SEIERHERREN: Anders Jacobsen overrasket med en knusende seier i hoppukeåpninga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SEIERHERREN: Anders Jacobsen overrasket med en knusende seier i hoppukeåpninga. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

- Hva kan man forvente av en som for kort tid siden var hoppensjonist?

Østerrikske aviser om Anders Jacobsen.

INNRBRUCK/GARMISCH PARTENKIRCHEN ( Dagbladet): Seks år etter at han vant Hoppuka som siste nordmann, og etter et år som ekspertkommentator på NRK, klatret Anders Jacobsen i går kveld helt til topps på seierspallen i Oberstdorf.

Det går på ingen måte upåaktet hen i Mellom-Europa. Nyttårsaften hylles Jacobsen bredt i avisene i hoppgale Østerrike.

Der blir ikke seieren bare sett på som overraskende - men som helt uventet, og smått sensasjonell. På forhånd skrev avisene spalte opp og spalte ned om duellen mellom Gregor Schlierenzauer og Severin Freund. Men etter rennet i Schattenbergbakken, måtte de skifte fullstendig fokus.

«Und dann kam alles Anders», lyder tittelen i Kurier. «Og så kom noe fullstendig annet.» De sikter til duellen det var bygd massivt opp til mellom tyskerne og østerrikerne.

- Ingen hadde tenkt på det «At en hopper fra et annet land kunne forstyrre denne tysk-østerrikske tosomheten, hadde vel ingen tenkt på. Så kom noe fullstendig annet», fastslår de.

Kurier skriver at ingen hadde sett på Jacobsen som en av favorittene.

«Hva kan man forvente av en som for kort tid siden var hoppensjonist, og som landet på 25.- og 27.-plass i generalprøven i Engelberg?» spør de retorisk.

«Pensjonist snappet seieren fra Gregor», skriver Kronen Zeitung, og refererer til at hjemmehåpet Gregor Schlierenzauer - som for øvrig hadde sitt gjennombrudd samtidig med Anders Jacobsen i 2006/2007-sesongen - fikk bank.

- Anders var femragende i denne bakken. Og han har en svært god trener, sier Schlierenzauer til avisen.

Hylles av Goldberger Treneren heter altså Alexander Stöckl, og kommer fra Østerrike, hvilket det også gjøres et stort poeng av i avisspaltene.

I sin spalte i samme avis, hyller den tidligere storhopperen Andreas Goldberger - under tittelen «Anders, Lotto-vinneren», Jacobsens innsats. Goldberger mener Jacobsen var den tøffeste av alle under de vanskelige vindforholdene.

«I vindlotteriet risikerte han mer enn alle andre», fastslår Goldberger, og viser til måten Jacobsen taklet problemene ut fra hoppkanten på i finalehoppet.

Trekamp Tiroler Tageszeitung mener Jacobsens seier gjør Hoppuka mer spennende.

«Takket være Anders Jacobsens seier i Oberstdorf, ser det nå ut til å bli en trekamp. I de andre hovedrollene: Gregor Schlierenzauer (Østerrike) og Severin Freund (Tyskland)», skriver de under tittelen «Anders als erwartet», som altså ikke betyr «Anders, som ventet», men det stikk motsatte.

Dyrker Freund Den tyske storavisa Bild fokuserer utelukkende på Severin Freunds tredjeplass i utgaven nyttårsaften. Tyskland er sulteforet på suksess i hoppbakken, og dyrker Freunds framganger for hva det er verdt.

Etter flere år der nabolandet - det langte mindre Østerrike - har tråkket på den tyske stoltheten, øyner stornasjonen håp igjen.

Hoppuka fortsetter med kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen i dag, før hopperne bevilger seg selv en liten nyttårsfeiring. Det foregår i sømmelige former. Også NRKs Arne Scheie, og makker Espen Bredesen, pleier å ta del i festlighetene.

MASSIV OMTALE: Hoppuka får store overskrifter i østerrikske aviser. I dag er det Anders Jacobsen som stjeler dem. Foto: Anders Skjerdingstad
MASSIV OMTALE: Hoppuka får store overskrifter i østerrikske aviser. I dag er det Anders Jacobsen som stjeler dem. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer