- Hva om Start ringer FFK og tilbyr bonus?

Frode Olsens tankeeksperiment.

(Dagbladet.no): En serierunde før slutt står enormt på spill for Odd Grenland og Start. Rune Jarstein & co er avhengig av Lyn-seier mot Start for å holde plassen, men legger seg ikke borti Lyns kamp utover sms\'er og anmodninger om full innsats.

I Spania er mentaliteten annerledes. Der er det vanlig at klubber som har mye å spille for betaler bonuser til klubber med lite å spille for, dersom de tar poeng mot en tøff konkurrent.

De tidligere Spania-proffene Frode Olsen og Dan Eggen fortalte Dagbladet.no om belønningskulturen foran den spennende innspurten i La Liga forrige sesong.

- Siste serierunde i Tippeligaen er et klassisk eksempel på en sånn situasjon. Var situasjonen slik i La Liga ville det vært aktuelt for de spanske lagene å lokke med bonus, sier Olsen til Dagbladet.no.

- Kampene Lyn-Start og Odd-FFK er veldig relevante. La oss si at Start-kaptein Atle Roar Håland hadde ringt FFK-kaptein John Anders Bjørkøy, og sagt: «Hør gutter, dere skal få 10 000 kroner hver om dere slår Odd». Eller at Tommy Svindal Larsen gjorde det samme og ringte Tommy Berntsen. Når 30 spillere i en stall hver får 10 000 - 20 000 kroner blir det fort en halv million, sier Olsen til Dagbladet.no.

- Neppe sunt

Han synes imidlertid ikke det ville vært en god idé å innføre en slik praksis i Norge, der antydninger fra Henning Berg om å prioritere annetlag framfor Start-kamp forårsaker ramaskrik.

- Folk tenker bestikkelse med en gang. Selv om det gis bonus for å vinne, så blir det likevel sett på som litt umoralsk, i alle fall en veldig kynisk tankegang. I tillegg tror jeg ikke det ville blitt akseptert av den som mottok tilbudet. Veien derfra til noe som ikke er like sunt blir kortere. Hvis folk visste at dette var en normal ting å gjøre, kunne det fort blitt snakk om bestikkelser i andre tilfeller. Så det er neppe sunt å innføre noe sånt i norsk fotball, sier Olsen.

- Hva om Start ringer FFK og tilbyr bonus?

Og legger til:

- Om det hadde kommet fram at Atle Roar Håland hadde ringt, ville det blitt en kolossal debatt i norsk fotball.

Uaktuelt for Svindal Larsen

Odd-kaptein Tommy Svindal Larsen opplevde ikke å bli lokket med bonuser i sin tid i Bundesliga.

- Nei, men du fikk gjerne en telefon eller e-post hvis du hadde god kontakt med noen, «håper dere virkelig står på og gjør deres beste», og slike ting. Men det bør allerede ligge i profesjonaliteten til hver enkelt.

- Så å friste Lyn-spillerne med noen bonuser kommer ikke på tale?

- Jeg tror ikke vi skal begynne å tulle med sånt, jeg tror og håper alle lag gjør det de skal uansett, sier han.

Frode Olsen tror bonuser hadde vært til liten nytte dersom klubbene ikke allerede hadde et godt forhold til hverandre.

KJENNER BELØNNINGSKULTUREN: Frode Olsen opplevde selv å få bonus av andre lags spillere da han spilte for Sevilla. Men den tidligere landslagskeeperen tror ikke norsk fotball ville akseptert en lignende praksis. Foto: ODDMUND LUNDE/DAGBLADET
KJENNER BELØNNINGSKULTUREN: Frode Olsen opplevde selv å få bonus av andre lags spillere da han spilte for Sevilla. Men den tidligere landslagskeeperen tror ikke norsk fotball ville akseptert en lignende praksis. Foto: ODDMUND LUNDE/DAGBLADET Vis mer

- Hvis spillerne på Lyn og Odd har gode relasjoner, og ønsker hverandre alt vel samtidig som de har et mer rufsete forhold til Start, kan det være lettere å akseptere pengene som en bonus. Men jeg tviler på at det ville vært mulig for VIF å ringe til LSK, rivaliserende klubber ville hatt problemer med å inngå sånne avtaler.

• Din mening: Ville det vært akseptabelt om spillerne i Odd Grenland hadde tilbudt spillerne i Lyn en bonus for å slå Start?

START-KAPTEIN:</B> Atle Roar Håland.
<B>VANLIG I LA LIGA:</B> Real Madrid og Barcelona er ikke ukjent med å betale bonuser til andre lag som møter erkefienden.
<B>IKKE AKTUELT:</B> Odd-kaptein Tommy Svindal Larsen mener spillerne bør være profesjonelle nok til å vinne uten belønning.