Hva har Solskjær, Breivik, Høgmo, Kyvåg, Solbakken og Hansen til felles?

Svar: De går sammen om å heie på Jens.

NY STØTTEPASNING: Ole Gunnar Solskjær (t.h.) dukket opp som gjestetaler på Arbeiderpartiets landsmøte i 2011. Til stor begeistring fortalte han om sin Ap-sympati. Foto: Morten Holm / Scanpix
NY STØTTEPASNING: Ole Gunnar Solskjær (t.h.) dukket opp som gjestetaler på Arbeiderpartiets landsmøte i 2011. Til stor begeistring fortalte han om sin Ap-sympati. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går kjøpte mangemilliardæren Olav Thon helsides annonser i avisene for å uttrykke sin støtte til Fremskrittspartiet. I Dagbladet i dag kommer seks av Norges mest profilerte trenere med en bønn om å bevare idrettens fellesskapstanke.

Det siste kronikkforfatterne tenker på, er å rykke inn noe som helst til støtte for Fremskrittspartiet.

- Vi må slutte opp om den idrettsmodellen som har vært. Og det opplever jeg at Arbeiderpartiet ønsker å gjøre, sier Norway Cup-general og mangeårig håndballtrener Frode Kyvåg.

- En Arbeiderparti-regjering vil garantere bygging av gode idrettsanlegg, mener Rosenborg-trener Per Joar Hansen.

- Det er noen krefter på høyresida som påstår at det ikke går an å nå toppen med den sosialdemokratiske tankegangen. Men det gjør det, fastslår den OL-, VM- og EM-vinnende håndballtreneren Marit Breivik.

- Det som står i denne kronikken, kan vi skrive under på sammen, sier Per-Mathias Høgmo i svenske Djurgården.

Skremt Kyvåg
Frode Kyvåg frykter for hva som skjer med spillmonopolet ved et regjeringsskifte:

 

- Norsk Tipping har ikke samme forankring lenger. Den må gjenvinnes. Vi kan ikke få en Frp-modell hvor alle utenlandske spillselskaper kan boltre seg i det norske markedet. Jeg tror ikke slike firma bryr seg om å få lagt en kunstgressbane til Namsos, sier Kyvåg til Dagbladet.

- Modellen i dag er trang nok som den er. Den kan ikke tulles med. Tanken skremmer meg. De utenlandske firmaene er ute etter å tjene penger, mens Norsk Tipping skal generere penger til norsk idrett og kultur, fortsetter han.

- Og se på Frp: Den bærekraft-rapporten de la fram nylig. Der tar de til orde for å gå bort fra dagens flyktningekonvensjon. Det er nesten så jeg ikke tror det jeg hører. Og dette godtar de tre andre partiene - KrF, Venstre og Høyre? Hvor frenetisk opptatt er de da av å sikre seg selv statsrådposter? sier Kyvåg.

Vi står overfor et veivalg, mener Bækkelaget-veteranen:

- Man kan ikke love skattelette i milliardklassen, og samtidig si det er krise i Helse- og Omsorgs-Norge. Halvparten av de som jobber der, er våre nye landsmenn. Hva skulle vi gjort uten dem? Jeg blir bare trist og lei meg, og må lure på hvilke verdier Frp-politikere som Christian Tybring-Gjedde og Per Willy Amundsen representerer.

- Jeg har i hele mitt liv sett på hvordan vi kan gjøre hverandre gode. Så for meg er denne kronikken en klar appell for rødgrønn regjering, fastslår Kyvåg.

Solskjær er rød
Fra Tippeligaen er to trenere representert blant kronikkforfatterne: Ole Gunnar Solskjær (Molde) og Per Joar Hansen (Rosenborg). Solskjær sa dette da han talte til Arbeiderpartiets landsmøte i 2011:

BRYR SEG: Marit Breivik har vært med på å utarbeide Ap's partiprogram. Foto: Bjørn Langsem
BRYR SEG: Marit Breivik har vært med på å utarbeide Ap's partiprogram. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg spilte med rød dress i mange år. Jeg vet hvor jeg hører hjemme. Jeg er ganske rød. Jeg setter utrolig stor pris på den jobben dere gjør. Det er dere som har gjort dette landet til det det er. Det har gjort at mange har fått bli det de i dag har blitt, og som har gitt meg muligheter, sa Solskjær.

Suksessen til norsk idrett er bygd på fellesskapstanken, mener treneren for Tippeligaens tetlag Per Joar Hansen:

- Vi blir best sammen. Vi har fått et samfunn hvor man tror blir god alene. Men de verdiene er feil, sier RBK-treneren, og legger til:

- Det er ingen hemmelighet at jeg stemmer Ap - jeg er også medlem av partiet - og jeg tror det er det partiet som best tar vare på fellesskapsverdiene.

- Men når du sier «vi har fått et samfunn hvor man tror man blir god alene» - har Ap, som har vært i posisjon i to perioder, vært gode nok til å fremme fellesskapstanken da?

- Det er alltid vrient å svare på. Samfunnet er hele tida i endring. Det ser jeg som trener også: Ungdommene som kommer opp har et annet bilde på seg selv enn min generasjon hadde. Alle må tilpasse seg den nye virkeligheten, det gjelder også Ap.

Håper på Ap-spurt
Hansen vil ikke helt gi opp håpet om at statsministeren heter Jens Stoltenberg også i tida etter 9. september:

SKREMT:  Frode Kyvåg. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SKREMT: Frode Kyvåg. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Håpet er at det skjer som på fotballbanen - at Ap setter inn en sluttspurt. De må ha fortsatt tro på konseptet, og de må tydeliggjøre forskjellene mellom dagens regjering og den borgerlige, enda mer enn det som er gjort til nå. På meg virker det som at den andre sida viser tegn til at de ikke helt vet hva de vil. Kan hende blir de usikre i forsvar mot slutten, og slipper inn noen stygge baklengsmål, sier «Perry».

Frykter steinaldernivå
- Jeg ser hvor utrolig viktig det er at alle barn og ungdommer, uavhengig av geografisk ståsted og forutsetninger, får muligheten til å delta i utdanningssamfunnet - og i idretten, sier Per-Mathias Høgmo.

- Man blir ikke god alene. Man blir god sammen med andre, fastslår han, som - i likhet med medforfatterne - er helt klar på at spillmonopolet må bevares.

- Det er selve grunnsteinen i vårt arbeid. Det å overlate dette til tilfeldighetene, vil være å sette Norge tilbake til steinaldernivå, sier Høgmo.

- Handler om å bry seg
- Det viktige for meg er at det ikke er noen motsetning mellom å dyrke fellesskapet, og samtidig løfte hvert enkelt individ. Det er noen krefter på høyresida som påstår at det ikke går an å nå toppen gjennom den sosialdemokratiske fellesskapstankegangen, sier Marit Breivik.

HÅPER PÅ SPURT: Rosenborg-trener Per Joar Hansen.   Foto: Bjørn Langsem
HÅPER PÅ SPURT: Rosenborg-trener Per Joar Hansen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Men det gjør jo det. Det er ingen motsetning. Og dette handler ikke om at alle skal behandles likt, sier hun videre.

- I mitt hjerte, slik jeg har vokst opp, handler det om å bry seg om andre. Du kan unne og glede deg med dem som fortjener det, og gi omsorg til de som trenger støtte. Den helheten er det viktig å ta innover seg, og det er en av grunnene til at jeg tilhører Arbeiderpartiet. Jeg har også stemt SV i yngre dager, men Ap har større gjennomføringskraft i mange flere saker, sier Breivik, som satt i komiteen som la fram Ap's partiprogram tidligere i år.

Unikt samarbeid
- Dette er en fin måte å vise hvor vi står. Vi støtter saken veldig, sier Breivik om kronikk-samarbeidet mellom henne og de fem andre trenerne.

- Vi har diskutert litt, og sett på hva vi kan stå for i fellesskap, forklarer Per-Mathias Høgmo, trener i svenske Djurgården.

BRUK STEMMEN: Per-Mathias Høgmo. Foto: Jacques Hvistendahl
BRUK STEMMEN: Per-Mathias Høgmo. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det som står i denne kronikken, kan vi skrive under på sammen. Derfor føler vi dette var riktig å gå ut med. Det er aktuelt med tanke på valget, og det er viktig rent generelt - med tanke på hvilket samfunn vi mener vi bør ha.

Ståle Solbakken, som nylig overtok F.C. København-ansvaret igjen, har også uttalt at han «alltid har stemt Arbeiderpartiet».

- Jeg tror det er viktig at folk viser engasjement, det ligger i idrettens natur, sier Ap-medlemmet Per-Mathias Høgmo.

TROFAST AP-ER: Ståle Solbakken. Foto: Erik Berglund
TROFAST AP-ER: Ståle Solbakken. Foto: Erik Berglund Vis mer

- At man har ulike meninger er helt strålende - det er lov i Norge. Men igjennom dette viser vi at vi bryr oss, og vi håper det er et signal til alle om at man må vise engasjement - og stemme ved valget.