Hva nå Liverpool? - Som spiller er Suárez uerstattelig

Slik blir livet etter Suárez.

FLYTTER TIL SPANIA: Liverpool-supporterne har sett Luis Suárez for siste gang i den røde drakta. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
FLYTTER TIL SPANIA: Liverpool-supporterne har sett Luis Suárez for siste gang i den røde drakta. AFP PHOTO / PAUL ELLIS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av tidenes beste Liverpool-spillere er solgt til Barcelona for rundt 750 millioner kroner. Supporterne må forberede seg på livet uten Luis Suárez (27). De fleste lurer nok på hva det vil innebære. Hvordan skal de erstatte mannen manager Brendan Rodgers bygget hele laget rundt?

- Som spiller, tror jeg Suárez er uerstattelig. Det finnes ingen andre som har de samme kvalitetene. Ikke av de som er tilgjengelige, sier Tor-Kristian Karlsen til Dagbladet.

- Får ikke storfiskene Så seint som i januar 2013 var Karlsen direktør i den franske storklubben Monaco. Nå jobber 39-åringen som rådgiver for flere av de største klubbene i Europa. Få nordmenn kjenner bedre til mekanismene som rår i internasjonal toppfotball. Overfor Dagbladet er Karlsen klar på at Liverpool-fansen ikke kan forvente seg noen av samme kaliber som Suárez til klubben.

- De spillerne er enten i storklubber allerede - eller på vei til de aller beste. Liverpool er ikke i posisjon til å sikre seg storfiskene.

STYRTE MONACO: Tor-Kristian Karlsen (t. h.) har tidligere vært direktør i Monaco, hvor han blant annet ansatte Claudio Ranieri som manager. Foto: REUTERS/Olivier Anrigro
STYRTE MONACO: Tor-Kristian Karlsen (t. h.) har tidligere vært direktør i Monaco, hvor han blant annet ansatte Claudio Ranieri som manager. Foto: REUTERS/Olivier Anrigro Vis mer

- Hvorfor ikke?

- De eneste som kunne vært tilgjengelig nå i den kategorien, er spillere som Falcao og James Rodriguez. Prisen deres ligger rundt 60-70-80 millioner pund. De tjener allerede så bra at det ikke er interessant å gå til Liverpool. Søramerikanske spillere vil også først prøve seg i Spania. Det er førstedestinasjonen. Slik er det alltid: Real Madrid og Barcelona er de heteste adressene - i tillegg til Bayern Munchen. London-klubbene Arsenal og Chelsea har også et fortrinn, for byen er mer attraktiv, sier Karlsen.

Store utfordringer Derfor er det ingen tvil om at Rodgers har en vanskelig oppgave foran seg.

- Han må finne en måte å få Liverpool til å fungere uten Suárez. Det vil si at Rodgers har en utfordring også på det taktiske planet. Hvordan få nok kvalitet inn i troppen, slik at laget leverer toppresultater over en hel sesong, er det viktige, mener Karlsen.

SJEFEN: Liverpool-manager Brendan Rodgers er mannen som må stake ut kursen uten Suárez. AP Photo/Jon Super,
SJEFEN: Liverpool-manager Brendan Rodgers er mannen som må stake ut kursen uten Suárez. AP Photo/Jon Super, Vis mer

Selv med de 750 millioner rapporterte kronene til disposisjon, blir ikke det lett. Det viste Liverpool selv i 2011, da pengene fra Fernando Torres' overgang til Chelsea blant annet ble brukt på bomkjøp som Andy Carroll, Charlie Adam og Stewart Downing. Den gangen var det derimot ikke Rodgers som var sjef på Anfield.

Et annet eksempel er den tilsvarende situasjonen Tottenham var i forrige sommer, etter Gareth Bales milliardbytte til Real Madrid. Det endte med en rekke feilslåtte investeringer.

- Gjør ikke samme feil En slik tabbe tror ikke Karlsen at Rodgers og Liverpool vil begå.

- Jeg tror også Tottenham-marerittet er litt mer komplisert enn at de gikk på en smell. Det viste seg etter hvert at klubben ikke hadde tillit til treneren (André Villas-Boas). Man vet heller ikke hvor involvert Villas-Boas var i kjøpene. Det er ikke et godt utgangspunkt for en kjøpefest, sier Karlsen og understreker at situasjonen ikke er den samme i Liverpool.

UAKTUELL: James Rodriguez går ikke til Liverpool, ifølge Karlsen.        AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
UAKTUELL: James Rodriguez går ikke til Liverpool, ifølge Karlsen. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

- Jeg tror Liverpool er i en annen posisjon. De har et mye mer solid fundament. Rodgers posisjon er veldig sterk. Han har nok det siste ordet i eventuelle kjøp. Slik blir ikke Tottenham-eksempelet like relevant.

