Mario Götze VM-vraket

Hva skjedde med Mario Götze?

I 2014 scoret han vinnermålet i VM-finalen, etter å ha blitt fortalt at han måtte vise han var bedre enn Lionel Messi. Fire år seinere sliter stjerna med å redde fotballkarrieren sin.

FIRE ÅR SIDEN: Mario Götze (nummer tre fra venstre) feirer VM-gullet i Brasil sammen med lagkameratene i 2014. Han er ikke med i Tysklands VM-tropp denne sommeren. Foto: Mike Egerton/PA/NTB Scanpix
FIRE ÅR SIDEN: Mario Götze (nummer tre fra venstre) feirer VM-gullet i Brasil sammen med lagkameratene i 2014. Han er ikke med i Tysklands VM-tropp denne sommeren. Foto: Mike Egerton/PA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Kampen mellom Borussia Dortmund og Atalanta i 16-delsfinalen i Europa League går inn i overtiden på stillingen 2-2. Dortmund er desperate etter å sikre seg vinnermålet før returen i Italia og ballen blir pumpet opp mot 16-meteren.

En forsvarer feier ballen unna farlig område og rett i beina til Mario Götze, som lurer i returrommet. Götze har knapt tid til å tenke over hva han skal gjøre.

Han har egentlig to valg. Han kan forsøke å banke til på direkten og håpe at ballen ikke går innom en av de mange kroppene som står mellom ham og målet. Eller han kan kontrollere ballen og sende den videre til en lagkamerat, selv om dette vil gi forsvaret tid til å omorganisere seg.

Så Götze velger i stedet en tredje mulighet. Han demper ballens fart i samme bevegelse som han slår den på første touch mot lagkamerat Michy Batshuay, som settes opp alene med keeper og sørger for 3-2-seier til Dortmund.

I det ballen treffer nettmaskene peker Batshuay på Götze, vel vitende om at lagkameratens touch ikke bare krevde teknikk, men også svært hurtig tenking og et fantastisk overblikk.

Det var et øyeblikk som var verdig spilleren som en gang i tiden ble stemplet som Tysklands - og kanskje verdens - største talent. Det var også en påminnelse om at mannen som avgjorde VM-finalen i 2014 med en utsøkt volleyscoring, fortsatt var kapabel til å drive artisteri på banen.

I AKSJON MOT ATALANTA: Mario Götze. Foto:  REUTERS/Alberto Lingria/NTB Scanpix
I AKSJON MOT ATALANTA: Mario Götze. Foto: REUTERS/Alberto Lingria/NTB Scanpix Vis mer

Lite spilletid

Myten vil ha det til at da den da 22 år gamle Götze ventet på å bli byttet inn i det 88. minutt i VM-finalen på ikoniske Maracanã stadion, skal trener Joachim Löw ha hvisket til ham: «Gå ut og bevis at du er bedre enn Messi».

Götze avgjorde så finalen mot Argentina i ekstraomgangene og Messi tok på sin side til tårene. Vi får ikke se et liknende øyeblikk fra tyskeren i sommerens VM i Russland, der han er utelatt fra troppen.

Siden EM i 2016 har Götze bare spilt én kamp for landslaget, som innbytter. Da tyskerne spilte et par høyt profilerte vennskapskamper i mars, mot Spania og Brasil, var han ikke en del av 26-mannstroppen. Det til tross for at han var frisk.

- Han har et utrolig potensial, avslørte Löw.

- Men for øyeblikket er han ikke i den formen vi ønsker å se.

Dagen før hadde Borussia Dortmund krasjet ut av Europa League mot Salzburg. Götze ble byttet ut i pausen og ble hardt kritisert av treneren Peter Stager, som forklarte:

- Vi tok en prat med Mario fordi han ikke gjorde noen av de tingene vi hadde bedt ham om å gjøre.

Du vil kanskje være fristet til å anta at Götze føyer seg inn i rekka med stjernespillere som ikke klarer å takle tidlig suksess og lett lar seg lede, men Götzes historie er mye mer kompleks enn som så.

Han har et utrolig potensial. Joachim Löw

Selv om hovedpersonen selv er en mann av få ord, er han smart og kommer fra en god familie. Han flyttet til Dortmund fra Bavaria da han var fem år gammel på grunn av sin far, som ble tilbudt en prestisjefull jobb på tidspunktet.

Götze er en troende katolikk som verdsetter anstendighet og beskjedenhet. Forrige desember ga han ut en barnebok som etter hans egne ord lærer barn: «Respekt, toleranse og et åpent sinn».

Så hvordan gikk det så fullstendig galt?

Skadeproblemer

Starten på Götzes karriere-fall kom et år før det magiske øyeblikket mot Argentina i Rio de Janeiro. Ting begynte å gå dårlig da han byttet Dortmund med Bayern München i 2013.

Det innrømmet han også da han kom tilbake til Westfalenstadion sommeren 2016:

- Nå som jeg vet det jeg vet, etter tre år, ville jeg sannsynligvis ikke gjort det samme igjen. Men det var min avgjørelse, jeg forsøker ikke å gjemme meg fra ansvaret. Jeg ønsket å ta sjansen.

Det var enda mer beskrivende da Götze la ut en 80 sekunders video på Facebook fire måneder seinere. Videoen viste høydepunktene fra hans mest emosjonelle øyeblikk det siste året, og det besto av mange TV-bilder fra landslaget og Dortmund, men ingen fra hans siste måneder i Bayerns røde drakt. Det til tross for at han var med på å vinne både serie og cup med klubben.

I starten virket overgangen å være perfekt for begge parter. I mange år hadde Götze blitt sett på som Tysklands svar på Lionel Messi. I likhet med argentineren kunne han drible i høy fart og komme seg ut av de mest trange situasjoner med sin fantastiske ballkontroll.

Og en av grunnene til at han forlot Dortmund til fordel for Bayern, var fordi Messis mentor, Pep Guardiola, skulle ta over på Allianz Arena. Guardiola virket tilsynelatende fornøyd med å ha funnet en spiller som passet til spillestilen hans, en spiller som kunne passe til rollen som en falsk-nier.

Det skulle imidlertid vise seg at katalaneren ikke trengte en falsk-nier - for i 2014 hentet han en ekte nummer ni i form av Götzes tidligere lagkamerat Robert Lewandowski.

Plutselig visste ikke Guardiola hva han skulle gjøre med en ung Götze. Allerede før Götze ankom München, uttalte klubbpresident Uli Hoeness at det var klubben som hadde bestemt seg for å hente ham, og ikke Guardiola.

- Guardiola hadde visse tanker om å kjøpe en ung brasilianer, sa Hoeness, som refererte til Neymar.

- Men tidligere har vi aldri gjort det noe bra med slike avtaler. Siden Pep ønsket en liknende spiller, slo vi til på Götze, sa han videre.

På bakgrunn av noen dårlige opplevelser med dyre flopper på 90-tallet, har Bayerns politikk siden vært å bare signere brasilianere hvis de allerede har vist seg fram i Bundesliga.

Men ifølge mannen som skrev Guardiolas selvbiografi, Marti Perarnau, hadde ikke katalaneren noen kvaler med å ha Götze i troppen i stedet for Neymar.

- Det var ingen spillere han brukte mer tid på, fortalte Perarnau til en tysk avis.

- Götze gjorde det mye bedre i Bayern enn han har fått æren for.

KLISTREMERKER: Hva er det som gjør at folk går bananas over Paninis klistremerker hver gang det er et stort mesterskap i fotball? Vis mer

Sleit

Det er noe sannhet i dette. Når han var frisk og rask, fikk Götze ofte spilletid i Bayern - i sin første sesong gikk han bare glipp av sju ligakamper og en Champions League-kamp.

Han var langt fra en umiddelbar flopp, men heller en unggutt som sleit med å tilpasse seg det å være en stor fisk i en enda større dam. Da Götze forlot klubben, innrømmet Guardiola:

- Det var ikke lett for Mario. Vi hadde sju angripere, så det var ikke lett for meg heller. Da ting begynte å gå bra for ham, pådro han seg en skade.

Dette får oss over på den andre store årsaken til at Götze gikk fra å være en superstjerne til knapt å spille fotball.

Han pådro seg sin første av mange skader som 19-åring da han var ute i nesten tre måneder med en betennelse i bekkenet - en skade spillere frykter fordi det tar så lang tid å lege.

MYE SKADET: Mario Götze. Foto: REUTERS/Marcelo Del Pozo/NTB Scanpix
MYE SKADET: Mario Götze. Foto: REUTERS/Marcelo Del Pozo/NTB Scanpix Vis mer

Et år seinere rev han opp en lårmuskel da Dortmund møtte Real Madrid i semifinalen i Champions League. Folk stilte spørsmål ved timingen på den skaden, som kan ha kostet klubben trofeet.

Det var fordi Götze hinket av banen på Santiago Bernabéu nøyaktig ei uke etter at tabloidaviser hadde skrevet om overgangen til Bayern München.

Legenden Lothar Matthäus, som jobbet som ekspert, hevdet at skaden var psykosomatisk og stressrelatert, siden den unge playmakeren nettopp hadde blitt midtpunktet i en betent sak og samtidig mottok dritt fra supportere.

Men åra som fulgte virket å motbevise denne teorien, fordi stadige muskelskader var noe som ville plage Götze.

I sin første sesong i Bayern f.eks., fikk han en pangstart og spilte bra. Bare ni måneder før han dro tilbake til Dortmund, annonserte han følgende til en journalist:

- Jeg ville elsket å bli et ikon i Bayern. Jeg føler meg bra her. Jeg er glad for å være en Bayern-spiller.

Dagen etterpå spilte han som en falsk nier for Tyskland mot Irland i Dublin. Etter 32 minutter ble han lagt i bakken av James McCarthy og revnet samtidig en muskel i lysken. Han kom ikke tilbake på banen før det hadde gått 116 dager.

Bayern-karrieren ble aldri bedre og han returnerte til Dortmund i 2016.

Mystisk sykdom

I februar 2017 kom Dortmund med en uvanlig pressemelding. Det forklarte hva som var kilden til Götzes stadige problemer med musklene - et stoffskifteproblem som ikke bare var sjeldent, men også vanskelig å påvise.

«Undersøkelser har påvist metabolske forstyrrelser som gjør at det er nødvendig å ta Mario Götze ut av treningen», het det i en uttalelse fra klubben.

Det sto også i pressemeldingen at spilleren ville være ute på ubestemt tid, men de var sparsommelige med detaljene rundt problemet.

I tyske aviser ble det nevnt en sykdom som heter metabolsk myopati og det ble også spekulert i at Götze sleit med vekta, til tross for at han trente mer enn sine lagkamerater.

Den tidligere Borussia Dortmund-manageren Jürgen Klopp, som seinere har uttalt at Götze er den beste unge spilleren han noensinne har trent, fortalte følgende til Sky Sports i Tyskland:

- Mario Götzes helseproblemer er en logisk forklaring på problemene som har vokst de siste åra. Jeg er bare glad for at dette er oppdaget. Til slutt vil nok mange folk forhåpentligvis be ham om unnskyldning.

JOBBET SAMMEN: Mario Götze og Jürgen Klopp. Foto: REUTERS/Jon Nazca/NTB Scanpix
JOBBET SAMMEN: Mario Götze og Jürgen Klopp. Foto: REUTERS/Jon Nazca/NTB Scanpix Vis mer

Tar tid

Det er en passende og merkelig fotnote i denne historien at diagnosen var en velsignelse i forkledning, for det var den eneste grunnen til at Götze ikke var med i troppen som møtte Monaco i Champions League seks uker seinere, da Dortmunds lagbuss ble angrepet av tre bomber ved siden av veien.

- Jeg kan drive med profesjonell sport uten problemer, selv om jeg trenger medisiner for øyeblikket, avslørte Götze etter at han kom tilbake på førstelaget august i fjor.

- Jeg kan ikke komme rett fra fem måneder med rehabilitering og være 100 prosent. Det vil ta litt tid.

Det samme kunne blitt sagt om hele Dortmund-troppen etter den skumle opplevelsen som skjedde før Monaco-kampen. Det var mange som sleit med traumer etter den dramatiske kvelden.

I tillegg hadde du sportslige problemer, som at den nye treneren Peter Bosz hadde tatt på seg en oppgave som var for stor for ham.

Som en konsekvens av dette kunne ikke Götze sakte, men sikkert implementeres i et funksjonelt lag etter måneder på sidelinja. I stedet ble han kastet inn i et lag som hadde problemer, og ble også bedt om å bære dem.

Derfor er det vanskelig å si om han kan snu den vonde trenden og om han har en sjanse til å finne tilbake til gammel form. Det er også vanskelig å sammenlikne den nye Götze med den gamle, fordi rollen hans på laget har endret seg.

Han er ikke lenger den eksplosive dribleren som stormer ned vingen, skjærer innover og utfordrer forsvarere.

Må bedre seg

Forrige sommer sa Götze selv at han så på seg selv som mest nyttig sentralt i banen. Han sa at han alltid har forsøkt å lære av spillere som Messi og Ronaldo, men la til:

- Andrés Iniesta er definitivt den som er mest lik meg selv. Han er den spilleren jeg kan identifisere meg mest med.

Dessverre har denne perioden ødelagt muligheten hans til å bli med til VM i Russland, siden Löw mer ser på ham som en wannabe-Messi framfor en inspirerende Iniesta.

- Det jeg ønsker fra ham er løp inn i 16-meteren fra midtbanen. Han må ha noen skudd på mål, komme inn bak forsvaret og være en måltrussel. Han gjør ikke nok på det området for øyeblikket, sier Löw.

Så spørsmålet er om Götze har mistet det spesielle som skiller en fantastisk spiller fra en god en, eller om han i en alder av 25 år har muligheten til å finne tilbake til sitt gamle jeg. Det er definitivt et spørsmål som kverner i hodene til tyske fotballsupportere.

- Vil Götze noensinne bli den samme igjen? spurte den tyske avisa Bild i mars.

Kanskje spørsmålet heller er, med tanke på de siste fire åra, ønsker han i det hele tatt å bli det?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer