Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hva om Ronaldo, Özil, Balotelli og Pique møtes til ligaspill - med sine landslag?

Uefa-krefter vil innføre «Nations League», bekrefter Norges fotballpresident.

MØTES I LANDSLAGSLIGA?: De var lagkamerater så seint som i starten av august, Cristiano Ronaldo (t.v.) og Mesut Özil. Begge er så pass unge at de kan få prøve seg i et eventuelt Uefa Nations League. En landslagsliga er nå på skissebordet i Uefa, opplyser Yngve Hallén til Dagbladet. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB Scanpix
MØTES I LANDSLAGSLIGA?: De var lagkamerater så seint som i starten av august, Cristiano Ronaldo (t.v.) og Mesut Özil. Begge er så pass unge at de kan få prøve seg i et eventuelt Uefa Nations League. En landslagsliga er nå på skissebordet i Uefa, opplyser Yngve Hallén til Dagbladet. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Utvidelsen av EM, fra 16 til 24 nasjoner, får konsekvenser. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) vurderer å innføre et splitter nytt, prestisjetungt ligaspill for landslag.

Fra før organiserer Uefa noen av verdens største fotballgodbiter, med EM i fotball og Champions League som de fremste merkevarene. Men nå fristes president Michel Platini og hans kolleger av å innføre en ny turnering hvor landslag møtes til seriespill i toårsperioden mellom hvert mesterskap:

Uefa Nations League.

President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, bekrefter overfor Dagbladet at dette nå blir diskutert.

Nedrykk og opprykk Mange detaljer gjenstår, men grunnprinsippene i Nations League - som blant annet Uefas administrasjon i Nyon har vært pådriver for å utrede nærmere - er disse:

• Uefa består av 54 nasjoner. Disse fordeles på divisjoner, hvor de beste - som Spania, Nederland, Tyskland, Italia med flere - møter hverandre i «første divisjon». Gruppa bestående av de nest beste utgjør «andre divisjon», og så videre.

• Vinneren av første divisjon blir Nations League-mester, og får kloa i en feit premiepott. De nederste i divisjonen rykker ned, og erstattes av de øverste i andre divisjon. Slik promoteres og degraderes lag videre nedover i nivåene.

- Det er riktig at seriespill er en av modellene som blir diskutert. Men dette er foreløpig bare på skissestadiet, sier Yngve Hallén, som selv er medlem av Uefas komité for internasjonale landslagsturneringer.

Danner seeding Det har også vært snakk om å la Nations League vare i omtrent ett år. De divisjonsfordelingene som eksisterer når ned- og opprykk er unnagjort, skal i neste omgang danne grunnlaget for seedingen til en komprimert kvalifisering til det neste sluttspillet.

Men til Dagbladet sier Yngve Hallén at Nations League på det nåværende tidspunkt diskuteres som et eget konsept, uavhengig av kvalifisering.

Neppe før EM 2020 Utvidelsen av EM-sluttspillet, fra 16 til 24 land, har ført til at mange - inkludert Michel Platini - har vært skeptisk til at kvalifiseringen blir uspennende for de største fotballnasjonene. Dette er noe av bakgrunnen for at sterke krefter nå vil lage et «mesterskap mellom mesterskapene».

- Det kan komme endringer også i forkant av VM, selv om Europa der bare har 13 plasser der. Men også her er det Uefa som arrangerer kvalifiseringen. Det er likevel mest sannsynlig at det er i forkant av EM 2020 at endringer eventuelt kan komme, forteller Hallén.

Champions League-lærdom Den eventyrlige erfaringen med Champions League er mye av grunnen til at det også jobbes med nye tanker på landslagssida.

- Suksessen med Champions League har fra før gitt inspirasjon til spissingen av Europa League. Det er også noe av det man prøver å se på i forbindelse med Nations League - hvordan dette kan spisses markedsmessig. Det er jo dét dette i stor grad dreier seg om, sier Hallén.

- Men det har vært helt klare politiske føringer fra alle 54 forbund om at det sportslige skal ivaretas. Alle land skal ha like muligheter. Ingen skal måtte kvalifisere seg for denne turneringen - alle skal inn fra første kamp. Og så er det også en føring om at turneringsformen skal være lett å forstå for folk flest. Alt dette må vi finne ut av, understreker Hallén.

Det er nå hans komité som skal innstille overfor Uefas styre hvordan Europas landslagsfotball skal organiseres i framtida. Deretter fattes et styrevedtak. Det er for tidlig å gi en indikasjon på hva utfallet blir, ifølge Hallén.

- Vi er kommet veldig kort. Og vi har god tid, sier han til Dagbladet.

SITTER I UEFA-KOMITÉ: President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén.  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SITTER I UEFA-KOMITÉ: President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!