God kontroll Det som likevel er relevant å spørre seg om, er hvilken strategi Liverpool vil velge. Kommer klubben til å hente en direkte erstatter for Suárez, eller gjør de som Tottenham og henter et helt nytt lag? Uansett hva klubben lander på, tror Karlsen de har god kontroll.

- Jeg vet de har investert mye i kartlegging av spillere. De tok blant annet over hele speiderapparatet til Manchester City for et par år siden. De studerer spillere veldig nøye.

- Liverpool har allerede sikret seg Adam Lallana (26), som vil tilføre litt mer kvalitet i den siste tredjedelen av banen. Jeg forventer at Rodgers bringer inn en type til som kan spille like bak spissen. Jeg har en ganske god kilde på at de var ute etter Alexis Sanchez, som gikk til Arsenal. Nå vet jeg at de ser på Xherdan Shaqiri (22). Hvis de klarer å tilby en appellerende lønn, kan de få ham. Det tror jeg vil være et veldig godt kjøp.

Mer avhengig av kollektivet Det er ingen hemmelighet at Liverpools spill i all hovedsak var bygget rundt Suárez. Med uruguayaneren borte, tror likevel ikke Karlsen at Rodgers vil endre taktikk.

UAKTUELL: Falcao er en av få spisser som kanskje kunne erstattet Suárez, men Karlsen tror neppe det blir aktuelt. AFP PHOTO / VALERY HACHE
UAKTUELL: Falcao er en av få spisser som kanskje kunne erstattet Suárez, men Karlsen tror neppe det blir aktuelt. AFP PHOTO / VALERY HACHE Vis mer

- Egentlig ikke. Jeg tror utfordringen for Rodgers blir at han må drille det offensive samhandlingsmønsteret mer. Han har mistet den spilleren som kunne gå ut og gjøre ting selv, uten instrukser.

- Hvordan kommer Liverpool til å framstå uten Suárez?

- Jeg tror de må spille litt mer forsiktig. Vi får nok ikke se det samme fyrverkeriet som i forrige sesong. De må skape noe mer kollektiv basert. Supporterne må forstå at Suarez er en unik spiller. De bør føle seg priviligerte over at de fikk se ham i kanskje sitt beste år. Man kan telle spillere på en hånd som kan gjøre det samme på egenhånd som han.

Liverpools lag per juli 2014:

Mignolet - Johnson, Skrtl, Sakho, Flanagan - Gerrard, Henderson - Sterling, Coutinho, Lallana - Sturridge.

Benken: Jones, Agger, Touré, Wisdom, Enrique, Can, Allen, Lucas, Assaidi, Borini, Teixeira, Lambert.

Keeper Pepe Reina forventes å forlate klubben etter å ha vært på lån til Napoli forrige sesong.

- Det ligger likevel i Rodgers' grunnfilosofi at han er en offensiv trener, som tenker ballbesittende. Rodgers liker teknisk, kreative spillere. Så det er ikke slik at Liverpool vil fremstå som Arsenal på 80-tallet neste sesong. Det skjer ikke.

- Vanskelig å si Etter at Liverpool var tilbake som en seriøs tittelutfordrer forrige sesong, er det nå usikkert om de røde vil klare å hevde seg i toppen det kommende året.

- Jeg synes det er veldig vanskelig å si. Jeg forventer at Manchester United kommer til å ha en mye bedre sesong enn i fjor. Og at de andre topplagene er minst like sterke. Vi får se hva Liverpool gjør på overgangsmarkedet før man kan trekke noen store konklusjoner, sier Karlsen.

At supporterne går en spennende tid i møte, er det imidlertid ingen tvil om. Klubben har allerede sikret seg nevnte Lallana, angriperen Rickie Lambert (32) og midtbanespilleren Emre Can (20).

Flere på vei I tillegg skal klubben være interessert i stopperen Dejan Lovren (25), den offensive midtbanemannen Lazar Markovic (20) og spissene Divock Origi (19) og Wilfried Bony (25).

AKTUELL: Xherdan Shaqiri scoret tre mål i VM, men sliter med spilletiden på Bayern Munchen. Nå kan sveitseren ende opp i Liverpool.  AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
AKTUELL: Xherdan Shaqiri scoret tre mål i VM, men sliter med spilletiden på Bayern Munchen. Nå kan sveitseren ende opp i Liverpool. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON Vis mer

Etter salget av Suárez, har lagets manager også kommet med et helt konkret budskap:

- Jeg er sikker på at vi vil forbedre laget ytterligere og være bedre rustet foran den kommende sesongen. Hvis det er en ting historien til denne fantastiske klubben har lært oss, er det at Liverpool FC er større enn noe individ. Jeg håper supporterne våre fortsetter å drømme og tro på at vi vil bevege oss framover med kontinuerlig progresjon. Sammen vil vi skape suksessen vi alle ønsker og fortjener, sier Rodgers.

Xherdan Shaqiri

Alder: 22 år.
Posisjon: Kant, offensiv midtbane.
Klubb: Bayern Munchen.
Land: Sveits.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer