Hva skjer med keeperne i dame-VM?

Frode Olsen skjønner seg ikke på tabbene.

(Dagbladet.no): Fotball-VM for kvinner er godt i gang i Kina. I morgen møter Norge Australia i turneringens andre kamp. Så langt har turneringen vært målrik, men parallelt med flotte mål og dramatiske kamper, er det noe annet som har skilt seg ut.

Keepertabber.

• Sverige ga bort et straffespark mot USA, etter at keeper Hedvig Lindahl lot en ball sprette over hodet på seg. 

• Japan slo Argentina etter at sistnevntes keeper ga en retur på et langskudd.

• Nord Korea scoret på en corner som gikk direkte i mål mot Nigeria.

• Abby Wambachs mål mot Nord Korea gikk inn via keeperen. Nord Korea kvitterte med et skudd som USAs keeper Solo lot gå mellom hendene.

• Kina scoret mot Danmark med et frispark i keeperhjørnet og et langskudd fra 30 meter.

• Japan scoret mot England på et frispark der keeper står gjemt bak egen mur.

TABBEPARADE: VM er i gang, men desverre har starten vært preget av en rekke store tabber. Her sliter Argentinas målvakt i møtet med tyske stjerner. Tyskland vant til slutt 11-0. Foto: SCANPIX
TABBEPARADE: VM er i gang, men desverre har starten vært preget av en rekke store tabber. Her sliter Argentinas målvakt i møtet med tyske stjerner. Tyskland vant til slutt 11-0. Foto: SCANPIX Vis mer

• På Australias fjerde mål mot Ghana, roter keeper seg ut langt utenfor feltet.

Skuffet Løken

- Det har vært altfor mange, og det har vært påfallende i forhold til tidligere, også på lag som tidligere har vært veldig bra, sier Karl-Petter Løken, ekspertkommentator for NRK.

Han er skuffet over hvordan keepernes blemmer har preget turneringen så langt.

- Keepertabber skjer uansett, bare se på Norges gruppe i mennenes EM-kvalikk, men det har vært synd så langt, at det er tabbene som huskes fra kamper som ellers er veldig bra, sier Løken til Dagbladet.no

Langt bak utespillerne

Tidligere landslagskeeper, trener for Klepp og sportslig ansvarlig i Bryne, Frode Olsen, har i lengre tid sett på hvordan keeperne på kvinnesiden ligger bak sine lagkamerater ute på banen.

- Det er på keepersida vi har mest å hente både nasjonalt og internasjonalt. I forhold til kollegaene ute på banen, er de langt bak, sier Olsen til Dagbladet.no.

Hva skjer med keeperne i dame-VM?

Særlig på langskudd og høye baller sier Olsen at kvinnekeeperne har mye å gå på.

- Det virker som om jenter har problemer, spesielt når de hopper etter ballen. I grep og tekniske ting er keeperne veldig bra, men når de skal ut ifra målet og gå etter høye baller, skjer det ofte mye rart.

Olsen sier det er en stor mangel på kvalifiserte keepertrenere for yngre jentespillere.

- Det er vanskelig nok å få keepertrenere på herresiden, så tilgangen på kvinnesida er veldig dårlig.

- Jeg har tenkt på dette, og studert litt, og jeg skjønner ikke helt hvorfor det er. Det bør ikke være noe fysisk eller genetisk. Kanskje det har noe med at jentespillere på aldersbestemte nivåer ikke får den mengdetreningen som trengs når det gjelder langskudd og høye baller? Spør Olsen seg.

UTE PÅ VIDDENE: Argentina fikk juling 11-0 av Tyskland i åpningskampen.
SKUFFET: Tidligere landslagskeeper og Klepp-trener Frode Olsen er overrasket og skuffet over standarden på kvinnekeeperne.
BLEMME: Svenskene er heller ikke ufeilbarlige, her ser man øyeblikket rett etter keeperens tabbe, rett før amerikaneren felles...