Hva skjedde egentlig med Ballack?

Tyskerne aner ikke.

WIEN (Dagbladet.no): Etter Tysklands heldige 3-2-seier mot Tyrkia, var Dagbladet.no vitne til at en glisende Michael Ballack hastet forbi journalistene og inn i den tyske lagbussen.

Han så rett og slett pigg ut - og ganglaget indikerte på ingen måte at noe kunne feile kapteinen.

Men på det tidspunktet visste selv ikke Ballack om skaden som var under oppseiling i høyre legg.


En skade tyskerne frykter vil sette ham utenfor EM-finalen mot Spania
, seks år etter at han gikk glipp av VM-finalen på grunn av karantene.

- Da jeg snakket med ham i kveld var han optimist, til tross for alt som har skjedd. Han er ikke deprimert. Ifølge våre leger har han fortsatt en sjanse til å spille, det er fortsatt over 24 timer igjen. For alle spillere som mister en finale vil det være en enorm skuffelse. Men jeg vil ikke snakke om «hvis» - la oss håpe han blir klar. Om ikke, skal vi gjøre det beste ut av situasjonen, sa Joachim Löw på pressekonferansen et steinkast unna finalearenaen i kveld.

Ingen bedring på et døgn

Ballack spilte samtlige minutter i semifinalen, og først da han våknet fredag morgen oppdaget han at noe var galt i leggen.

Landslagsledelsen har forsøkt å komme til bunns i hva som egentlig har skjedd, så langt uten hell.

KAPTEINEN: Det er sånn tyskerne vil se Michael Ballack, som lederen med enorm vinnervilje. Foto: REUTERS/SCANPIX
KAPTEINEN: Det er sånn tyskerne vil se Michael Ballack, som lederen med enorm vinnervilje. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Vi vet ikke hvordan det skjedde. I løpet av en kamp kan en spiller få en trøkk eller skade en muskel, og påkjenningen er gjerne så stor at at du ikke merker noe, ikke før muskulaturen løser seg opp 2-3 dager seinere. Da han våknet i går hadde han en betennelse i leggen. Han hadde smerter, og det har ikke bedret seg siden da, sier Löw.

Tyskland hadde ikke åpen trening i går, og dermed ble ikke nyheten kjent før i kveld, da Ballack ikke dukket opp sammen med lagkameratene på Ernst Happel Stadion.

- Vi må bare vente og se hvordan ting utvikler seg over natta. Vårt medisinske personell jobber på spreng for at sjansene hans skal være så gode som mulige. Men vi tenker seriøst på hva vi skal gjøre om han ikke blir frisk. Tim Borowski eller Bastian Schweinsteiger kan ta plassen hans. Det vil vi avgjøre i morgen.

- Borowski har ikke spilt mye i dette mesterskapet?

- Vi har ikke gitt opp Ballack ennå, jeg håper fortsatt at han kan spille. Han er ekstremt viktig for oss. Men vi har 23 spillere, og selv de som ikke har spilt mye har deltatt på trening og er veldig motiverte. Vi må bare takle denne situasjonen. Spanjolene er kanskje favoritter, men vi er uansett optimister. Jeg sa for noen dager siden at det enorme presset vi hadde i starten av turneringen er borte. Da vi tok oss videre fra gruppespillet lettet presset betraktelig, sier Löw.

Forventer tysk seier

Et alternativ til å sette Borowski eller Schweinsteiger i Ballack-rollen, er å endre formasjon. Tyskland åpnet mesterskapet i 4-4-2, men etter at Mario Gomez ble satt ut har de spilt i en 4-2-3-1-formasjon, med Ballack som en fremskutt midtbanespiller.

- Vi ønsker ikke å endre fullstendig på systemet vårt, en spiller med lignende ferdigheter som Ballack kan gå inn i hans rolle. Men selvsagt vil vi tenke på å endre taktikk, bekrefter Löw.

Hva skjedde egentlig med Ballack?

Tyskland var gode i kvartfinalen mot Portugal, men skremte ingen med innsatsen mot Tyrkia. Löw mener Spania er det eneste laget i turneringen som har holdt et stabilt høyt nivå.

- Alle lag har variert i prestasjonene, bortsett fra Spania. Men når vi spiller mot et offensivt og teknisk godt lag, greier vi gjerne å tilpasse oss det nivået. Jeg tror finalen blir veldig intensiv, og en kamp med mye godt teknisk spill. Både vi og Spania har sterke offensive spillere, sier Löw.

Ballack eller ikke, Löw vet at Tyskland er et turneringslag, og tror maskinen kan rulle over Spania selv uten stjerna.

- Jeg forventer selvsagt å vinne. Vi skal mobilisere alle krefter for å ta pokalen med hjem til Tyskland, sier han.

- Ingen kan erstatte Ballack

Vår gamle landslagsspiss Jørn Andersen, som fikk tysk statsborgerskap i 1993, tror de tyske sjansene i stor grad faller på Ballack.

- Han er kapteinen og lederen på laget. Det er et enda større tap for Tyskland om Ballack ikke spiller, enn det er for Spania at Villa ikke spiller. Tysklands sjanser svekkes ganske mye. Ingen kan erstatte Ballack på det laget. Borowski greier det i hvert fall ikke, da tror jeg det er bedre å trekke Schweinsteiger inn i midten. Han kan spille der, selv om han ikke er samme type, sier han til Dagbladet.no.

Andersen har bare latt seg imponere over Tyskland i én av fem kamper, og ser på Spania som en klar favoritt.

- Tyskland er et turneringslag og har rotet seg videre, noe av grunnen er at de har vært heldige med motstanderen. De har riktignok møtt Portugal, men har sluppet de virkelige kanonene. De imponerte kanskje littegrann i den første kampen mot Polen, men etter det har de bare vært gode mot Portugal. Jeg har vært imponert over Russland, så etter at Spania slo dem så overbevisende har jeg mest tro på dem. De er det eneste laget som har vært bra hele tiden, sier Andersen.

DROPPET TRENING: Men nå kan EM-finalen ryke for skadde Ballack, som måtte stå over da laget trente i dag.
LURINGEN: Ballack vant duellen med Paulo Ferreira, og headet over Ricardo mot Portugal. Sånt vil Tyskland helst også se i finalen.
KANONEN: Michael Ballacks frisparkscoring mot Østerrike var utrolig viktig for tyskerne.
TYSK STATSBORGER: Tidligere landslagsspiss Jørn Andersen mener ingen kan erstatte Michael Ballack på det tyske laget.