Dansk landslagstrener om netthets:

- Hva i helvete innbiller de seg?

Den danske landslagstreneren Nikolaj Jacobsen opplever å få hatfulle meldinger tilsendt på sosiale medier. Nå tar han et oppgjør med nettrollene, som kommer med kritikk av både utseende og vekten hans.

TAR OPPGJØR: Den danske landslagstrenere, Nikolaj Jacobsen, deler detaljer i hatfulle meldinger han mottar på nett. Foto AFP/NTB
TAR OPPGJØR: Den danske landslagstrenere, Nikolaj Jacobsen, deler detaljer i hatfulle meldinger han mottar på nett. Foto AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Noen kommer med kommentarer om utseendet mitt. Om at jeg er feit og stygg.

Det sier den danske landslagstreneren i håndball for herrer, Nikolaj, Jacobsen, til bt.dk.

Debatten startet for to måneder siden, etter at Jacobsen dagen før VM-finalen mottok hatfulle meldinger på sosiale medier.

Deretter satt Jacobsen seg ned på en virituell pressekonferanse i Kairo og tok et oppgjør med nettrollene.

I etterkant av pressekonferansen har debatten eksplodert både blant politikere, TV-programledere og X Factor-deltakere. Flere av dem har også valgt å publisere innholdet i de hatfulle meldingene de mottar i sosiale medier.

Avslører innhold

Nå avslører også Jacobsen innholdet i meldingene han mottar. Han blir blant annet kritisert for hvordan han tygger tyggegummi, trenerstilen sin, og også langt mer personlige ting, forklarer han.

Noen kommenterer også utseendet hans.

- De kom under verdensmesterskapet, men det var neppe så mange som da vi røk ut av EM i fjor, der var det ganske mange fler som handlet om hvordan jeg ser ut, forklarer Jacobsen.

- Det kan også være at jeg er arrogant, dum, selvopptatt og lignende, sier Jacosen, som ikke forstår folks behov for å skjelle han ut.

JUBEL: Her feirer de norske håndballjentene EM-gull. Se alt fra håndball-EM på Viaplay her: https://viaplay.no/sport/handball/handball-em" Vis mer

Ber folk tenke seg om

Jacobsen forklarer at han prøver å ikke bry seg. Det han derimot ikke tolererer er når han får tilsendt meldinger personlig, forklarer han.

- Når du sender en slik melding til andre mennesker eier du ikke samvittighet eller så er du ikke sosialt oppegående. Jeg kunne aldri tenkt meg å sende en melding til en annen person og sagt at de var feite eller stygge. Eller for øvrig forstyrre andres arbeid.

- Hva i helvete er det folk forestiller seg? Før du trykker på send må du telle til ti og vurdere om det er en melding du selv vil motta, sier han.

Gjenspeiler ikke virkeligheten

Paradokset for 49-åringen, som flyttet hjem til Danmark i 2017 etter å ha vært trener for den tyske håndballklubben Rhein-Neckar Löwen , er at innholdet i Messenger-innboksen hans ikke gjenspeiler responsen han får i det virkelige livet.

- Det er en helt vill kontrast til det virkelige liv. Det er det mest groteske tror jeg. At det kan være en så vanvittig forskjell.

- I det virkelige liv har jeg bare møtt glade og snille mennesker. Jeg har ikke møtt en eneste person som har sagt noe av det som har blitt skrevet online. Og det er derfor det er litt feigt å sitte på nettet og gjøre det, sier Jacobsen, som understreker at han også får vennlige meldinger på sosiale medier.

Jacobsen svarer aldri kritikerne og sletter kontinuerlig meldingene som kommer inn.

Landslagstreneren forteller også at i tre av fire tilfeller er tilbakemeldingene fra kvinner eller et eldre publikum.

- Dette er den samme type mennesker som oppfordrer til at det må bli slutt på mobbing, også setter du deg ned tre minutter senere og baksnakker noen andre i et kommentarfelt eller via en melding. Da er du ikke en dritt bedre selv, understreker han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer