Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hva som må gjøres dersom klubben rykker ned fra Premier League

- Det er så mange faktorer å tenke på.

MÅ TA DEN TUNGE VEIEN NED: Aston Villa rykket ned for første gang på nesten 30 år denne sesongen. Foto: Matt Bunn/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
MÅ TA DEN TUNGE VEIEN NED: Aston Villa rykket ned for første gang på nesten 30 år denne sesongen. Foto: Matt Bunn/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det er bare to uker igjen av Premier League-sesongen, og to av klubbene Newcastle, Sunderland og Norwich vil snart bli med Aston Villa ned i Championship. FourFourTwo har sett litt på hvordan man best takler skuffelsen over å rykke ned.

Da Phil Browns Hull City unngikk nedrykk på sesongens siste dag i 2008/09-sesongen, entret den karismatiske manageren banen på KC Stadium og leverte en improvisert karaoke-forestilling. Ikke bli overrasket om Sam Allardyce, Rafael Benitez eller Alex Neil bestemmer seg for å danse til «Gangnam Style» på toppen av nærmeste bygning, med tanke på de enorme summene som står på spill ved overlevelse denne sesongen.

Den dårlige nyheten for Norwich, Newcastle og Sunderland er at to av tre vil gå glipp av store penger neste sesong, ved å måtte spille i Championship. Hva må klubbene gjøre for å slå tilbake når realiteten først synker inn?

Burnley-gjensyn Det er få som er bedre kvalifisert til å svare på det spørsmålet enn Mike Garlic. Styreformannen i Burnley hadde roret da The Clarets rykket ned etter én sesong i Premier League sist. Nå, etter å ha sett klubben sin klatre ut av Championship i første forsøk, kan han se fram til et nytt forsøk på den engelske toppdivisjonen i august. Burnley rykker opp uten store finansielle muskler og med den samme manageren som tok dem til Premier League i første omgang mai 2014, Sean Dyche.

Spillergruppa har ikke gått gjennom en markant forandring heller, selv om Garlick forteller FFT at nedrykk alltid betyr at noen spillere forsvinner.

- Vi mistet tre av våre beste spillere da vi rykket ned. Kieran Trippier dro til Spurs, Danny Ings dro til Liverpool og vi solgte Jason Shackell til Derby. Men vi hentet noen veldig gode spillere også, som Andre Gray og Joey Barton, sier han.

- Vi har klart å gjøre en god handel og stallen har utviklet seg i stedet for å endre seg betraktelig. Jeg tror problemet er at mange klubber som rykker ned må rydde helt opp i stallen for å redusere kostnadene. Fordi vi var ganske forsiktige trengte vi ikke å gjøre det.

KAN RYKKE NED: Newcastle og Aleksandar Mitrovic. Foto: NTB Scanpix
KAN RYKKE NED: Newcastle og Aleksandar Mitrovic. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det vil alltid være fans som trygler om at penger skal bli brukt til å forsterke stallen, men få Burnley-fans vil argumentere mot det faktum at klubbens forsiktige pengebruk i Premier League for ett år siden, har etterlatt dem i en mye bedre finansiell posisjon til å konkurrere neste sesong. The Clarets rapporterer om et overskudd på 30 millioner pund sesongen som ble avsluttet juni 2015, og med pengene som kommer inn neste sesong, har klubbens nesten-konkurs i 1980-åra aldri virket fjernere.

Koster mye Etter at Phil Brown holdt Hull oppe i Premier League for sju år siden, fikk han aldri sjansen til å repetere bragden. Han fikk fyken fra Humberside-klubben med ni kamper igjen å spille sesongen etter.

Det ble på det tidspunktet beregnet at et nedrykk ville koste rundt 21 millioner pund - en dråpe i havet sammenliknet med den økonomiske smellen som vil ramme de to klubbene som slår følge med Aston Villa denne sesongen.

I kontrast til mangelen på tålmodighet som ble vist da Brown var sjef, har Steve Bruce fått muligheten til å få klubben tilbake til Premier League - to ganger. Klubben skal spille playoff igjen denne sesongen, og Bruces mannskap har en god sjanse til å bli med Burnley opp en divisjon.

Stabilitet=suksess - Jeg tror du må være tålmodig, sier Brown.

- Ta min situasjon i Hull f.eks. I stedet for å holde seg til en manager som kjente spillerne og hele klubben, valgte de å bytte manager - og gikk i stedet på trynet. Klubbene putter alle eggene i samme kurv og mislykkes. Jeg ga alle en sjanse i Premier League, alle spillerne som hadde fått oss dit i utgangspunktet. Å sparke meg så seint i sesongen viste seg å være en feil avgjørelse.

- Nå ser du tilbake på Burnley og Sean Dyce, som virker å være hånd i hanske, og Steve Beruce i Hull. Jeg er ikke enig i teorien om at dersom du feiler i Premier League - å ta med seg en fallskjerm på 30 til 50 millioner pund er fortsatt å feile - skal du ikke få muligheten til å ta klubben tilbake igjen.

Norwichs Neil er den eneste manageren i bunnstriden denne sesongen som har vært i klubben i mer enn én sesong. Villa har hatt tre managere gjennom sesongen - det er like mye som antall ligaseire de har - og de vil sannsynligvis få en annen sjef når sesongen avsluttes med nedrykk for første gang siden 1987/88-sesongen.

KAN RYKKE NED: Sunderland og Jermain Defoe. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KAN RYKKE NED: Sunderland og Jermain Defoe. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Det er en kontrast til roen som har bredt seg på Turf Moor denne sesongen.

- Realiteten er at pengene var der (forrige sesong), men vi fant ikke noen spillere som var bedre enn de vi allerede hadde, sier Garlick.

- Det er så enkelt. Vi kjøpte ikke inn mange spillere, vi fokuserte på kvalitet framfor kvantitet. Det vil gjenta seg denne sommeren, fordi vi ønsker å beholde samholdet i laget. Erfaring er også viktig, og signeringen av Joey Barton var avgjørende fordi han har vært i samme situasjon tidligere og rykket opp. Han er en naturlig leder.

Være på lag med supporterne Den egenskapen har vært savnet på Villa Park denne sesongen, og har ikke vist seg i stor grad på St James' Park heller. Man må også stille seg spørsmålet om hvor lenge Mike Ashley holder lommeboka åpen, etter at han brukte mye penger i januar og først nå høster fruktene - og kanskje det allerede er for seint.

Utenfor banen er den største utfordringen for nedrykksklare klubber å være på lag med desillusjonerte fans, og sørge for at de fornyer sesongkortene og fortsatt kommer på stadion, selv om storklubber som Manchester United og Liverpool ikke kommer på besøk.

- Det er det som er vanskelig, sier Brown.

- Det er så mange faktorer å tenke på. Fansen er lei fordi de har rykket ned, de er desillusjonerte med spillerne som de kanskje føler ikke bærer drakta med stolthet. Det du må gjøre er å rydde opp i stallen tidlig på grunn av alle spekulasjonene om hvem skal inn og ut av klubben. Du må forsøke å treffe med rekrutteringen og alle lag er i samme båt, uavhengig av divisjon.

- Dersom du ikke ordner dette kan du rykke ned igjen raskt. Ekte supportere vil alltid støtte deg, men klubber som Villa, Newcastle, Sunderland osv. vil få det tøft fordi klubber i Championship vil glede seg til å spille mot dem.

Klubbene som rykker ned vil nok ikke vise den samme entusiasmen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart