OMSTRIDT MEDISINBRUK: Marit Bjørgen var suveren under VM på ski i Holmenkollen, her etter sitt tredje gull. Samtidig har hun måttet forsvare bruken av astmamedisin, i takt med fremskrittene i sporet.Foto Hans A Vedlog
OMSTRIDT MEDISINBRUK: Marit Bjørgen var suveren under VM på ski i Holmenkollen, her etter sitt tredje gull. Samtidig har hun måttet forsvare bruken av astmamedisin, i takt med fremskrittene i sporet.Foto Hans A VedlogVis mer

Hva sier du nå, Kowalczyk?

Nå blir det fritt fram for bruk av Bjørgens omstridte astmamedisin.

(Dagbladet): Norges langrennsdronning Marit Bjørgen har i lang tid måttet tåle kritiske spørsmål fra konkurrenter og presse om astmamedisinen hun bruker for å kunne konkurrere uten helseproblemer.

Senest under VM i Holmenkollen blusset diskusjonen opp igjen.

Da hadde Bjørgen avslørt at hun bruker Symbicort, en dopingklassifisert medisin, som hun som hardt rammet astmatiker har fått dispensasjon til å bruke.

En av hennes argeste konkurrenter, polske Justyna Kowalczyk, har vært blant de krasseste kritikerne.

- Vi er mest redd dem som forsvinner en måned midt i sesongen og så kommer tilbake mye sterkere. Jeg tør å si høyt at bruken av astmamedisin som Bjørgen gjør, gir direkte og solid hjelp til kroppen med å puste, sa Kowalczyk i fjor, og la til at hun har oppsøkt lege for å sjekke hvorvidt hun har krav på den samme astmamedisinen, men at lungekapasiteten hennes er «en halv prosent» under grensene.

Nå fjernes imidlertid kravet til dispensasjon av antidopingbyrået WADA, melder nyheter24.se.

Fra årsskiftet blir det dermed fritt fram for alle astmatikere å ta Symbicort, uansett hvor kraftig astmaen er.

Ikke prestasjonsfremmende
- Reglene mykes opp fordi forskningen viser at disse medisinene ikke har noen prestasjonsfremmende effekt. Men utøverne må selvfølgelig ha astma i utgangspunktet, sier Peder Mathiasson i det svenske antidopingbyrået.

Det norske støtteapparatet har gjentatte ganger understreket at Bjørgen bruker medisinen fordi hun trenger den mot alvorlig astma, og lungespesialister gjennomførte testene før skiløperen fikk grønt lys.

Kai Håkon Carlsen, professor innen lungemedisin og allergi på Rikshospitalet, og WADA-godkjent ekspert har også oppgitt avvist all kritikk mot bruk av preparatet.

- Det eneste denne typen medisin gjør er at personer med astma kan konkurrere tross sykdommen sin. Men den gjør aldri at prestasjonene blir bedre enn de som ikke har astma, sa Carlsen til Dagbladet under VM i vinter.

Lettere tilgjengelig
Peder Mathiasson sammenlikner i stedet astmatikernes behov for dopingklassifiserte midler, med folk som lider av diabetes.

- Å ta insulin er et «must» for disse menneskene, men i teorien er det et preparat som er sterkt dopingklassifisert om folk uten sykdommen skulle ta det, sier han.

- Som tommelfingerregel kan man si at så lenge medisinen kreves for at personen skal kunne fungere som et vanlig individ, kommer den fra årsskiftet av til å bli lettere tilgjengelig for astmatikere, sier Mathiasson.

Symbicort er et kombinasjonspreparat, og er blant de vanligste astmamedisinene i bruk.