Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Elitefotball Norge AS skrotet av NFF-styret

Hva toppfotball angår vet ikke Norges Fotballforbund sitt eget beste

NFF og NTF kan ha felleseide selskap om penger, men hva toppfotball angår sier forbundet at fotballtinget må være øverste organ. Det er dumt det.

GENERALSEKRETÆRENS NEDERLAG: Fotballpresident Terje Svendsen (tv) og NFF-styret ville til slutt ikke ha toppfotballsatsingen NFFs fagfolk mente var en nødvendig satsing, Elitefotball Norge AS. For generalsekretær Pål Bjerketvedt, som tok eierskap til ideen og på cupfinaleseminaret i desember gikk all in for aksjeselskapet, er det et sviende nederlag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GENERALSEKRETÆRENS NEDERLAG: Fotballpresident Terje Svendsen (tv) og NFF-styret ville til slutt ikke ha toppfotballsatsingen NFFs fagfolk mente var en nødvendig satsing, Elitefotball Norge AS. For generalsekretær Pål Bjerketvedt, som tok eierskap til ideen og på cupfinaleseminaret i desember gikk all in for aksjeselskapet, er det et sviende nederlag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INGEN BESTRIDER AT spillerutviklingen skjer i klubbene, ingen bestrider at norsk (topp)fotball trenger sterk medisin og alle er enige i at strakstiltak kreves for å få resultater og bedre rankinger. Norges Fotballforbund ser det, Norsk Toppfotball ser det - alle ser det. Men som vanlig i samarbeidsproblematikken på Ullevaal Stadion er det vanskelig å bli enige om eierforholdet til begrepet toppfotball.

Derfor fikk dessverre Ståle Solbakken, som for tre og et halvt år siden møtte ideen om en felles elitefotballsatsing med et ironisk "lykke til", helt rett.

ELITEFOTBALL NORGE AS er kanskje den beste toppfotballtanken tenkt i Norge på mange år. Nå er den også skrotet. NFF og NTF, selv om de er enige om diagnosen, klarer heller ikke denne gangen å bli enige om medisinen.

Det er nesten ikke til å tro.

I 2014 BEGYNTE NTF-sjef Leif Øverland å leke med tanken om en felles toppfotballorganisasjon eid 50/50 av NFF og NTF. I august i fjor, nærmere bestemt på Støtvik Hotell, Larkollen, kom tretten mann og to kvinner – Lars Lagerbäck, Per Joar Hansen, Leif Gunnar Smerud, Nils Johan Semb, Alf Hansen, Truls Dæhli, Pål Bjerketvedt, Heidi Støre (alle NFF), Leif Øverland og Espen Olafsen (NTF), Stig Inge Bjørnebye (RBK), Cato Haug (Sarpsborg), Øystein Neerland (Molde), Hege Jørgensen (SKF) og Kenneth Karlsen (MIF) – sammen for å diskutere prosjektet. Møtet, ledet av Erik Solér, sa tydelig at toppfotballen i Norge trenger en ny struktur, at endringer er nødvendig og at hensikten (bedre fotball) skulle hellige middelet (personene).

Da NFFs generalsekretær tok eierskap til ideen og brukte cupfinaleseminaret 2017 til å gå helhjertet inn for det foreslåtte aksjeselskapet var det egentlig bare det formelle som gjensto.

Trodde alle.

NFF OG NTF eier to aksjeselskap sammen, Fotball Media AS og Ullevaal Media Center AS. Begge handler om å tjene penger. Men da et tredje selskap ble foreslått, et selskap som skulle styre toppfotballen i Norge - ikke forvalte den på mandat fra fotballtinget og årsmøtet i NTF - sa NFF-styret blankt nei.

Når det gjelder toppfotball er NFF bare villig til å samarbeide med NTF på prosjekter.

Ingenting annet.

DET SISTE SA NTF-styret blankt nei til. De vil ikke ha løse prosjekter. Norsk Toppfotball vil ha en egen, felleseid og helt uavhengig organisasjon for utviklingen av toppklubbene og landslagene. En organisasjon som i jakten på den fotballfaglige topplederen også skulle se ut av landet. Men selv om tretten menn og to kvinner så i den retningen, selv om arkitekten bak Fotball Media (Ernst Ravnås) etter hvert ble trukket inn som organisatorisk brubygger og selv om både NFF-styret og NTF-styret begge er dønn enige om at tilstanden krever både fellesskap og grep, klarer de altså ikke å bli enige om veien til målet.

Som om den ene vil spille den trygge og kjente 4-5-1 formasjonen eller ingenting.

Og den andre bedrive nybrottsarbeid i 3-4-3.

FOTBALLFORBUNDETS NEI ER selvfølgelig et stort nederlag for generalsekretær Pål Bjerketvedt. Det kan ikke leses på noen annen måte. På cupfinaleseminaret gikk fotballens øverste administrative leder all in for Elitefotball Norge AS. Et par måneder seinere svarte styret tvert nei. Og selv om NFF gjør gode miner til slett spill, går baklengs inn i framtida og denne uka både vil presentere sin nye modell (dele bredde og topp som i 1997) og nye prosjekter, er den meget gode ideen om Elitefotball Norge AS død og begravet.

Om det er det bare en ting å si.

Meningsløst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!