Hva har Zidane, Jordan og Tiger til felles?

Alle har inspirert VM-jentene våre. Se lista!

PARIS (Dagbladet.no): Når de norske håndballheltene løper ut på banen i VM-semifinalen her i den franske hovedstaden i morgen, vil de forhåpentligvis imponere og inspirere mange idrettsglade mennesker hjemme i Norge.

Da landslagsspillerne selv var yngre, hadde de selv forbilder de så opp til.

Men ikke alle var håndballspillere. Gro Hammerseng ble trollbundet av basketlegenden Michael Jordan. Katja Nyberg digget ballfølelsen til Zinedine Zidane og kantspillerne Kari Mette Johansen og Ragnhild Aamodt inspireres av golfesset Tiger Woods.

Dagbladet.no har spurt alle håndballjentene om hvilken idrettsutøver de har latt seg inspirere av:

Else-Marthe Sørlie Lybekk

- Heidi Sundal var selvfølgelig forbildet mitt, et naturlig valg siden hun også var strekspiller. Jeg kan også bli inspirert av andre utøvere som er aktive nå, men det er ingen spesielle jeg følger.

Gro Hammerseng

- Jeg blir veldig lett imponert av idrettsprestasjoner, enten det er friidrett, håndball, fotball eller andre idretter. Da jeg var mindre ble jeg inspirert av Michael Jordan, som var helt fantastisk. Han var den store helten. Nå er det veldig tøft å se på Ole Einar Bjørndalen og det var morsomt da Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus herjet. Det er morsomt å se at utøvere når målene sine etter å ha lagt ned så mye arbeid som disse har gjort.

FORBILDER SELV: De norske håndballjentene, som søndag kan vinne VM-gull, blir beundret av mange. Men de har selv også sine forbilder, som de har sett opp til/ser opp til. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
FORBILDER SELV: De norske håndballjentene, som søndag kan vinne VM-gull, blir beundret av mange. Men de har selv også sine forbilder, som de har sett opp til/ser opp til. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Katja Nyberg

- Jeg synes Zinedine Zidane var et godt forbilde.

- På grunn av nedskallingen?

- Hehe, nei, men på grunn av den ballfølelsen han hadde og spillestilen hans på banen. Jeg synes også Carolina Klüft og Ole Einar Bjørndalen er helt rå.

Katrine Lunde Haraldsen

- Jeg har ikke noe idrettsforbilde nå, men så jo opp til Cecilie Leganger tidligere. Jeg må faktisk innrømme at jeg faktisk ser og har sett veldig lite idrett på tv.


Vigdis Hårsaker


- Jeg så opp til Simen Muffetangen da han spilte. Han var veldig teknisk og gjorde ting på håndballbanen som de fleste andre ikke var i nærheten av.

Terese Pedersen


- Det er mange håndballspillere jeg opp gjennom åra har sett opp til, men kanskje aller mest Anja Andersen. Jeg har også latt meg inspirere av andre idrettsutøvere, som Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen.
Hva har Zidane, Jordan og Tiger til felles?

Kari Aalvik Grimsbø


- Jeg har ikke noe spesielt forbilde, men jeg har jo fulgt med på all mulig idrett. Det er mye inspirerende som har skjedd innen norsk sport, men det er ingen spesielle personer jeg har sett opp til.

Anette Hovind Johansen


- Jeg likte veldig godt Cathrine Svendsen da jeg var liten, for hun var utrolig god. Jeg trodde at du var så god, da slapp du å spille forsvar. Derfor ville jeg bli like god som henne. Men nå har jeg blitt glad i å spille forsvar. Det er også imponerende å se folk som presterer år etter år, samtidig som konkurrentene gjør alt de kan for å ta dem igjen.

Linn-Kristin Riegelhuth


- Jeg har sett mange gode spillere som jeg har sett opp til, både på herre- og damesida. Men det er ingen spesielle som har inspirert meg.

Kari Mette Joahnsen


- Jeg ser veldig opp til Tiger Woods, som har vært på toppen veldig lenge tross sin unge alder. Jeg har spilt litt golf i halvannet år nå, men får ikke tid til å trene så mye. Det er vel heller noe jeg kan drive med når jeg slutter med håndballen.

Gøril Snorroeggen


- Jeg har ikke noe spesielt forbilde, men det er mange utøvere som imponerer meg. Da jeg var mindre så jeg veldig opp til Ivano Balic på Kroatia og Glenn Solberg. Nå blir jeg veldig imponert over individuelle idrettsutøvere. De ofrer så utrolig mye og så er det meste bare opp til dem selv.

Linn Jørum Sulland


- Den jeg holdt høyest da jeg var mindre var vel Susann Goksør Bjerkrheim. Mest fordi hun var så veldig god, men kanskje også litt fordi hun var fra Oslo. Nå gleder jeg meg veldig over norske utøvere som lykkes, og så ser jeg mye på tennis.

Karoline Dyhre Breivang


- Da jeg var liten så jeg opp til Ingrid Steen og Heidi Sundal. Nå blir jeg imponert over det Carolina Klüft gjør, for hun er så allsidig. Jeg er egentlig alltetende når det gjelder sport, og siden jeg trener en del på toppidrettssenteret er det gøy å følge med på andre utøvere jeg treffer der.

Marit Malm Frafjord


- Da jeg var liten så jeg nok opp til spillere som Kjersti Grini og Susann Goksør Bjerkrheim. Men da jeg ble strekspiller for fem år siden, begynte jeg å følge med på Elisabeth Hilmo. Da hadde jeg noe å strekke meg etter.

Ragnhild Aamodt


- Jeg hadde ikke noe spesielt idol da jeg var liten, så jeg har ikke hatt ett forbilde som har betydd mye for meg. Men jeg har stor respekt for utøvere som Tiger Woods og Lance Armstrong, med tanke på hvor hardt de har jobbet og alt de har oppnådd.

Tonje Nøstvold

- Da jeg var liten var Grit Jurack forbildet mitt, mest fordi vi begge hadde draktnummer fire. Men det er ikke det samme lenger, for nå har jeg jo spilt mot henne.

HAMMERSENGS FORBILDE: Michael Jordan var helt fantastisk, mener Gro Hammerseng.
JOHANSENS FORBILDE: Tiger Woods er Kari Mette Johansens forbilde, blant annet fordi hun selv spiller golf.
NYBERGS FORBILDE: Zinedine Zidane inspirerer Katja Nyberg, men ikke fordi han skallet ned Marco Materazzi under fotball-VM i fjor.