Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hva har disse fire til felles?

Hint: De har alle et spesielt forhold til dagen i dag.

KJENTE FJES: Mary-Kate og Ashley Olsen, Lars Berger og Fidel Castro har alle et noe spesielt forhold til fredag den 13. Alle foto: NTB / Scanpix
KJENTE FJES: Mary-Kate og Ashley Olsen, Lars Berger og Fidel Castro har alle et noe spesielt forhold til fredag den 13. Alle foto: NTB / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Fredag den 13. har bestandig vært en dag de overtroiske har knyttet til ulykker, tradisjoner og katastrofer.

Hva som er opprinnelsen til denne ideen om at fredag den 13. betyr uhell, er ikke helt fastslått, men den generelle oppfatningen er at fredag er en uheldig dag og 13 et uheldig tall. De to kombinert? Det kan kun bety trøbbel.

Skulle du være et av de menneskene som lider av en frykt for fredag den 13, da lider du av friggatriskaidekafobi. Og er så tilfellet, kan du trøste deg med at neste ikke kommer før i desember. Statistisk sett er det derimot 212,35 dager mellom hver gang.

Heller ikke i idrettens verden slipper man helt unna overtroen, men hvorvidt det er uhell, hell eller noe annet som er skyld i de følgende episodene skal forbli usagt.

Hell eller uhell? Den mest framtredende i seinere tid, er Tiger Woods' som den 13. mai 2005 mistet cuten for første gang på sju år på PGA-touren. For å sette det i ytterligere perspektiv, hadde han på dette tidspunktet rekorden og hadde klart cuten hele 142 konkurranser på rad.

EM i 2008 var en helsvart affære for det franske landslaget som bare to år tidligere spilte VM-finale mot Italia (les: Zidane vs Materazzi).

HARDE TAK: Roller derby er ingen spøk. Det går hardt for seg når damene suser rundt i ringen på rulleskøyter. Foto: AFP PHOTO / HO / Angelo KEHAGIAS
HARDE TAK: Roller derby er ingen spøk. Det går hardt for seg når damene suser rundt i ringen på rulleskøyter. Foto: AFP PHOTO / HO / Angelo KEHAGIAS Vis mer

Fredag den 13. juni i 2008 gikk de hodestups ut av EM da de tapte hele 4-1 for Nederland. Dirk Kuyt, Robin van Persie, Wesley Sneijder og Arjen Robben scoret for de oransje, mens Thierry Henry sto for det franske trøstemålet.

Men det finnes lyspunkter på denne merkedagen også - i alle fall sett med norske øyne.

Fredag den 13. mars 2009 gikk Lars Berger inn til den nest siste av sine seks verdenscupseiere i skiskyting i Vancouver. For å gjøre dagen komplett gikk Ole Einar Bjørndalen inn til 2. plass - 14 sekunder bak Berger.

Nummer 13 Det er også mye overtro knyttet til selve tallet 13. Nummer 13 benyttes for eksempel ikke lenger i Formel 1, da det har gått særdeles dårlig med de tre sjåførene som har prøvd seg. Ingen liv har gått tapt, men det er likevel ingen som har kjørt med det uhellsvangre startnummeret siden 1976.

I triathlon benyttes ikke nummer 13 i det hele tatt, mens i fotballklubbene Reading, Norwich, Notts County og Bryne (!) reserveres drakt nummer 13 til supporterne. I Shrewsbury Town går de til og med så langt som å holde av nummer 13 til en av tilhengerne som vinner en konkurranse før sesongen sparkes igang.

En idrett som derimot ikke er redd for å bruke nummer 13, er den noe obskure grenen «roller derby».

A-ROD: Alex Rodriguez har vært i hardt vær etter at det kom for en dag at han har drevet med anabole steroider. Foto: Drew Hallowell/Getty Images/AFP
A-ROD: Alex Rodriguez har vært i hardt vær etter at det kom for en dag at han har drevet med anabole steroider. Foto: Drew Hallowell/Getty Images/AFP Vis mer

En rund bane, ti (stort sett) damer på rulleskøyter, verneutstyr og nærkontakt. Og poenget? 13 er det vanligste draktnummeret.

Store navn Heller ikke Wilt Chamberlain var videre engstelig for drakte med 13 på ryggen. Husket som en av de virkelig store i NBA-historien, ble Chamberlain historisk da han scoret 100 poeng i en enkelt kamp.

Han ble også tatt med på 13 All-Star-lag i løpet av karrieren sin. Selv mente han at nummeret derimot betydde uhell for hans motstandere. Kanskje var han litt overtroisk likevel.

Og store idrettsutøvere med nummer 13 har ikke nødvendigvis vært sjelden vare. I fotballens verden spilte både Michael Ballack, Eusebio og Gerd Müller med ulykkestallet.

I NHL er Mats Sundin den største profilen, mens Kurt Warner og Dan Marino representerer de amerikanske fotballspillerne i NFL.

Alex «A-Rod» Rodriguez, som har vært innblandet i en større doping-skandale i senere tid, spilte også med nummer 13, og innenfor basketballen finner vi nevnte Chamberlain og Steve Nash.

Castro, Olsen og Tupac Tar vi sjansen på å bevege oss utenfor idrettens verden et lite øyeblikk, er det også en rekke store personligheter som har et forhold til fredag den 13.

OPS: Tiger Woods mistet cuten for første gang på 143 forsøk fredag den 13. mai 2005. Foto: AP Photo/Ng Han Guan
OPS: Tiger Woods mistet cuten for første gang på 143 forsøk fredag den 13. mai 2005. Foto: AP Photo/Ng Han Guan Vis mer

Fredag den 13. august i 1926 ble Fidel Castro født på Cuba, og nesten 60 år senere, fredag den 13. juni 1986, så tvillingene Mary-Kate og Ashley Olsen dagens lys for første gang.

Men som vanlig kan ikke alt være fryd og gammen - i alle fall ikke denne dagen. Og den 13 september 1996 gikk rapperen Tupac Shakur bort da han ble skutt fra en forbipasserende bil i Las Vegas.

100: Wil Chamberlain ble legendarisk da han satte 100 poeng i en og samme kamp med nummer 13 på ryggen. Selv mente han det betydde ulykke for hans motstandere. Foto: AP Photo/Paul Vathis, File
100: Wil Chamberlain ble legendarisk da han satte 100 poeng i en og samme kamp med nummer 13 på ryggen. Selv mente han det betydde ulykke for hans motstandere. Foto: AP Photo/Paul Vathis, File Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling