativ skaperkraft i midtbaneleddet, ble resten av kampen en desperat forvarskamp.

- En slik kamp er ekstremt anstrengende. Jeg tror ikke vi hadde gått i oppløsning om vi hadde fått et baklengsmål, men da hadde dette blitt svært vanskelig for oss. Den mentale belastningen på meg som målvakt er enorm. Det varme været kostet også mye krefter og energi. Til slutt var jeg helt ferdig, sier Kahn.

Han mener at de europeiske VM-lagene har en klar ulempe i forhold til lagene fra andre kontinenter.

- Amerikanerne krevde mer av oss enn vi egentlig var gode for. Selv om de hadde to mindre hviledager enn oss, hadde de utrolig mye kraft og kondisjon. Vi måtte legge alt vi hadde i vektskåla.

- Denne kampen var et typisk eksempel på hvor mye det betyr at landslaget vårt er sammensatt av spillere med 70 kamper i kroppen fra sesongen i Europa. På motsatt banehalvdel sto et mannskap med 25 kamper og 20 uker til å forberede VM. Det er ganske enkelt slående hvor stor konkurransefordel lag som disse har i denne turneringen, sier Kahn, som i går jubilerte med landskamp nummer 50.

Ekstremt gjerrige

Kahn er enig med de som mener Tyskland har hanglet seg videre til nå.

- Vi må spille bedre fotball for å nå finalen. Vi må prestere maks i 90 minutter. Men alt er mulig i en semifinale. Vi må bite tennene sammen og by på bedre fotball. Men jeg tror at vi eksploderer når som helst prestasjonsmessig.

Dessuten viser det seg jo vanskelig å slå mannskapet til landslagssjef Rudi Völler.

- En eller annen gang tar dette slutt, men man må først slå oss. Man ser jo hvor vanskelig det er for andre lag å slå oss. Når man oppsummerer hittil, og ser at vi bare har ett baklengsmål så langt, ja det er jo egentlig sensasjonelt, sier Kahn.

Som ikke vil høre snakk om at Tyskland har hatt flaks:

- Flaks? Hva er det? Flaks må du jobbe hardt for i fotball, noe du tiltvinger deg. Flaks er ikke noe du får i presang.

KAHNONSPILL: Oliver Kahn vartet opp med praktspill mellom stengene mot USA. - Jeg gjør mitt, men det er laget som står bak suksessen, sa en ydmyk Kahn etter kampen. Rundt ham på det lille bildet svermer landsmannen Christoph Metzelder og USAs Brian McBride.