- Hva skal dere ha for Ståle, FCK?

Danskene vil skifte ut landslagstreneren.

(Dagbladet.no): Under Drillo og Nils Joham Semb ble norsk fotball uglesett i Danmark. Ståle Solbakkens suksess med FC København har imidlertid gjort danskene litt mer mottakelige for det de kaller «resultatfotball» - altså hvor estetikken må vike for effektivitet.

Etter gårsdagens 1-3-tap hjemme mot Spania forsvant Danmark ut i EM-mørket, og i dag krever danske aviser landslagstrener Morten Olsens avgang.

En av dem er sportssjefen i BT, Peter Bruchmann. Han mener Olsen bør gjøre slik Åge Hareide har varslet at han vil dersom han mislykkes i sitt andre forsøk på rad med å få Norge til et sluttspill: Gå av.

Ofrer gjerne estetikken

Mannen som i sin tid spøkefullt betegnet nordmenn som «fjellaper», vil nå gjerne at en nordmann skal overta Danmarks landslag.

«I dagens danske fotballandskap er det to trenere som realistisk kan matche Olsen: Ståle Solbakken og Michael Laudrup», skriver Bruchmann.

Før han kommer med en sjelden dansk erkjennelse.

«Ståle Solbakken har i FCK skapt et lag med struktur, ærgjerrighet og ekstrem tydelighet i spillet. Ikke så bygget på vakker fotball, men uten å gjøre totalt knefall for resultatfotballen, lever jeg som estetiker fint med FCK så lenge de kvalifiserer seg til Champions League og UEFA-cup.»

DANMARKS MANN: Ståle Solbakken har vært lunken til tanken om å en dag overta det norske landslaget. Kanskje fristes han mer om det danske fotballforbundet kommer på banen? Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
DANMARKS MANN: Ståle Solbakken har vært lunken til tanken om å en dag overta det norske landslaget. Kanskje fristes han mer om det danske fotballforbundet kommer på banen? Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet Vis mer

Det danske fotballforbundet har imidlertid fredet Olsen ut kontraktstiden, til 2010. Bruchmann appellerer likevel til FCKs mektige sjef Don Østergaard om å gi slipp på Ståle. 

«Solbakken er ikke realistisk som kandidat helt ennå. Men han er ikke desto mindre det eneste reelle alternativet i fotballandet for øyeblikket. Og en kandidat som i mine øyne vil være bedre for Danmark. Så hva skal du ha for ham, Don Ø?» 

Solbakken er skeptisk

I tabloide Ekstra Bladet står «GÅ NU!» i fete typer over sportsforsiden. Kommentator Allan Pedersen mener Olsen selv bør ta initiativ til å trekke seg, siden DBU ikke vil foreta seg noe.

«Fortsetter han, vil han være konstant skyteskive hvis laget ikke lever opp til forventningene når de går løs på VM-kvaliken mot slutten av 2008.»

Men det er langt fra sikkert at Solbakken vil være interessert i å bli landslagstrener. Foruten at Solbakken har kontrakt med FCK ut 2011, er han skeptisk til å ikke kunne jobbe med spillerne hver dag.

- Jeg kunne ikke tenke meg å være trener for et lag som bare spiller åtte kamper i året. Slik er det jo med landslag, har Solbakken slått fast tidligere.

- Hva skal dere ha for Ståle, FCK?
<B>FIKK BANK:</B> Spania slo Danmark 3-1 i Århus, og sørget samtidig for at danskene er ute av EM-dansen.
<B>BER OLSEN GÅ:</B> Morten Olsen har lenge vært en populær landslagssjef, men nå har danskene fått nok.